En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 8 mars 2014

Det där med självbild

Av Sara Modigh - 8 mars 2014 11:30

Jag förstår inte hur jag kan ha sämre självbild och tycka att jag är så otroligt tjock, ful och äcklig nu, när jag ändå har lyckats gå ner så mycket i vikt. 

Jag vet inte vad det är som har slagit slint i huvudet på mig som gör att jag ännu en gång börjat hata min kropp så otroligt mycket. 

Rent logiskt så vet jag ju att jag gått ner 40 kilo, men bilden i huvudet säger nått annat. Många gånger kan jag inte riktigt förstå att jag har gått ner, och andra dagar mår jag dåligt för att jag har gått ner för den viktnedgången har i sin tur lämnat spår som jag ogillar starkt.

Jag har svårt att acceptera all lös fettfylld degig hud som hänger och dallrar över hela min kropp.


Jag tror att det handlar om nått konstigt ideal jag målat upp för mig själv som är omöjligt att nå. 

Jag känner mig inte tillräckligt snygg. Men varför i helvete måste man vara snygg?

Vad spelar det egentligen för roll om jag har sneda missfärgade tänder, platt rumpa, degig mage, små bröst, hår på "fel" ställen och lös hud hängandes över allt?


 Varför är jag så feg och osäker på mig själv? Varför tänker jag att jag måste uppnå nått orimligt mål för att känna att jag duger.


Jag tror att jag måste bita i det sura äpplet och försöka acceptera mig själv som jag är. 

Det är så fruktansvärt svårt, speciellt nu när jag fallit tillbaka mycket när det gäller att må bra i min kropp. Jag vill fortsätta att gå framåt och må bra i mig själv. Men för att göra det måste jag acceptera "det som är fel" med mig. 

Jag måste sluta gömma mig bakom smickrande kläder, stängd mun och Photoshopförbättringar. Jag måste lära mig att acceptera den kropp jag har. Jag måste åter igen lära mig att det är okej att se ut som jag gör. 

Min kropp har ändrats rätt mycket den senaste tiden och det krävs en del arbete för att jag ska lära mig att tycka att min nya kropp duger. 


Jag tror att första steget är att erkänna att jag har mina fel och brister men jag duger ändå.

Därför ska jag göra något som jag aldrig trodde att jag skulle göra. Jag ska visa några av de delar av min kropp som jag har mest komplex över.  Detta är jättesvårt för mig. Men jag vill kunna må bättre i mig själv, men också visa andra som mår dåligt att man kan jobba på det för att må bättre i sin kropp. För jag SKA må bättre! Jag ska acceptera min kropp, sluta jämföra mig med andra, sluta sätta upp orimliga mål på hur jag "ska" se ut och jag ska lära mig leva med den kroppen jag har utan självhat!



       


Detta är på allvar riktigt riktigt obehagligt och jag är allvarligt rädd för vilka kommentarer dessa bilder kan tänkas generera. För om ni ser på mina kroppsliga"brister" på samma sätt som jag ser dem så är det bara negativa och hemska saker som ni kan tänkas säga. 

Jag hoppas att jag är stark nog att ta det, för jag vill ju lära mig leva och tycka att jag har ett värde trots att jag inte har den snyggaste kroppen. Jag jobbar allt jag kan på att acceptera hur jag ser ut.


Vissa dagar känner jag att jag duger medans andra dagar känner jag att jag aldrig någonsin kommer duga. Jag hoppas att jag genom att lämna ut mig själv såhär kan känna mer acceptans inför mig kropp. 

Jag liksom "outar" några av de delar jag skäms mest för på min kropp och hoppas att det kommer ge mig mer frihet och styrka att sluta gömma mig. 

För jag vet ju av erfarenhet att så länge jag gömde mina ärr skämdes jag mycket mer över dem. Jag hoppas på att det kommer fungera likadant med detta. Nu är det ingen hemlighet längre! 


Nu tänker jag acceptera mina fel och brister och jag ska lära mig älska mig själv som jag är!

 
 
Varga

Varga

8 mars 2014 14:44

Jag tycker att det är väldigt starkt att visa upp dig själv och skriva om dina tankar så som du gör! Jag skrev själv ett inlägg nyligen som snuddar lite vid ämnet men inte lika djupgående som du skriver.

Dina "skavanker" är ju först och främst bevis på att du har lyckats med något som var viktigt för dig - att gå ned massor i vikt! Så det är något som jag tycker att du ska Försöka att vara lite stolt över, även om det ju kan vara svårt. Sedan så är du ung och huden drar sig tillbaka massor, det tar bara lite tid. Det hjälper ju med träning också. :)

Du är jättestark, så fortsätt så! :D

http://www.nattstad.se/Varganess

Sara Modigh

8 mars 2014 16:30

Tack så mycket :)
Det är ju sant det du skriver och det får jag försöka ta till mig. Jag får se det positiva istället för det negativa!

 
Ingen bild

Ruth

8 mars 2014 16:25

Bra, Sara, du måste älska dej som du är, för du är jättebra som du är! Kroppen förändras hit och dit. Nu har du ju tappat många kilon, så det klart att det blir hud över, men du har så go självinsikt. Älska dej, för det gör ju Jakob, och du älskar ju honom som han är, eller? Kram

Sara Modigh

8 mars 2014 16:29

Jaa det gör jag ju :)
Jag vet ju egentligen att jag är bra som jag är. Men det är lättare sagt än gjort. Men jag jobbar i alla fall på det :)

 
Ingen bild

Kicki

8 mars 2014 16:40

Du är vacker och mer värdefull än hela denna jorden. När du är ledsen krama mannen din, mys med katterna. Gör nått som får dog att må bra. Du är älskad!

Sara Modigh

8 mars 2014 17:14

Tack för din fina kommentar

 
Maria

Maria

8 mars 2014 16:40

Din kropp är din och den enda du har. Var stolt över den. Den lösa huden är ett bevis på att du lyckats gå ner i vikt, det är jätte bra jobbat. Dina ärr är märken på att du gått igenom en skit svår tid, men du är fortfarande här. var stolt över att du tog dig igenom det!

http://www.borderlinelivet.blogg.se

Sara Modigh

8 mars 2014 17:14

Jaa, Jag får försöka se det på det sättet.

 
Lovisa

Lovisa

8 mars 2014 18:18

Tycker du är så otroligt stark att du vågar som inte många andra skulle gjort. Var nöjd över dig själv för det ska du verkligen vara! Den lösa huden är ju bara ett bevis att du har lyckats gå ner i vikt. Kämpa på! :)

http://lovisaanderssonn.horseworld.se

Sara Modigh

8 mars 2014 20:18

Tack så mycket :)

 
frozenfire

frozenfire

9 mars 2014 11:04

Himla bra inlägg och du verkar så stark och modig! :) Kroppsbloggen bodypalace.se kanske kan vara intressat för dig? Tipsar om den ialalfall.

http://frozenfire.bloggplatsen.se

Sara Modigh

9 mars 2014 11:07

Tack så mycket.. Ska kolla in på hemsidan :)

 
Ingen bild

Anni

10 mars 2014 00:48

Flera andra som redan skrivit det jag tänkte skriva, att du är grym som fixat viktnedgången och att huden kommer dra sig tillbaka med tiden.
Jag tycker du ska vara stolt över din kropp! Vet du vad, du har bland annat jättefint hår, fina läppar och kolla själv på din bild på ryggen - vilken midja du har!
Modigt att du lägger upp bilder på det du ogillar på kroppen. Det hade jag aldrig vågat!
Du verkar vara en fin och stark person. Håll huvudet högt!

Sara Modigh

10 mars 2014 13:11

Åh, Tack så mycket :)
Jag hoppas att detta är ett steg som kommer att hjälpa mig att sluta skämmas över delar av min kropp. Förr skämdes jag jättemycket över mina ärr. Men när jag slutade gömma dem, slutade jag tänka på dem och då helt plötsligt kunde jag till och med glömma att jag har ärr på kroppen. Jag tror att jag på liknande sätt kan komma över de komplex jag har. :)

 
Ingen bild

Anni

10 mars 2014 00:52

Missade att skriva att du har ett supersött ansikte :)

Sara Modigh

10 mars 2014 13:11

Tack :D

 
Ingen bild

Sanna

20 mars 2014 03:04

Hej Sara.
Klockan är nu 03.06 och jag som skriver till dig heter Sanna och är 24 svåra år. På många sätt är vi så lika (har också en bunt psykiska diagnoser, är sjukskriven och har också förlorat en förälder) och trots att jag är så ofantligt trött både i kropp och hjärta så vill jag ändå skriva till dig hur mycket du inspirerar och att du är så vacker inifrån och ut!

Du är ett unikt exemplar och din kropp är MÄNSKLIG för du är en människa. Den visar vem DU är. DU - en unik, vacker person som det bara finns en av i hela världen.

Tänker på dig och önskar dig verkligen allt gott och GRATTIS till bröllopet och kärleken!

Sara Modigh

20 mars 2014 09:20

Tack så jättemycket :)
Tråkigt att höra att du också fått många motgångar i livet. Men när det är som värst får man ta en minut i taget och hoppas att det snart blir lite bättre.

 
Drömväverskan

Drömväverskan

24 maj 2014 12:45

Hej, lite sent påkommen kommentar, men jag hoppas det är ok. För det första tycker jag det är jättestarkt att visa upp bilderna på din kropp sådär. Det är jätteviktigt att fler kvinnor vågar visa upp sina riktiga kvinnokroppar så som de verkligen ser ut, med både fina delar och fulare delar. Det är det enda sättet att motverka all skönhetshets och de fullständigt orealistiska idealen som alla photoshoppade bilder ger och som skapar så mycket press på tjejer och ger dem (oss) så dåligt självförtroende.

Vikt handlar ju i första hand om fysiskt välmående, att minska risken för sjukdomar, skador och smärta, orka mer och känna sig starkare. Fokusera på att glädjas åt de vinsterna istället för att störa dig på gäddhäng osv. Att gå ner i vikt är svårt men viktigt och du ska vara stolt att du gjort det. Precis som du skrev, varför i helvete måste man vara snygg? Det är inte det som räknas.

Du kan älska din kropp för en hel massa andra saker som inte har med hur den ser ut att göra. Älska den för att den låter dig göra saker som du tycker om att göra, för tänk vad lite du skulle kunna göra utan en kropp! Det är tack vare din näsa som du kan njuta av blomdoft, tack vare ögonen du kan se vackra saker, tack vare dina sinnen du kan känna smaken av din favoriträtt, krama dina nära och kära osv. Älska din kropp för allt den ger dig istället för att tänka på hur den ser ut :)

http://dromvaverskan.se

Sara Modigh

24 maj 2014 14:58

Ja, precis. Det är viktigt att uppskatta det man har istället för att bekymra sig över det man inte har.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 27 april 2021 20:34

När man äntligen hittat något som fungerar, när jag äntligen börjat få kontroll på min sömn och min dygnsrytm. Vad händer då?  Jo, läkemedlet jag tar för att hjälpa mig komma till ro och bli trött på kvällarna ska nu inte längre subventioneras till...

Av Sara Modigh - 21 april 2021 14:30



Det har gått en lång tid sedan jag skrev sist, och det är mycket som har hänt under det senaste året. Jag har flyttat till en egen lägenhet, jag har fått en ny kontakt inom psykiatrin kallat Voss-teamet och jag har fått boendestöd som hjälper till oc...

Av Sara Modigh - 17 februari 2020 20:15

   ┏━━━━━━༻❁༺━━━━━━┓ MS-plack   Corpus callosum (Hjärnbalken ) - Multipla halvcentimeter stora förändringar   Centrum semiovale (Centrala...

Av Sara Modigh - 13 februari 2020 12:36

Det är så svårt att hitta mening med det här. Livet känns så hopplöst men vi har en vacker värld.  Så varför kan jag inte leva som jag bör. Vill känna att jag tillhör men är bara till besvär.    Så kan du lyfta mig från hålet jag har fastna...

Av Sara Modigh - 20 december 2019 04:47

Jag måste sova, men jag kan inte. Alldeles för mycket tankar snurrar runt inom mig. Jag får inte tyst på dem vad jag än gör. Så fort jag sluter ögonen kommer tankarna och med dem kommer ångesten. Jag vet inte vart jag ska göra av allt som virvlar...

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards