En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 12 februari 2013

Mediciner

Av Sara Modigh - 12 februari 2013 23:45

IMG_2440

Mediciner, Hjälper dem något egentligen? Jag har testat ett tiotal olika mediciner mot min problematik. Men ärligt talat så tycker jag inte att det är någon av dem som har hjälpt mig. Kanske är det för att jag har dåligt tålamod och tröttnar på att ta dem när jag inte fått någon effekt på ett par veckor. Kanske är det för att jag inte velt ha några starkare (sådana som man kan bli beroende av) mediciner. Kanske är det för att jag har så många olika slags problem? Jag vet inte. Men för mig har medicineringen inte fungerat så väl som jag skulle velat. Nån medicin har funkat bra för att den gör att jag sover ordentligt, MEN den funkar bara om man tar den max en gång varannan vecka + att jag får extrema vredesutbrott efter att jag tagit dem. Så som vanligt mer dåliga biverkningar än possitiv hjälp.


Här är några av medicinerna som jag testat



1. Seroquel VAD SEROQUEL ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR

Seroquel innehåller en substans som kallas quetiapin. Quetiapin tillhör en grupp läkemedel som kallas antipsykotika. Seroquel kan användas för att behandla flera sjukdomar, som t.ex.:

Bipolär depression: då du kan känna dig nedstämd eller deprimerad, skuldtyngd, energilös, har dålig aptit eller sömnproblem.

Mani: då du kanske känner dig väldigt uppvarvad, upprymd, upprörd, entusiastisk, hyperaktiv eller har dåligt omdöme med inslag av aggressivt och splittrat beteende.

Schizofreni: då du kanske ser, hör eller känner sådant som inte finns, tror på sådant som inte är verkligt eller känner dig ovanligt misstänksam, orolig, förvirrad, spänd eller deprimerad.

Det kan hända att din läkare vill att du fortsätter att ta Seroquel även när du känner dig bättre.


2. venlafaxin

VAD VENLAFAXIN ACTAVIS ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR

Venlafaxin Actavis är ett antidepressivt läkemedel som tillhör en grupp läkemedel som kallas serotonin och noradrenalinåterupptagshämmare (SNRI-preparat). Denna grupp läkemedel används för att behandla depression och andra tillstånd som exempelvis ångeststörningar. Det anses att personer som är deprimerade och/eller har ångest har lägre nivåer av serotonin och noradrenalin i hjärnan. Det är inte fullständigt klarlagt hur antidepressiva läkemedel verkar, men de kan hjälpa genom att öka nivåerna av serotonin och noradrenalin i hjärnan.

Venlafaxin Actavis är en behandling för vuxna med depression. Venlafaxin Actavis är även en behandling för vuxna med social fobi (rädsla för eller undvikande av sociala situationer). Det är viktigt att behandla depression eller ångeststörningar på rätt sätt för att hjälpa dig att må bättre. Om tillståndet inte behandlas kanske det inte går över utan blir allvarligare och svårare att behandla.

Venlafaxin som finns i Venlafaxin Actavis kan också vara godkänd för att behandla andra sjukdomar som inte nämns i denna bipacksedel. Fråga läkare, apotekspersonal eller annan hälso- och sjukvårdspersonal om du har ytterligare frågor och följ alltid deras instruktion.


3. ABILIFY

ABILIFY tillhör en grupp läkemedel som kallas antipsykotika.Det används för att behandla vuxna personer och ungdomar från 15 år som lider av en sjukdom som kännetecknas av att personen hör, ser eller upplever saker som inte finns där, är misstänksam, tror felaktiga saker, talar och beter sig inkonsekvent samt visar brist på känslor. Personer i detta tillstånd kan också känna sig deprimerade, skyldiga, ängsliga eller spända.

ABILIFY används för att behandla vuxna personer som lider av ett tillstånd som tar sig uttryck i att personen t ex känner sig "hög", har överskottsenergi, behöver mycket mindre sömn än vanligt, talar väldigt snabbt och med snabbt flöde av idéer och ibland är starkt irriterad. Hos patienter som har fått effekt av ABILIFY motverkar läkemedlet också att tillståndet uppträder igen.



4. sobril


Sobril används vid oro och ångest samt sömnsvårigheter vid nervösa besvär.

Sobril kan användas tillsammans med antidepressivt läkemedel vid depressioner med inslag av ångest.


5. buspiron

Buspiron Actavis används för långtidsbehandling av ångest, oro och rastlöshet utan panikattacker. Ångesten kan vara primär men också bero på annan sjukdom eller beroende av alkohol. Buspiron Actavis påverkar en signalsubstans (serotonin) i hjärnan, vilket medför att ångest- och spänningstillstånd dämpas.


6.Fluoxetin

Fluoxatin Mylan är ett antidepressivt läkemedel som påverkar det centrala nervsystemet. Det tillhör en grupp av läkemedel som kallas selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI).

Fluoxetin Mylan används vid:

• Depression

• Tvångstankar och tvångshandlingar

Bulimi (hetsätning)



7. Nozinan

Nozinan används vid schizofreni, mani och vissa andra psykotiska tillstånd, vid paranoida tillstånd som t.ex förföljelseidéer och sjuklig misstänksamhet samt vid svåra smärttillstånd, antingen ensamt eller tillsammans med smärtstillande medel för att förstärka effekten av dessa.


8. Lergigan

Lergigan används mot spänning och ångest vid nervösa besvär och alkoholmissbruk. Sömnrubbningar. Svår oro. Som lugnande medel före operation och tandingrepp. Rörelsesjuka, till exempel sjösjuka. Hudklåda och allergier. Illamående och yrsel. Överdriven upprymdhet.


9. THERALEN

Theralen har lugnande och sömngivande egenskaper. Theralen motverkar illamående och kräkningar. Theralen lindrar allergier och har även klådstillande egenskaper.

Theralen används vid orostillstånd och sömnstörningar hos barn (över 2 år) och vuxna. Beteenderubbningar hos barn (över 2 år). Kräkningar hos barn (över 2 år). Klåda och allergier. Theralen används även som lugnande medel före narkos.


Orostillstånd och andra symtom till följd av alkoholmissbruk eller narkomani.


10. oxascand

Oxascand används vid oro och ångest samt sömnsvårigheter vid nervösa besvär.


Svårighet att somna orsakas ofta av oro och spänning, som gör det svårt att slappna av. Därför kan Oxascand underlätta insomningen.


11. Behepan

Perniciös anemi

är en speciell typ av blodbrist som uppträder vid brist på vitamin B12. Behepan ges vid denna sjukdom och vid andra typer av vitamin B12-brist som uppstår när man inte kan tillgodogöra sig vitaminet i kosten på normalt sätt. Brist på vitamin B12 kan också uppkomma vid behandling med vissa läkemedel.

12. Vad används Propavan för?

Propavan används som sömnmedel vid olika former av sömnrubbningar.


13. ZOLOFT

Det verksamma innehållsämnet i Zoloft är sertralin. Sertralin tillhör en grupp läkemedel som kallas SSRI (selektiva serotoninåterupptagshämmare). Dessa läkemedel används för att behandla depression och/eller ångestsjukdomar.Zoloft kan användas för att behandla

depression och förebygga återkommande depression (hos vuxna)

social fobi (hos vuxna)posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) (hos vuxna)paniksyndrom (hos vuxna)

tvångssyndrom (OCD) (hos vuxna, samt barn och ungdomar i åldersgruppen 6-17 år).


14. METOPROLOL

Metoprololsuccinat tillhör en grupp läkemedel som kallas betablockerare.

Dessa används för att behandla:

- Högt blodtryck.

- Kärlkramp (smärta i bröstet som orsakas av förträngning i hjärtats blodkärl).

- Oregelbunden hjärtrytm (arytmi).

- Stabil symtomgivande hjärtsvikt (nedsatt pumpfunktion i hjärtat) tillsammans med andra läkemedel mot hjärtsvikt.

- Hjärtklappning orsakad av hjärtsjukdom.

Dessa används också för att förebygga:


- Ytterligare hjärtinfarkt eller skada på hjärtat efter en hjärtinfarkt.

- Migrän.


15. MEDIKINET

Medikinet depotkapslar innehåller metylfenidathydroklorid som aktiv substans. Även ordet metylfenidat kommer att användas i denna bipacksedel.Vad används det för

Medikinet depotkapslar används för behandling av beteendestörningar som kallas ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorders)



16. Strattera

Strattera är ett läkemedel utan centralstimulerande effekt som används för att behandla uppmärksamhetsstörning med hyperaktivitet (ADHD) hos ungdomar och barn från 6 år, som en del av ett vårdprogram där även psykologiska, sociala och utbildningsåtgärder ingår.

Strattera innehåller atomoxetin som ökar mängden noradrenalin i hjärnan. Noradrenalin är en signalsubstans som finns naturligt i hjärnan och som ökar uppmärksamhetsförmågan och minskar impulsivitet och hyperaktivitet hos patienter med ADHD. Strattera hjälper till att kontrollera ADHD-symtomen. Strattera har inte visat sig vara beroendeframkallande.


Har som sagt inte fått någon bra effekt av någon av dessa mediciner. Men funderar på att påbörja medicineringen igen och ge det ett nytt försök. Men jag ser verkligen inte fram emot att få alla hemska biverkningar igen. För ett par år sedan skrev jag upp alla biverkningar som jag drabbats av och det blev en LÅNG lista!


vanföreställningar (hallucinationer).

SSRI discontinuation syndrome (brain zaps)

mardrömmar,

ångest

domningar

stickningar,

skakningar,

muskelsträckning,

bristande uppmärksamhet,

synstörningar,

ofrivilliga muskelsammandragningar,

onormal koordination,

minskade känslor,

talsvårigheter,

migrän,

svårigheter att svälja,

yrsel,

huvudvärk,

diarré,

illamående,

muntorrhet,

trötthet.

halsont,

ökad aptit,

depression,

känna sig konstig,

upprördhet

oro,

minskat sexuellt intresse,
öronringningar,

hjärtklappning,

värmevallningar,

gäspningar,

magont,

orolig mage,

ökade svettningar,

muskelvärk,

 likgiltighet,

onormala tankar,

kramper,

kallsvettning,

ryggont,

muskelryckningar,

behov att kissa på natten,

problem med att kissa,

sjukdomskänsla,

svaghet,

törst,

viktuppgång.

aggression,

förföljelsemani,

självmordstankar, o

normala rörelser,

svårigheter att röra sig,

fläckar framför ögonen,

dubbelseende,

ljuset sticker i ögonen,

dålig cirkulation i armar och ben,

talsvårigheter,

hicka,

ont i munnen,

sår på tungan,

tungproblem,

munsår,

torr vagina,

underlivsflytning,

 hemska onormala drömmar,

självmordsbeteende,

problem med muskelrörelserna (som att röra sig mycket, muskelsträckning och gångsvårigheter),

svimningsanfall,

ledvärk,

,darrningar,

stelhet,

ryckningar eller skakningar i t.ex händer och fingrar.

ryckningar i ansiktet, grimaserande och egendomliga tungrörelser

Blodtrycksfall och hjärtklappning som medför risk för svindel kan förekomma.

Dåsighet,

Retlighet,

smakförändring, '

sömnproblem, som abnorma drömmar och sömnlöshet,

aptitlöshet,

sömnighet,

förvirring,

nervositet,

försämrad koncentrationsförmåga,

panikattacker

gäspningar,

synstörningar, som dimsyn,

Tankar på att skada sig själv/begå självmord.

ökad benägenhet för blåmärken och blödningar.

ökad muskelspänning,

klåda och brännande känsla utan uppenbar orsak (parestesi),

darrningar.

klumpighet balanssvårigheter,

plötsliga ofrivilliga onormala rörelser,

Problem att fokusera blicken.

Aptitförlust, 

tandagnisslan/tandbitning,.

Svaghet, energilöshet (asteni). 

onormala hudsensationer såsom kittlande känsla,

apati.

Nästäppa..

Trög mage.

lätta darrningar,

stelhet,

 en särskild form av inre oro, som yttrar sig i svårighet att sitta stilla.

Hjärtklappning.

. aggressivitet,

 Nervositet,

rastlöshet,

ostadighetskänsla.

insomningssvårigheter, 

drömstörningar.

Ilska/fientlighet,

”Myrkrypningar”,

domningskänsla,

 Ringande ljud i öronen.

irritabilitet.

viktökning

kraftlöshet,

svimning

blodtrycksfall då du reser dig upp. Det kan få dig att känna dig yr eller svimma svårighet att påbörja rörelser,

rörelsetröghet,

rastlöshet i benen,

Svimningskänsla vid stående på grund av lågt blodtryck, b

alanssvårigheter

hjärtklappning,

magsmärta,

andfåddhet utan fysisk ansträngning.

stickningar i huden,

nedsatt koncentrationsförmåga,

torra eller irriterade ögon,

rinnande näsa,

håravfall,

glömskhet,

humörsvängningar,

öronsusningar,  

muskelsvaghet,

andningssvårigheter,

nedstämdhet,

uppjagad sinnesstämning,

aggressivitet,

         




 
 
ungdomstankar

ungdomstankar

13 februari 2013 02:13

Jag vet att man ska stötta, det har vi gjort i sååååå många år. Jag bröt inte kontakten förrän för något år sen. Vi har pratat, vi har stöttat. Vi har verkligen gjort allt vi kan. Hon förnekar det. Inte ens hennes chef gör något när hon kommer berusad till jobbet, hon körde bara hem henne och bad henne nyktra till. Illa och illa, hon kommer till sin mamma (min mormor) full när hon blivit sjuk. Kommer full till äldreboendet med mera. Men hon är inte fara för sig själv därav ingen hjälp. Hon vägrar erkänna för sig själv.

http://ungdomstankar.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Sigríður Logisdóttir

20 februari 2013 09:52

"depressioner" ? påhittat skit för slöa människor som vill sitta hemma och slöa och tycka synd om sig själva, och få uppmärksamhet från folk istället för att ha ett riktigt jobb.

 
Ingen bild

Robin

16 september 2013 13:12

Sigríður Logisdóttir: Du måste vara den mest pantade personen som någonsin satt sin fot på denna jord, jag önskar ingen att genomgå det helvete vi med psykiska sjukdomar går igenom. Men just DU hoppas jag åker på en ritkig depression så kanske du vaknar upp ur din bubbla och inser att alla är likadana och det finns människor med defekter som inte går att bota till 100% och vissa har dessa tillstånd på grund av trauma. Bete dig inte som om du är en grottmänniska, det här är 2000 talet. /R

 
Ingen bild

En vän

4 februari 2015 21:26

Jag har själv gått på massa olika läkemedel. Har förmodligen i grund och botten adhd+tvångstankar som utmärkte sig som borderline. Antidepressiva har gett mig hppd, totala psykbryt och förmodligen triggat bipolaritet. Det enda som funkat till 100% utan biverkningar är cannabis. Dags för Sverige att inse hur sjukt bra det fungerar på många olika typer av psykiska sjukdomar. Mår så dåligt när jag ser människor som går på 5 olika läkemedel, som ändå inte verkar fungera och ger äckligt många biverkningar... Just nu är jag av det och går på seroquel 100mg/dag för att hålla hjärnan lugn och melatonin för kvällen vilket jag rekommenderar starkt! Fungerar 100 gånger bättre än all annan sömnmedicin jag fått då det är vårat naturliga sömnhormon. :D Anledningen till att jag gick av cannabis är för att jag måste vara ren från droger när dom ska utreda adhd. Men så fort jag fått min diagnos kommer jag dock kasta seroquel och börja med cannabis igen.
Utan det hade jag tagit mitt liv i panik för länge sedan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 27 april 2021 20:34

När man äntligen hittat något som fungerar, när jag äntligen börjat få kontroll på min sömn och min dygnsrytm. Vad händer då?  Jo, läkemedlet jag tar för att hjälpa mig komma till ro och bli trött på kvällarna ska nu inte längre subventioneras till...

Av Sara Modigh - 21 april 2021 14:30



Det har gått en lång tid sedan jag skrev sist, och det är mycket som har hänt under det senaste året. Jag har flyttat till en egen lägenhet, jag har fått en ny kontakt inom psykiatrin kallat Voss-teamet och jag har fått boendestöd som hjälper till oc...

Av Sara Modigh - 17 februari 2020 20:15

   ┏━━━━━━༻❁༺━━━━━━┓ MS-plack   Corpus callosum (Hjärnbalken ) - Multipla halvcentimeter stora förändringar   Centrum semiovale (Centrala...

Av Sara Modigh - 13 februari 2020 12:36

Det är så svårt att hitta mening med det här. Livet känns så hopplöst men vi har en vacker värld.  Så varför kan jag inte leva som jag bör. Vill känna att jag tillhör men är bara till besvär.    Så kan du lyfta mig från hålet jag har fastna...

Av Sara Modigh - 20 december 2019 04:47

Jag måste sova, men jag kan inte. Alldeles för mycket tankar snurrar runt inom mig. Jag får inte tyst på dem vad jag än gör. Så fort jag sluter ögonen kommer tankarna och med dem kommer ångesten. Jag vet inte vart jag ska göra av allt som virvlar...

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Skapa flashcards