En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 7 juli 2013

TWLOHA

Av Sara Modigh - 7 juli 2013 17:15

-121 miljoner människor världen över lider av depression. (World Health Organization)

- 2/3 av dom som lider av depression söker aldrig behandling.


http://twloha.com/



obehandlad depression är den största orsaken till självmord, och självmord är den tredje ledande dödsorsaken bland tonåringar. (NIMH)


Om Självskador



Även om det inte alltid är fallet, kan ofta obehandlad depression och annan kamp leda till osunda sätt som vi försöker hantera den smärta vi känner. Vi försöker hitta något som vi kan göra för att ta bort smärtan, smärtsamma känslor eller negativa tankar som vi upplever. Ofta de saker som vi vänder oss till verkar hjälpa först, ser ut att tillhandahålla en del av lättnad som vi behöver. Men även om de kan verka som de hjälper, så är de ofta ohälsosamma i sig och blir till slut ännu större kamper som missbruk såsom narkotika, alkohol, ätstörningar eller självskadebeteende. 

Självskador var fortfarande väldigt mycket av ett mysterium fram till 1996 då prinsessan Diana avslöjade att hon hade kämpat med det. Det har blivit mycket mer synliga i samhället under de senaste tio åren. Självskador även kallas självstympning, självtillfogade skador, eller självskademissbruk. Det kan definieras som avsiktliga, repetitiva, impulsiva, icke-dödliga skador på en själv, inklusive men inte begränsat till; 

1) att skära sig 

2) bränna sig 

3) plocka eller störa sårläkningen 

4) infekterar sig själv 

5) slår själv eller objekt 

6) föra in föremål i huden 

7) blåmärken eller benbrott och 

8) vissa former av att dra hår 

Experter uppskattar att 4% av befolkningen kämpar med självskadebeteende. Det har samma förekomst mellan män och kvinnor, även fast det i vissa populärkulturer kan verka vara mer utbrett bland flickor. 

Även om dessa beteenden medföra allvarliga risker, kan de vara symtom på ett problem som kan behandlas.
 
 
• Tomhet 

• Oförmåga att förstå eller uttrycka känslor 

• Ensamhet 

• Rädsla 

• Tidigare övergrepp 

• Depression 

Självskador, liksom många beroenden, är ofta en coping mekanism för att hantera vissa slags inre smärtor, många som kämpar med det kan också kämpa med andra frågor som ätstörningar och alkohol-och drogmissbruk. Även om självskadebeteende kan vara någons sätt att hantera eller lindra smärtsamma eller "svåra att uttrycka känslor" är det i allmänhet inte ett självmordsförsök. 

Farorna med självskadebeteende - Även om självskadebeteendet kanske inte handlar om självmordsförsök, kan den som självskadar sig orsaka allvarliga, till och med dödliga, skador på sig själv oavsett om självmord är avsiktligt eller inte. Även den fortsatta cykel av missbruk och självdestruktivt beteende, som i missbruk och andra ätstörningar kan ha en destruktiv inverkan på en hälsa både fysiskt och psykiskt, och kampen förvärras allt eftersom tiden fortsätter utan behandling. 

( www.selfinjury.com) 



Forskning visar att de som behöver professionell hjälp och behandling har en mycket bra möjlighet att återhämta sig, och finna befrielse från symptom som depression och ångest samt andra. (APA, 1998) 




Om självmord 

Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att varje år dör ungefär en miljon människor av självmord, vilket motsvarar en global dödlighet på 16 personer per 100.000 eller ett dödsfall var 40:e sekund. Det förutspås att år 2020 kommer graden av dödsfall att stiga till en var 20:e sekund. 

WHO dessutom rapporter om att: 

Under de senaste 45 åren har självmord ökat med 60% globalt. Självmord är nu bland de tre vanligaste dödsorsakerna bland personer 15-44 (man och kvinna). Självmordsförsök är upp till 20 gånger vanligare än fullbordade självmord. 

Även om självmord har traditionellt varit högst bland äldre män, har det bland unga människor ökat i sådan omfattning att de nu är den grupp som löper störst risk i en tredjedel av alla länder. 

Psykiska sjukdomar (särskilt depression och missbruk) är associerade med mer än 90% av alla fall av självmord. 

Men självmord resultat av många komplexa sociokulturella faktorer och är mer sannolikt att inträffa under perioder av socioekonomiska, familj och individ kriser (t.ex. förlust av en älskad, arbetslöshet, sexuell läggning, svårigheter med att utveckla en identitet, ta avstånd från en gemenskap eller andra sociala / övertygelse grupp och ära). 

WHO säger även att: 

att i Europa, särskilt Östeuropa, har de högsta självmordstalen redovisas för både män och kvinnor. 

Östra Medelhavsområdet och republikerna i Centralasien har de lägsta självmordstalen. 

Nästan 30% av alla självmord sker i världen i Indien och Kina. 

Självmord globalt efter ålder är följande: 55% är mellan 15 och 44 år och 45% är i åldern 45 år och äldre. 

Ungdoms självmord ökar kraftigt.


I USA, Center of Disease Control and Prevention visar följande: 

Totalt sett är självmord den elfte vanligaste dödsorsaken för alla amerikanska amerikaner, och är den tredje vanligaste dödsorsaken för ungdomar 15-24 år.

män löper fyra gånger större risk att dö i självmord än är kvinnor. Men kvinnor är mer benägna att försöka begå självmord än är män. 

 

Vi på TWLOHA tror att räddning är möjlig, och har åtagit sig att förmedla hopp till andra som känner av den dagliga kampen av att leva i en trasig värld. 
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 27 april 2021 20:34

När man äntligen hittat något som fungerar, när jag äntligen börjat få kontroll på min sömn och min dygnsrytm. Vad händer då?  Jo, läkemedlet jag tar för att hjälpa mig komma till ro och bli trött på kvällarna ska nu inte längre subventioneras till...

Av Sara Modigh - 21 april 2021 14:30



Det har gått en lång tid sedan jag skrev sist, och det är mycket som har hänt under det senaste året. Jag har flyttat till en egen lägenhet, jag har fått en ny kontakt inom psykiatrin kallat Voss-teamet och jag har fått boendestöd som hjälper till oc...

Av Sara Modigh - 17 februari 2020 20:15

   ┏━━━━━━༻❁༺━━━━━━┓ MS-plack   Corpus callosum (Hjärnbalken ) - Multipla halvcentimeter stora förändringar   Centrum semiovale (Centrala...

Av Sara Modigh - 13 februari 2020 12:36

Det är så svårt att hitta mening med det här. Livet känns så hopplöst men vi har en vacker värld.  Så varför kan jag inte leva som jag bör. Vill känna att jag tillhör men är bara till besvär.    Så kan du lyfta mig från hålet jag har fastna...

Av Sara Modigh - 20 december 2019 04:47

Jag måste sova, men jag kan inte. Alldeles för mycket tankar snurrar runt inom mig. Jag får inte tyst på dem vad jag än gör. Så fort jag sluter ögonen kommer tankarna och med dem kommer ångesten. Jag vet inte vart jag ska göra av allt som virvlar...

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards