En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 26 november 2013

Vi uppmuntras hela tiden att förändra vårt utseende.

Av Sara Modigh - 26 november 2013 15:45

Vi uppmuntras hela tiden till att förändra vårt utseende. Åh vad fin du är i håret hörs bara sägas om vi byter färg eller frisyr " vad brun och fin du är" sägs positivt till alla bleka svenskar som kämpar för att hålla sig bruna. 

Man får bara komplimanger när man förändrar sig själv och detta redan från en väldigt ung ålder. 

Redan i låg och mellanstadiet (när jag växte upp) kände man ju press på att förändra sitt utseende för att få höra att man var fin. 

Man får aldrig höra vad fin du är i håret om man inte färgar eller klipper sig vilket sänder ut signalerna att min vanliga hårfärg duger inte. 

Jag är en sådan där som vantrivs med min hårfärg. Jag har färgat mitt hår sedan jag var 11 år gammal, i jag vet inte hur många olika färger främst olika bruna, röda och svarta färger har det väl varit. 

 


Jag färgar alltid mitt hår rött nu för tiden för det är en av få färger som jag själv faktiskt trivs i. Tyvärr är jag ju för trött för att hålla efter färgningen så har alltid massa utväxt. Färgar 1-2 gånger per år som det är nu.

Mitt hår är jätteslitet och fult. Men men, det är så det får vara. Jag orkar inte må dåligt över mitt utseende för jag har så mycket annat som är värre än att vara ful. För ärligt talat vad är det som är så hemskt med att vara ful? Vad är det värsta som kan hända? att någon mupp kommer fram och säger "Du är ful"? Jaha, tyck det då! Varför ska man egentligen bry sig?

Det är bara dina egna känslor för och om dig själv som räknas. Så länge du trivs med dig själv så är det det ända som betyder något. 

Jag trivs med mig själv. Jag har släppt alla tankar på vad är snygga och vad är fult enligt andra och jag har lärt mig att tycka om mig själv för saker som JAG tycker om och tycker är snyggt. 


Visst är det alltid skönt att få någon form av bekräftelse från någon annan att de också tycker att man är fin. Men bekräftelse från dig själv är mer värt mer än hundra främlingars kommentarer.


Visst finns det saker i mitt utseende som jag mer än gärna skulle ändra på, skulle inte tveka en sekund om det kom någon "skönhetsande" som kunde vifta på ett trollspö och ändra dessa saker.

Men jag önskar ju att det inte var så.

Jag önskar ju att jag kan lära mig att acceptera allt i mitt utseende så att jag inte skäms över delar av mig själv. Jag behöver inte tycka att det är snyggt men i alla fall så att jag kan gå ut utan att skämmas.


Usch nu blev det här inlägget väldigt negativt framåt slutet, Jag skäms över vissa delar av min kropp men överlag är jag nöjd och trivs med det mesta. Jag har haft extremt dåligt självförtroende och en extremt dålig självkänsla och för ett par år sedan skämdes jag över allt och jag kunde inte komma på en enda sak med mig själv som var bra. Men så är det inte längre.


För att må bra och vara trygg i sitt jag måste vi lära oss att inte mobba oss själva. Det krävs mycket övning och tålamod för att kunna bygga upp sin självkänsla. Men det går.

Först och främst måste man lära sig att känna igen och skriva ner de självkritiska tankarna och förstå i vilka situationer som dessa tankar uppkommer.
Nästa steg är att lära sig förstå varför dessa tankar inte stämmer och börja "försvara dig själv". När du till exempel får en tanke om att du är värdelös så måste man tvinga sig själv att tänka att det är en orimlig tanke. Att man faktiskt inte är värdelös utan man har faktiskt gjort många bra saker.
Sedan kommer vi till det allra viktigaste steget för att bygga upp sin självkänsla. Att berömma sig själv! Att lära sig tycka om sig själv, sätta värde på det man gör och att lära sig tycka om sig själv för precis den man är både inuti och utan på.


För att klara detta steget finns det små knep man kan ta till.


*Skriv upp fem saker du gillar hos dig själv varje kväll innan du ska sova på en lista. Det kan vara allt ifrån din ögonfärg till din förmåga att ta hand om djur. I början kan det vara svårt att komma på fem saker. Om du inte kommer upp i fem saker så gör det ingenting. kritisera inte dig själv om du inte når upp till målet direkt.


*Klanka inte ner på dig själv om du gör ett misstag. Alla människor gör fel i bland och det är på det viset vi lär oss. Ibland gör man fel men det gör inte att vi ÄR fel.


*Säg något snällt till dig själv varje gång du ser en bild av dig. Här kan du ta användning av din lista med positiva saker du skrivit.


*Börja varje morgon och avsluta varje kväll med att försöka se dina positiva sidor. till exempel att du är snäll, omtänksam, trevlig, artig, generös, och pålitlig.


*Försök att vara mer positiv överlag. Börja varje dag med att förvänta dig att bra saker kommer hända. Lägg märke till att som är bra. Till exempel att solen skiner, du ser ett sött djur, Det är din favoritmat i skolan eller att du får se ett avsnitt av en bra tv-serie. Ju mer du fokuserar på dessa bra saker desto bättre kommer du att må. Detta kan du också lägga till i din lista genom att skriva upp fem saker som varit bra med dagen. 
Många gör misstaget att låta en negativ händelse förstöra en hel dag, så varför inte vända på det och låta en positiv sak göra dagen jättebra?


Slutligen


*Jämför dig inte med andra. Den enda du någonsin ska jämföra dig med är dig själv. Du kan inspireras av andra. Men du ska inte känna dig sämre än någon annan bara för att dem kan något bättre än vad du kan. Alla är vi olika bra på någonting och de flesta av oss är aldrig bäst i någonting. Det innebär inte att vi är sämre än andra.


Gör man dessa övningar varje dag så tränar man upp sitt självförtroende. Många tror att självkänsla är något man föds med. Men så är det inte. Självförtroende är något man måste träna upp och fortsätta att träna för att ha kvar. Efter ett tag går det på mer automatik. När man tränat sig länge nog tänker man positiva tankar istället för negativa.

 
 
Ingen bild

Daniel

26 november 2013 18:29

2 saker: Vad ska man säga till folk sådär vardagligt för att peppa dem då? Att varje dag höra "nämen vad fin du är, du ser precis likadan ut som du alltid gör" kan ju bli lite lätt uttjatat och kännas väldans falskt om man nu ser ut som att ens föräldrar var en zombie och ett paket margarin.

Hur tycker du att folk ska reagera när du har förändrat utseendet? Ska man som vanligt säga "nämen vad fin du är, du ser precis likadan ut som du alltid gör" eller ska man bara lite skamset försöka undvika att säga något om det efter att ha lagt ner över tusenlappen på hår, smink o kläder?

Tror du inte att man vill höra några vänliga ord om ens utseende efter sånna saker?

Sara Modigh

26 november 2013 19:35

Man behöver väl inte ge komplimanger jämt men att endast begränsa det till är personer förändrar något ger ju intrycket av att man inte duger som man är och om man lägger ner över tusenlappen på att ändra sitt utseende för att få komplimanger har man ju gjort ändringen av helt fel anledning!


Visst vill väl alla höra att de är fina, men får man bara höra det när man lägger tusentalskronor på att förändra sig så mår man inte bra i längden!

 
Ingen bild

Rebecca Ekström

26 november 2013 23:11

Du har så rätt så , hur länge har du haft psykisk ohälsa ?

Sara Modigh

26 november 2013 23:48

Så länge jag kan minnas. vet att jag hade ångest när jag gick på lekis så redan som sexåring hade jag min ångestproblematik. Sen har jag ju Asperger och ADD som är psykiska funktionsnedsättningar så är född med dem.

 
Ingen bild

Ida

27 november 2013 11:27

Dom menar väll att förändringen var fin

Sara Modigh

27 november 2013 13:37

Men man var inte tillräckligt fin för att få en komplimang innan?

 
Ingen bild

Daniel

27 november 2013 16:41

Om man inte sminkar sig/klipper håret etc för att se bra ut så blir jag himlans nyfiken på vad du anser är rätt anledning att göra det. Vad är rätt anledning enligt dig?

det är ju klart att folk mår bra av att få komplimanger, det känns väl som ett ganska rimligt antagande, eller hur? Och komplimanger ger vi tror jag när något är över förväntan. Om man förväntar dig att du ska se ut på ett visst sätt och du sedan ser prydligare ut än vad de har förväntat sig så blir de glatt överraskade och det blir mer troligt att du får en komplimang. Det blir ju en ganska usel komplimang om någon skulle säga "nämen vad fult det där var" eller "wow! du har skor på dig idag!" Nej, det måste nog vara över förväntan, och då krävs det något från din sida för att prestera bättre än vad som förväntas av dig.

Om det nu skulle vara så att du är en komplimangsjunkie och nödvändigtvis känner att du måste få komplimanger för nåt så varför inte fokucera på något annat än just ditt utseende? Börja spela ett instrument, bli topp rankad på nåt onlinespel eller träffa nya människor som inte känner dig för fem öre och som har superlåga förväntningar på dig. Du kanske till och med borde fundera på att sätta låga förväntningar på dig själv precis innan du gör något som du vet att du är bra på - det bör locka fram diverse olika komplimanger.

Men i grund och botten så behöver DU göra något. Att sitta på rumpan och förvänta sig att folk ska ge dig komplimanger för inte mycket mer än att du andas känns väldans naivt.

Sara Modigh

27 november 2013 17:40

Det du nu skriver visar ju bra min poäng! Folk idag klarar inte av att ge komplimanger om man inte förändrar något hos sig själv.. Alltså man duger aldrig som män är!

Varför är det så svårt att säga "du passar så bra i långt hår till någon oavsett om den haft långt hår i fem minuter eller i fem år? , varför kan man inte säga du ser så bra ut i den tröjan även om det är en tröja man sett förut?
Varför säger man inte du har fina ögon, läppar eller vad man nu tycker är fint till någon om man tycker det oavsett om personen har samma sminkning som den haft i tjugo år?

Varför måste personen du ger en komplimang förändra sig? Har du någon gång funderat på varför du inte är kapabel till att ge komplimanger till människor som inte lägger tusentals kronor på nya kläder , frisyrer och smink? (eller börjar spela ett instrument eller onlinespel och blir bäst på det)

Det handlar inte om att man måste ge alla komplimanger jämt. Man ger man bara komplimanger till personer om den ändrar sitt utseende så skickar det ju bara signaler om att man inte duger som man är, Att man måste förändra sig för att vara fin.


"Om man inte sminkar sig/klipper håret etc för att se bra ut så blir jag himlans nyfiken på vad du anser är rätt anledning att göra det. Vad är rätt anledning enligt dig?"

Har jag någonsin sagt att man inte gör det för att vara fin.. Grejen är väl att man borde göra de för sin egen skull och inte för andras , för att man själv tycker att det är fint och inte för att man måste för att man inte duger som man är.


Med din logik så kan ju människor som inte har råd med nya kläder , som inte går till frisören och som inte sminkar sig få komplimanger.. Vad är det för jävla samhälle?

 
Ingen bild

Daniel

27 november 2013 22:42

Men jag förklarade ju varför man får komplimanger vid förändringar -det har med förväntningar att göra.

Om du har sett samma sak i 5/10/20 år så är det inte speciellt, det är vardagligt och förväntat och vi firar inte medelmåttlighet på det sättet. Kan ta ett exempel: ett litet barn som använder toastolen för första gången överöses rent generellt med komplimanger om hur duktig han/hon är för att förväntningarna är att det blir pottan eller blöjorna. Skulle du ge samma komplimanger 20 år senare i livet när det förväntas att samma person går på toaletten själv, ja då blir det bara väldigt, väldigt konstigt och risken finns att det istället uppfattas som en förolämpning och att man tänker/säger "ja, vad fan trodde du?" Vi ger helt enkelt inte komplimanger om sådant som vi förväntar oss.

Sen så förstår jag inte varför skulle man inte duga som man är? Bara för att någon inte anstränger sig extra mycket genom att ge komplimanger så betyder ju inte det att man inte duger.

En väldigt förenklad version:

prestera under förväntan = skitsnack
prestera efter normal förväntan = du duger, ingen säger nåt
prestera över förväntan = komplimanger

För det mesta så ligger vi på vad folk förväntar sig av oss, därav så duger vi.

För att använda dina exempel - om jag skulle kommentera på att en av mina kvinnliga medarbetare har fina läppar och ögon helt ur det blå trots att de ser ut precis som de alltid gör så kommer hon förmodligen att tro att jag stöter på henne, vill det sig riktigt illa och hon känner sig obekväm för att hon t.ex skulle vara gift så skulle jag kunna få sparken.

"Med din logik så kan ju människor som inte har råd med nya kläder , som inte går till frisören och som inte sminkar sig få komplimanger.. Vad är det för jävla samhälle?" - hur tänkte du där?
Till att börja med så finns det väl andra saker de kan få komplimanger för, eller hur?

Sen så finns det nog inga sådana som du beskriver - det sker ju jämt förändringar oavsett om du vill det eller inte. Alla klipper sig någon gång, det spelar inte nån roll om det är hos en frisör eller om en kompis klipper en, det blir ändå en förändring. Kläder slits, så förr eller senare så kommer du behöva ha nya.

Visst, alla sminkar sig inte - och de får förmodligen inte lika många komplimanger för sitt utseende, men det är ju inte så vidare konstigt då de inte har lagt ner lika mycket tid och energi på det som de som sminkar sig.

Så, för att summera - jaga inte komplimanger. Komplimanger är ingen mått för om du duger eller inte. Du duger med största sannolikhet precis som du är ändå, och om du nu sminkar dig enbart för din egen skull, vad spelar det då för roll vad andra tycker egentligen?

Sara Modigh

28 november 2013 00:18

"Visst, alla sminkar sig inte - och de får förmodligen inte lika många komplimanger för sitt utseende, men det är ju inte så vidare konstigt då de inte har lagt ner lika mycket tid och energi på det som de som sminkar sig."

FY vilken äcklig attityd!

Så man måste sminka sig för annars kan man inte vara snygg? För lägger man inte tydligt ner massa tid och energi på ATT FÖRÄNDRA SITT UTSEENDE så kan man inte vara fin nog att få en komplimang! lägger man inte ner massa tid och pengar på att ändra hur man ser ut då är man lat och prioriterar helt fel i livet eller? USCH och fy!

Sen om du inte klarar av att ge komplimanger som inte får dig att få sparken kanske du inte ska ge några alls!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 27 april 2021 20:34

När man äntligen hittat något som fungerar, när jag äntligen börjat få kontroll på min sömn och min dygnsrytm. Vad händer då?  Jo, läkemedlet jag tar för att hjälpa mig komma till ro och bli trött på kvällarna ska nu inte längre subventioneras till...

Av Sara Modigh - 21 april 2021 14:30



Det har gått en lång tid sedan jag skrev sist, och det är mycket som har hänt under det senaste året. Jag har flyttat till en egen lägenhet, jag har fått en ny kontakt inom psykiatrin kallat Voss-teamet och jag har fått boendestöd som hjälper till oc...

Av Sara Modigh - 17 februari 2020 20:15

   ┏━━━━━━༻❁༺━━━━━━┓ MS-plack   Corpus callosum (Hjärnbalken ) - Multipla halvcentimeter stora förändringar   Centrum semiovale (Centrala...

Av Sara Modigh - 13 februari 2020 12:36

Det är så svårt att hitta mening med det här. Livet känns så hopplöst men vi har en vacker värld.  Så varför kan jag inte leva som jag bör. Vill känna att jag tillhör men är bara till besvär.    Så kan du lyfta mig från hålet jag har fastna...

Av Sara Modigh - 20 december 2019 04:47

Jag måste sova, men jag kan inte. Alldeles för mycket tankar snurrar runt inom mig. Jag får inte tyst på dem vad jag än gör. Så fort jag sluter ögonen kommer tankarna och med dem kommer ångesten. Jag vet inte vart jag ska göra av allt som virvlar...

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards