En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Alla inlägg under januari 2013

Av Sara Modigh - 18 januari 2013 15:41

En bra övning att gör om man mår dåligt och har svårt att tänka på positiva saker. Utmana dig själv att skriva en bra sak för varje bokstav i alfabetet!


Lycka i Alfabetet!

Andetag

Brev

Choklad

Djurbäbisar

Egenskaper

Frihet, Familj,  och Fina saker

Gulliga djur

Helhet

Inspiritation

Jakob

Katter och Kamera

Leenden, Lugn och Lukten av en varm Fluffis

Myskvällar

Närhet

Omtänksamhet

Presenter

Q

Roligt, Renhet

Skratt, Sol, Strand, Stora vattenpölar och Spelkvällar .

Trygghet

Underbar

Vänlighet, Vetekuddar

X

Yrsnö

Z

Årstider

Ärlighet

Öppenhet

Av Sara Modigh - 17 januari 2013 23:34

"Vad säger din pojkvän om att du pratar med killar på internet?" Vet inte hur många gånger jag fått denna frågan. Varför skulle man inte få prata med en annan människa över internet bara för att man har en partner? Många frågar ofta först om jag är otrogen mot min kille. Det verkar dem tycka är okej. Men gud förbjude att man pratar om jobb, intressen, djur eller annat allmänt tjafs över internet. Antar att dessa killar som frågar dessa fågor är ute efter nått som dem aldrig kommer få av mig.

   

Så är det nån som vill prata utan att det ska handla om bröst, sex och otrohet så lägg till mig på skype. Polyhymnia__@hotmail.com 

Hmm

Av Sara Modigh - 16 januari 2013 23:16

Börjar fundera på om det inte är meningen att jag skall fortsätta blogga. Så fort jag gick över till denna bloggsidan så började det krångla för mig. Har försökt skriva detta inlägg 5 gånger nu. Får se om jag hinner skriva färdigt innan allt craschar igen.

Kan inte direkt läsa andras bloggar som bloggar via dena sidan heller så vet inte om det är min dator som börjar ge upp eller om det är bloggplatsen som är dålig. Min dator är ju "bara" ett år. Tycker att den borde hålla mer än ett år.

Av Sara Modigh - 15 januari 2013 15:11

Idag fick jag ett minst sagt otrevligt uppvaknande. Vaknade nämligen av att en man kom in i min lägenhet för att kontrollera våran fläkt. Så yrvaken fick jag skynda mig att slänga på mig ett nattlinne som låg i sängen. Inte kul! Så nu har jag väldigt svårt att slappna av igen. Detta måste vara det sämsta med att bo i en hyresrätt. Att byggarbetare kan komma in sådär. Vi hade ju ringt och sagt att dem inte fick komma in men dem hade tydligen fått nått fel i sina papper och förväxlade lägenheterna. För vi har inte ens fått fläkten bytt än på grund av att dem måste hitta en tid att komma då Jakob är ledig. För jag klarar bara inte av att sitta här med en massa byggarbetare i lägenheten. 

Av Sara Modigh - 15 januari 2013 00:11

Mamma du har tagit ditt sista andetag,

Ditt hjärta har slagit sitt sista hjärtslag.

Du finns ej mer i livet. Du finns ej längre kvar.

De fina minnena är det ända vi har.

Mamma du gav oss allt , du fanns alltid där.

Men nu är du inte längre här.

Du finns i allt som är fint på vår jord.

Du finns i små kärleksord.

Du är ringarna i sjön, du är Glittret i snön.

Du är solsken på min kind. Du finns i en stilla vind.

Du är borta men ändå här för vi kommer alltid att hålla dig kär.


IMG_9429

Av Sara Modigh - 10 januari 2013 22:59

Idag har jag fått mitt kedjetäcke som jag skall prova nu i två veckor för att se om det hjälper mig mot ångesten jag har. Hade också mitt första möte med arbetsteraputen och det gick bra.

Har legat lite med täcket idag. Men än så länge gillar jag det inte. Det skapar mer problem för mig. Det är som sagt ett kedjetäcket. Alltså ett täcke med kedjor insydda så att täcket blir tungt. Detta gör att det är extremt otympligt att handskas med. Det är också bara ett lånat täcke så man måste vara jätteförsiktig så att det inte blir fläckar på täcket. Man måste ha ett påslakan med ett slags plastskydd i som verkligen STINKER. Har jätteont i huvudet efter att ha legat med det där stinkandetäcket. Så känns inte jätte hållbart att ligga med det hela nätterna. Vilket innebär att jag måste hitta nånstans att förvara det. Jag har verkligen noll plats i min lägenhet för det. Dessutom är jag jätterädd att täcket ska bli smutsigt och jag ska bli betalsningsskyldig. Täcket om man köper det kostar ju runt sjutusen.

Men men. Ska ge det en chans. Det kanske tar bort min ångest mer än den skapar ångest om jag bara fortsätter använda det.

KEDJET~1

Av Sara Modigh - 6 januari 2013 02:51

Trygg utan garderob är ett jättefint event på facebook där folk delar med sig av saker som dem tidigare dolt. Det handlar om att komma ut ur garderoben gällande sin sexualitet, sin psykiska ohälsa eller fysiska hälsa.

"Var med och skapa trygghet genom att lägga upp en bild där du vägrar gömma en given del av din personlighet – dina drömmar, passioner, intressen, din bakgrund eller den du är idag – och visa att det inte är okej att skrämma in någon i garderoben." Så skriver skaparen om sin grupp / sitt event.

Jag tycker att detta är ett jättebra initiativ Så vill själv vara med och bidra.

IMG_0020

Min historia är lång och handlar mestadels om mina självskador. Kan säkert kännas triggande för vissa och bör läsas med försiktighet. . Så Länge jag kan minnas har jag haft en inre oro. Jag var varit väldigt rädd och försiktig Jag har aldrig riktigt passat in. Min ångest har vuxit sig starkare och starkare genom åren och redan som sexåring började jag bli självdestruktiv.

Det började ganska så harmlöst med att jag knöt ihop mina händer och borrade in naglarna i handflatorna. Detta gjorde jag utan att tänka på det i början. Ni vet en sådan där reaktion man kan få när man kollar på en läskig film. Jag upptäckte att smärtan gav mig lindrig. Det var något annat att fundera på . Det var en smärta jag förstog. En smärta som kunde förklaras. Sakta men säkert gick min destruktivitet från naglar i handflatorna till att nypa och riva mig själv. Detta pågick i flera år och utvecklades ännu mer och jag började slå och bita mig själv. Jag vet inte riktigt när jag gick från att bara riva och bita i huden till att med ett objekt börja riva/skära mig. Men jag vet att när jag gick i högstadiet så började jag skära mig på allvar.

Det var då jag började använda rakbladet. Självskadandet blev mitt sätt att fly från min inre smärta. Jag rispade mig över hela kroppen och skar mig mer och mer för varje dag. Det var även under tiden i högstadiet som jag blev sexuelltutnyttjad. Detta påverkade mig enormt mycket. Jag såg mig själv som en smutsig hora som förtjänade det som hände. Mitt självskadebetende tog ännu ett steg. Jag började ha sex för att skada mig själv. Jag var 15 år och lät killar/män ha sex med mig för att straffa mig själv. Det blev en slags bekräftelse av vilken äcklig liten sexleksak jag var och jag fick om och om bevisat för mig själv att sex är det ända jag duger till. Jag avskydde mig själv mer än allt annat så ville dom ta mig så kunde dom få det. Då var det ju något jag dög till i alla fall. Efteråt kände man sig ännu mer smutsig vilket ledde till nya träffar och ännu mera självskador.

Mitt sex-självskadebeteende är helt borta idag och jag har vart fri från det i snart 7år. Men att prata om mitt sex-självskadebetende är svårt. Det är så otroligt privat och på nått sätt förnedrande. Kanske är det sättet jag såg på mig själv som gör det svårt eller så är det skamen över vad jag utsatt mig själv för. Detta är ju inget man vill att familj och vänner ska veta. Men jag har bestämt sedan ett par år tillbaka att vara öppen med min psykiska ohälsa och mina självskador för att hjälpa andra. När jag växte upp visste jag inte någonting om psykisk ohälsa eller självskadebetenden. Jag ville inte att andra skulle behöva känna sig så ensamma som jag. Så jag startade en blogg och började skriva om min psykiska ohälsa. Jag skrev om psykolog besök , mediciner, och utredningar, Och jag skrev om min väg mot att lära mig leva utan självskador. Något som jag fortfarande kämpar med. Efter ett och ett halvt år utan självskador fick jag ett litet återfall efter min mammas död. Detta återfallet har jag inte berättat om för någon. Men jag kämpar fortfarande och hoppas att detta var mitt allra sista återfall. Jag vill inte hantera mina känslor genom att skära mig själv..

Av Sara Modigh - 4 januari 2013 17:31

http://jnytt.se/nyhet/52143/psyket-far-farre-platser–trots-overbelaggning

Har inte psykiatrin förstått än att saker måste förbättras? Hur kan man tro att genom att ta bort var fjärde plats och ta bort 4 personal så kommer det hjälpa avdelningen mot att överbelastas? Man blir ju mörkrädd. Psykiatrin behöver verkligen få in mer pengar. Det är nedskärningar efter nerskärningar och det är sjuka människor som får lida över det.

Jag har själv fått uppleva konsekvenserna av personalbrist inom psykiatrin. Det råder personalbrist inom psykiatrin och dem har en högre andel hyrläkare än i någon annan specialitet. Hyrläkare kostar mer än en fast anställd. Genom att enbart ha fastanställda skulle psykiatrin kunna spara in miljoner

”I dag kostar den inhyrda personalen i vården nästan 2 miljarder per år, vilket i snitt blir knappt 95 miljoner per landsting.” (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5373212)

Jag vet inte hur stor del av dessa miljoner gäller psykiatrin. Men det finns ju absolut pengar att spara in. Kanske till och med så pass mycket att personal och platser kan behållas?


Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards