En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 14 augusti 2013

Vad tjock du är , vad smal du är!

Av Sara Modigh - 14 augusti 2013 14:00

Har hört väldigt mycket om hur synd det är om alla smala som jämt får kommentarer om hur smala de är, kommentarer som "ät mer", och frågor om man har anorexia. 

Självklart är det fel att det ska vara så, men något jag ofta reagerar på är att dessa smala kvinnor som klagar över att deras kroppar blir kommenterade säger sig ha det så mycket värre än överviktiga kvinnor.


Till exempel vad jag läste sist:

"Som en smal person, är jag också irriterad av våra dubbla standarder kring vikt. Till exempel så tycker människor att det är okej berätta för en mager kvinna - till deras ansikte, inför en hel grupp av människor - hur magra de är och även att föreslå vad de ska äta. Men jag har aldrig sett det omvända hända en överviktig kvinna."

 

Detta är bara en i mängden av liknande saker jag sett och hört. Jag som levt på båda sidorna av "normalvikten" vet hur kommentarer och syn på vikt är i olika vikter. Så jag vet också hur dömd man blir som överviktig. Den smala kvinna som säger att någon som är överviktig aldrig får några kommentarer om sin vikt måste vara ganska blind inför vad som händer runt omkring. Jag kan inte ens räkna alla kommentarer om att jag "borde äta mindre" och "gå ner i vikt". 


Men jag vet också att man får kommentarer när man är smal. Jag fick kommentarer som "du måste sluta gå ner i vikt" eller "nu är du för smal" , "du måste äta mer". Kommentarerna och oron för min vikt gick så långt att det planerades in att jag skulle gå till skolsköterskan och väga mig en gång i veckan för att se till att jag inte gick ner mer i vikt. Dock påbörjades min Nozinan medicinering just då, och då löste sig det problemet. Jag gick från ett lågt BMI till ett högt under loppet av två månader. 


Kanske var jag en smula ätstörd just då. Men jag upplevde inte samma förakt som jag upplever nu när jag är tjock. Det var ingen som tittade på mig med avsmak när jag var på McDonalds, och då var jag ändå där väldigt ofta under min "smalhetsperiod" Tror nästan jag åt mer McDonaldsmat när jag var smal än jag gjort under alla de år jag varit överviktig.

Ändå så känns det som att folk tänker att man är ett äckligt fetto som käkar skräpmat varje dag om man ens går nära ett McDonalds.  


Jag ska inte sticka under stolen med att jag har jättekassa matvanor och alltid har haft det och det är den största grunden till varför jag är så överviktig som jag är. MEN, jag tror att samhället tror att mina matvanor är, pizza, hamburgare, chips, glass, kakor och godis i mängder dag in och dag ut. Men ärligt talat så kan jag räkna gångerna jag ätit hämtmat detta året på en hand, ja en halv hand också för den delen. Jag har ätit på Burger King en gång och delade en kebabrulle med Jakob en gång. Jag äter knappt nått Godis, fick ett påskägg av mormor som jag slängde för några veckor sedan för godiset blivit för gammalt. Jag äter Chips nån gång ibland som myskväll och har ätit glass nu i sommar. Men äter i princip aldrig glass annars. Kakor, tårtor och bullar. Jag det äter jag på kalas. För jag tycker att man kan unna sig ibland. 

Samtidigt tror jag också att samhället tror att den smala kvinnan är någon som aldrig äter mer än ett salladsblad åt gången. Jag minns en händelse där jag satt på en busshållplats och åt choklad och drack coca cola tillsammans med min bästa vän, lite längre bort stod några ungdomar och skrek "har du bulimi?" Jaa, man kan tydligen inte äta socker om man är smal utan att folk tar för givet att man spyr upp det sedan. 


För mig är det självklart att ALLA människor får kommentarer om sitt utseende(även om det inte borde vara så), och det som sårar oss mest är det som vi själva känner oss osäkra på, det kan vara allt från ögonfärg till tänder, vikt till längd och hårfärg till kroppshår. 

Alla blir bedömda utifrån sitt yttre och det är obehagligt och sårande för alla, inte bara för smala som blir kallade skelett.


Jag lovar att även tjocka kvinnor får kommentarer för sin vikt, ofta väldigt hatfulla sådana. Jag själv upplevde ofta någon slags respekt och avundsjuka i kommentarerna när jag var smal, medan nu är det någon form av hånfull överlägsenhet och kommentarerna känns som ett sätt att förminska mitt värde som människa.

Är övertygad att det finns många som upplever detta när de blir hånade för sin vikt oavsett om det är för att man är smal eller tjock , jag berättar bara om min egen upplevelse här. Jag upplever kommentarerna , blickarna och fördomarna som mycket värre och framförallt mycket hotfullare nu när jag är tjock än när jag är smal.Kanske beror det på att jag får dödshot nu när jag är tjock?


Sedan jag gick upp i vikt har jag blivit mer rädd för människor, för ofta kan man känna ett stort hat.


Man skulle kunna tro att det är olagligt att vara tjock. Att jag brutit mot någon lag.  

Att det är allas rätt att hata och döma mig efter min vikt. 


Men jag säger, Låt alla se ut som de gör! Det finns något vackert i var och en av oss.   

                  



Jag vill inte bli tvingad till att skämmas över hur jag ser ut, Jag är tjock och jag har accepterat det.

Så varför kan inte samhället acceptera varandras olikheter?


 
 
Ingen bild

Jakob

15 augusti 2013 16:02

Man blir ledsen :( Du skriver så sant och så bra. Och oavsett om du är smal eller tjock så är du otroligt vacker! :) Älskar dej så mycket!

Sara Modigh

15 augusti 2013 16:14

Jag älskar dig med

 
Ingen bild

anonym

15 augusti 2013 18:44

jag har fått kommentarer som "jag hoppas det där är en bulle i ugnen!" för att min mage står ut lite, men jag är normalviktig/smal. men jag har haft problem med ätstörningar så sådana kommentarer tar jag hårt. det är inte första gången någon frågar om jag är gravid, det har hänt en gång förut när jag var inlagd på en psykiatrisk avdelning och då alltså redan var skör. när jag sa till personen att jag inte var det så får jag svaret "är du säker? helt säker??" då hade jag en period tröstätit mycket och gått upp i vikt.

sådana kommentarer, oavsett om man är smal eller tjock, trycker ner en så mycket och kan förstöra otroligt mycket för personen.

Sara Modigh

15 augusti 2013 20:27

Jaa, absolut. Tycker det är tråkigt att folk är så respektlösa mot varandra. Vissa kommentarer kan ju vara sårande även om de är menade på ett "snällt" sätt.

 
Ingen bild

Matilda

15 augusti 2013 22:01

en dag kanske vi lever i ett samhälle som inte värdsätter en människa beroende på dens utseende! blir så ledsen på sånt hät :( Tror precis som du säger, att det varken är lätt att vara överviktig eller underviktig, alla får sin släng av elaka kommentarer.

Sara Modigh

15 augusti 2013 23:01

Ja, man kan ju hoppas. Dock tror jag inte att de kommer ske. Människor verkar programmerade till att döma och värdera allt och alla. Så länge vi människor ser olika ut och gillar olika saker kommer vi döma varandra utefter det.

 
Ingen bild

anonym

11 augusti 2014 21:15

asså jag är 1,59 och väger 59 jag behöver hjälp alla kallar mig för tjockis det sårar mig jäättemycket

Sara Modigh

12 augusti 2014 11:18

Förstår att du blir ledsen. Vi lever i ett samhälle där tjockisförakt genomsyrar en stor del av våra liv. Ett stort bevis på detta är när alldeles normalviktiga tjejer känner sig tjocka trots att det har en "perfekt vikt" enligt BMI.
Jag tror att det bästa för dig är att försöka se till din egen självkänsla. Bygg upp den och lär dig se på dig själv med en rättvis och snäll blick. Chansen att du är tjock på riktigt med den längden och den vikten är väldigt liten och även om du vore tjock så är det inget som är fel med det.
Försök att inte tolka ordet tjock som något negativt. Se det som vilket annat beskrivande ord som helst lång, smal , kort, tjock... Lägg inte så mycket tyngd i det.

Jag vet att det är jättesvårt. Jag har haft 50 kilos övervikt så jag vet hur det är att vara tjock, och det är inte alltid så lätt. Men när man lär sig att tycka om sig själv och avdramatiserar ord så mår man mycket bättre.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 27 april 2021 20:34

När man äntligen hittat något som fungerar, när jag äntligen börjat få kontroll på min sömn och min dygnsrytm. Vad händer då?  Jo, läkemedlet jag tar för att hjälpa mig komma till ro och bli trött på kvällarna ska nu inte längre subventioneras till...

Av Sara Modigh - 21 april 2021 14:30



Det har gått en lång tid sedan jag skrev sist, och det är mycket som har hänt under det senaste året. Jag har flyttat till en egen lägenhet, jag har fått en ny kontakt inom psykiatrin kallat Voss-teamet och jag har fått boendestöd som hjälper till oc...

Av Sara Modigh - 17 februari 2020 20:15

   ┏━━━━━━༻❁༺━━━━━━┓ MS-plack   Corpus callosum (Hjärnbalken ) - Multipla halvcentimeter stora förändringar   Centrum semiovale (Centrala...

Av Sara Modigh - 13 februari 2020 12:36

Det är så svårt att hitta mening med det här. Livet känns så hopplöst men vi har en vacker värld.  Så varför kan jag inte leva som jag bör. Vill känna att jag tillhör men är bara till besvär.    Så kan du lyfta mig från hålet jag har fastna...

Av Sara Modigh - 20 december 2019 04:47

Jag måste sova, men jag kan inte. Alldeles för mycket tankar snurrar runt inom mig. Jag får inte tyst på dem vad jag än gör. Så fort jag sluter ögonen kommer tankarna och med dem kommer ångesten. Jag vet inte vart jag ska göra av allt som virvlar...

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards