En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 25 augusti 2013

Är jag tjock?

Av Sara Modigh - 25 augusti 2013 14:00

Många unga tjejers värsta mardröm är att vara tjock och ful, det märks för det är den bild de beskriver sig själva med.

Det är deras självhat. Att kalla sig själv för tjock och ful är det mest självhatande och mest fruktansvärda ord man kan ge sig själv i världen av tonårstjejer. 

Oron att vara "tjock och ful" märks tydligt av på olika tonårsforum.




Det är inte din kropp det är fel på, utan din självkänsla!
Du ser dig själv som den bild du föreställer dig i ditt huvud. Det värsta du kan komma på, att vara ful och tjock. Men vad spelar det egentligen för roll? Skulle du hata dina vänner om de var fula eller skulle du inte umgås med dem om de var tjocka? Är man mindre värd om man är överviktig? Är inte personligheten det viktigaste?


Om det var en vän som kallade dig tjock eller ful så skulle du tycka att den kompisen var riktigt elak, och du skulle förmodligen sluta umgås med den personen. Men nu är det du själv som säger de sakerna. 

Du behandlar dig själv illa, du är elak mot dig själv. 

Man måste lära sig att inte vara så självkritisk, att bli vän med sig själv.

Ge dig själv positiva kommentarer! Ifrågasätt alla negativa tankar du har!


Fundera ett tag på vad det är som gör dina vänner till en bra vän?

Är det deras hårfärg, deras vikt? deras kroppsform eller något annat i deras utseende? 

Eller, är det att de är snälla, omtänksamma, har bra humor och är roliga att umgås med?


Fundera sedan på vad som gör dig till en bra vän. 

Är det din hårfärg, din vikt? din kroppsform eller något annat i ditt utseende? 

Eller, är det att du är snäll, omtänksam, har bra humor och är rolig att umgås med?


Att lära sig tycka om sig själv precis som man är, är inte lätt. 

Men att bygga upp sin självkänsla kommer hjälpa dig att må bättre. 

Jag själv kämpar för att tycka om mig själv. Jag har bra dagar och jag har dåliga dagar. 

För några år sedan kunde jag inte ens se mig själv i spegeln, jag klarade inte av att gå och handla kläder, jag blundade när jag klädde av mig, badade/duschade med taklampan släckt för att jag avskydde min kropp så otroligt mycket. 

Mitt självhat har varit otroligt stort, i början kunde jag inte se en enda bra sak i mitt utseende eller min personlighet. 


Men tillslut kom jag till den punkten då jag insåg att "detta är inte ett liv som är värt att leva, jag måste börja gilla mig själv eller åtminstone acceptera hur jag ser ut"


Så jag kämpade, jag trälade med "fem bra saker med mig själv" övningen dag ut och dag in, i flera månader stod jag framför spegeln och sa "jag gillar mitt hår", Jag gillar mina ögon"

I början trodde jag inte ens på det. Men allt efter som månaderna gick, desto mer började jag faktiskt se att," ja, jag har ju faktiskt ganska långt hår och de tycker jag ju är fint på andra, så det är nog fint på mig med". Jag började tänka "i detta ljuset har jag jättegröna ögon, det tycker jag är jättefint"

Jag började att tycka om mig själv. Jag började se att "jag är faktiskt fin och jag duger som jag är"


Även om jag fortfarande skulle kunna räkna upp tre gånger så många saker som jag ogillar med mig själv så väljer jag att se de saker som jag gillar framför dem jag helst skulle ändra. 


Jag vet att jag är fin på mitt sätt, och du är fin på ditt sätt!




Så...Är jag tjock?


 

Ja, Det är jag!  Men det är inget fel med det. 



 
 
Jasmine

Jasmine

25 augusti 2013 19:04

Så himla bra skrivet! Riktigt bra inlägg!

http://megafistairpumprave.blogg.se

 
Ingen bild

Matilda

25 augusti 2013 20:37

du har så rätt!!!!
Håller på och lär mig själv tänka så som du beskriver här, fungerade rätt bra ända tills jag flyttade nu, då blev jag genast mer osäker. Vad sånt nu kan bero på, vet jag ej.

men åh tack för ett så fint inlägg!

Sara Modigh

25 augusti 2013 23:57

Ja, man blir väl ofta osäker på sig själv när man kommer i nya situationer. Men det kommer bli bättre när man vant sig :)

 
Stefan Falkelind

Stefan Falkelind

25 augusti 2013 20:40

Ja när självkänslan är låg så blir man så kritisk till hur ens kropp ser ut. Så det är inte kroppen det är fel på.

Sv: Jag vet att Blogg.se inte har en sån plugins.

http://stefanfalkelind.com

Sara Modigh

25 augusti 2013 23:56

Okej, Tack så mycket för svaret :)

 
Olivia Gustavsson

Olivia Gustavsson

25 augusti 2013 21:25

bra inlägg!

http://oliiviiagustavsson.blogg.se

Sara Modigh

25 augusti 2013 23:57

Tack :)

 
Mizca

Mizca

26 augusti 2013 08:08

Du har rätt i det du skriver, men hos många sitter det inte i huvudet heller. Inte på mig tillexempel för jag ÄR ju tjock/överviktig .. det ser ju alla liksom MEN man behöver ju inte tycka illa om sig själv ändå. Finns ju dem som tycker om en oavsett hur stor/liten man är och det är dem personerna man skall ta vara på. Jag har världens bästa vänner (dem hade ju inte vart mina vänner om dem inte tyckt om mig trots mitt utseende, riktiga vänner med andra ord) och dessutom har jag en sambo. Han hade ju inte friat till mig eller velat dela sitt liv med mig om han hade tyckt annorlunda. Så även om man är modell större finns det ALLTID folk som tycker om en ändå, som inte ser det på samma sätt som andra.

http://www.mizca.se

Sara Modigh

26 augusti 2013 15:57

Precis!
Jag är också tjock och jag överlever det. Så man kanske inte borde vara så otroligt rädd för att få några gram fett på kroppen. När jag skrev detta inlägget så var det efter ett tag av att ha hängt på ungdomsforum där det fanns tråd efter tråd med pinnsmala tjejer som mådde dåligt över hur "tjocka" de var.

 
Sandra Piik - Att leva som psykiskt sjuk

Sandra Piik - Att leva som psykiskt sjuk

26 augusti 2013 09:57

FANTASTISKT bra skrivet!

http://piiket.blogg.se

Sara Modigh

26 augusti 2013 15:55

Tack :)

 
Maria

Maria

26 augusti 2013 10:23

Riktigt bra skrivet och modigt med bilden!!
Jag kämpar själv med min självkänsla men det går just nu inget vidare!! Och förresten - du har snygga ben ;)

http://missmanic.se

Sara Modigh

26 augusti 2013 15:55

Tack så jättemycket :)
Det tog lång tid innan min självkänsla växte. Flera år faktiskt. Men så länge man fortsätta kämpa som kommer man någonstans. Helt plötsligt sitter man där och kommer på sig själv med att göra saker som man inte vågade förut.

 
Mizca

Mizca

29 augusti 2013 08:32

Svar: Jag måste få berätta om en händelse.
När jag gick på gymnasiet hade jag några ytliga kompisar i klassen, trodde väl de var mer vänner än dem var, men strunt samma.
Vi hade vart och ätit och skulle gå tillbaka för lektion när en av tjejerna säger "Jag skulle aldrig ätit den där smörgåsen, nu ser jag ju tjock ut" .. Jag blev chockad och sa "Du är väl inte tjock" varpå svaret kom "Jag är fet" ... Jag gick bredvid två pinnsmala tjejer och ena klagade på att hon såg tjock ut för att hon ätit en bulle/smörgås till lunch och jag är typ född sån här. Jag kunde inte hålla mig så jag frågade rakt ut "Om ni tycker ni är feta trots att ni kan gömma er bakom en lyktstolpe, då undrar jag verkligen hur ni ser på mig?" ... Men ähh.. du är inte fet, du är mullig, det passar dig" ... Så det där extra grammet hon fick när hon åt bullen passar inte henne? ... Jag blev faktiskt jätteledsen. Dem sa inget elakt just till mig personligen men allt blev liksom så fel o jag tror inte riktigt dem tänkte på hur jag såg ut när dem började beklaga sig över sig själva.

http://www.mizca.se

Sara Modigh

29 augusti 2013 14:50

Jaa, det där har hänt mig med. Likadant när man sitter på internet och pinnsmala tjejer lägger upp bilder på sin kropp och klagar över hur tjocka de är. Men om sanningen ska fram så är deras syn snedvriden. I dagens samhälle är det många som känner sig pressade till att vara smala. Idealet är att vara smal. Men det betyder inte att man inte kan vara vacker om man inte är smal, och det är det inte många som inser.

 
Ingen bild

Jakob

29 augusti 2013 08:41

Jättebra skrivet! :) Du är så otroligt duktig och vacker! :)

Sara Modigh

29 augusti 2013 14:47

Tack

 
Therese

Therese

8 september 2013 21:26

Du har så rätt! Min självkänsla har gått skepprätt åt skogen då jag gått upp i vikt det senaste året, sambon tycker jag är löjlig för han ser ju inte mig på samma sätt som jag ser mig själv. Det är ju helt galet att man inte kan acceptera sig själv någon gång. Gillar din blogg starkt förresten! :)

http://tessiiestankar.blogg.se

Sara Modigh

8 september 2013 21:39

Tack så mycket :)

Det är riktigt svårt att acceptera sig själv som man är. Speciellt eftersom man ofta har en föreställning om hur man borde vara. Man få försöka släppa alla dessa föreställningar och se sig själv som den man är i stället :)

 
HKH

HKH

24 maj 2014 12:59

Förlåt men det är folk som gett upp, tänker så!

http://Ljöd kjg

Sara Modigh

24 maj 2014 14:59

eh..okej??

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 27 april 2021 20:34

När man äntligen hittat något som fungerar, när jag äntligen börjat få kontroll på min sömn och min dygnsrytm. Vad händer då?  Jo, läkemedlet jag tar för att hjälpa mig komma till ro och bli trött på kvällarna ska nu inte längre subventioneras till...

Av Sara Modigh - 21 april 2021 14:30



Det har gått en lång tid sedan jag skrev sist, och det är mycket som har hänt under det senaste året. Jag har flyttat till en egen lägenhet, jag har fått en ny kontakt inom psykiatrin kallat Voss-teamet och jag har fått boendestöd som hjälper till oc...

Av Sara Modigh - 17 februari 2020 20:15

   ┏━━━━━━༻❁༺━━━━━━┓ MS-plack   Corpus callosum (Hjärnbalken ) - Multipla halvcentimeter stora förändringar   Centrum semiovale (Centrala...

Av Sara Modigh - 13 februari 2020 12:36

Det är så svårt att hitta mening med det här. Livet känns så hopplöst men vi har en vacker värld.  Så varför kan jag inte leva som jag bör. Vill känna att jag tillhör men är bara till besvär.    Så kan du lyfta mig från hålet jag har fastna...

Av Sara Modigh - 20 december 2019 04:47

Jag måste sova, men jag kan inte. Alldeles för mycket tankar snurrar runt inom mig. Jag får inte tyst på dem vad jag än gör. Så fort jag sluter ögonen kommer tankarna och med dem kommer ångesten. Jag vet inte vart jag ska göra av allt som virvlar...

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Skapa flashcards