En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 18 mars 2014

Skär djupare nästa gång!

Av Sara Modigh - 18 mars 2014 12:45

Förutom att man mår otroligt dåligt när man drabbats av en psykisk ohälsa av själva sjukdomen, funktionsnedsättningen, personlighetsstörningen etc. så måste man även utstå samhället och dess attityder.


Jag som "öppet psykiskt sjuk" har många gånger fått utstå både elaka kommentarer och fått känna både ett stort hat och ett förakt som riktats mot mig just för att jag är sjuk. 


Mina tankar när någon tittar på mig går direkt till alla dessa gliringar jag fått genom åren. 


     

 

Elaka blickar och viskningar bakom min rygg var min vardag i många år. Jag funderar alltid när jag träffar någon granne eller någon annan människa på stan som tittar på mig, på vad de verkligen tänker om mig. Är de en sådan människa som tycker jag är en parasit som lever på deras skattepengar? Är de en av dem människor som anser mig vara en svag och patetisk människa för att jag inte bara tar mig i kragen och fixar till mitt liv?


I många perioder av mitt liv har dessa tankar tagit upp en otroligt stor del av mitt liv. Så stor del att jag la mer fokus på att gömma mig från andra människor och deras tankar än jag la på att göra saker för att må bättre. 
Än i dag kan jag känna ett stort obehag när något stirrar på mig ovanligt mycket. Det river upp många tankar och känslor av att vara värdelös, dålig och jag får en känsla av att jag på grund av min sjukdom är en belastning och att jag borde skämmas över det. 


Det är inte bara svårt att leva med en psykisk problematik bara för sjukdomens skull utan också på grund utav dem attityder man möter. 

Jag skulle vilja fråga alla de människor som kallat mig parasit, sagt att jag ska ta livet av mig så de slipper ge sina skattepengar till mig och så vidare, hur ofta de skriver dessa kommentarer till någon med en fysisk sjukdom..säg cancer?


Jag förstår inte hur man som människa kan vara så grym och kallsinnig mot en person som är sjuk. Hur kan man bara säga:


"Gör alla en tjänst och ta ditt liv", "Du är bara lat, Skärp till dig och skaffa ett jobb som alla andra"

"Skär djupare nästa gång", "Du är patetisk", "Du är en svag människa", "Attentionwhore", "EMO"

"Ditt äckliga vider",  "Du överdriver bara" , "Du är inte värd nånting", eller "Du är en dålig människa"


Till någon bara för att den personen råkat drabbas av en sjukdom?




 
 
Ingen bild

Jakob

18 mars 2014 13:20

Mycket bra, men sorgligt, skrivet! Fruktansvärt att människor skriver sådana saker och är så trångsynta och egocentrerade, nä usch! man blir nästan äcklad av mänskligheten i sej pga människor som beter sej/skriver så! Tur att du är så otroligt stark att du trots denna negativa behandling orkar stå på benen och för dina mål och för din åsikt och tankar!

Sara Modigh

18 mars 2014 14:01

Jaa. Det är ju helt sjukt hur människor kan gå ihop i en klunga och överösa hatiska kommentarer på en person som haft oturen att bli sjuk.

 
jeljoh13

jeljoh13

18 mars 2014 13:26

Det är fruktansvärt att man ska behöva bli behandlad dåligt oavsett om man har en sjukdom eller ej. Vi alla har en massa saker som är bra med oss själva, man ska bara få chansen att få visa det utåt också. Jag tror att det ofta handlar om total okunskap från samhället. Det är sorgligt. Fortsätt kämpa. Du är aldrig ensam!

http://jeljoh13.bloggplatsen.se

Sara Modigh

18 mars 2014 14:04

Man blir så less på samhället i bland. Man undrar ju hur vissa människor är funtade. Hur man ens kan med att sparka på någon sm redan ligger?
Men det är som du säger, mycket pga okunskap. Tror att det är många som inte anser att psykisk ohälsa är en riktig sjukdom eller svårighet. Många verkar tro att man bara sitter hemma och chillar hela dagarna och lever lyxliv på deras hårt förvärvade skattepengar.

 
Ingen bild

Nina

18 mars 2014 14:20

Bry dej inte om elaka kommentarer! Du är mycket bättre än dem! Låt dem inte sänka din syn på dig själv. Du har redan kommit en bit påväg genom att vara öppen med dethär. Du klarar det här det vet jag :)

Sara Modigh

18 mars 2014 14:58

Jag står emot elaka kommentarer mycket bättre idag. Men det ger mig fortfarande en viss osäkerhet.

 
Ingen bild

Ida

18 mars 2014 20:48

Jag har blivit attackerad så på nätet ett flertal gånger men det har slutat nu...och en gång, för typ två år sen, så var min mamma jätte full och jag orkade inte med henne så jag sa att jag skulle hänga mig, och då sa hon att jag borde göra det för det är jag som är problemet här i familjen, hon sa också att jag borde skära mig djupare

Sara Modigh

18 mars 2014 21:33

Det är ju helt fruktansvärt!
Att människor ens kan med att säga sådana saker är för mig en gåta.

 
stina

stina

18 mars 2014 23:59

Det är tragiskt att samhället har en så stigmatiserande syn på psykisk ohälsa. Vissa saker har blivit bättre, andra inte. Vissa tillstånd, som borderline, bipolaritet, schizofreni, självskadebeteende etc är fortfarande lite konstigt & läskigt. Det används ofta som skällsord.
Själv så har jag aldrig fått några negativa reaktioner från vanligt folk. Lite nyfikna blickar kanske, de få gångerna jag går i kortärmat. Men jag märker att folk inte vågar prata med mig om det.
Psykiatrin har varit värst. Blickar, suckar, kommentarer, bestraffningar, tystnad. Psykiatrin har mest fördomar av alla.
Kom ihåg att dfolks reaktioner beror bara på dem och deras fördomar, inte på dig.
Kram på dig <3

http://astrocyt.blogspot.com

Sara Modigh

19 mars 2014 00:08

Jaa, det är så trist att folk inte följer med i utvecklingen och väljer att stanna kvar i sextiotalets syn på psykisk ohälsa. Det gör mig verkligt illa till mods när man stöter på människor som på riktigt anser att alla med psykisk problematik skall hållas inlåsta långt från "normala" människor.

 
frida

frida

19 mars 2014 08:54

Jag har haft depression men lyckats ta mig ur som tur är. Jag hade självskadande beteende också. Ätstörningar och jag skar mig. När det var som värst låg jag i sängen en hel vecka och åt eller drack ingenting, jag trodde att jag skulle dö de sista dagarna och insåg att jag inte kunde hålla på så. Efter det lyckades jag ta mig ur det. Tiden gick så otroligt fort den veckan, jag visste knappt vad som var natt och dag..

http://knuttisen.blogg.se

Sara Modigh

19 mars 2014 12:17

Det är verkligen hemskt när man är så sjuk, och att då människor ser på en som om man bara är lat så gör det ju inte precis att man mår bättre.

 
Challizz

Challizz

23 mars 2014 19:33

jag känner igen det där.... men skit i de dumma människor som säger sådant, det bevisar mer om dem än om dig, att de är dumma i huvudet.

http://challizz.blogg.se

Sara Modigh

23 mars 2014 19:49

Det har du rätt :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 27 april 2021 20:34

När man äntligen hittat något som fungerar, när jag äntligen börjat få kontroll på min sömn och min dygnsrytm. Vad händer då?  Jo, läkemedlet jag tar för att hjälpa mig komma till ro och bli trött på kvällarna ska nu inte längre subventioneras till...

Av Sara Modigh - 21 april 2021 14:30



Det har gått en lång tid sedan jag skrev sist, och det är mycket som har hänt under det senaste året. Jag har flyttat till en egen lägenhet, jag har fått en ny kontakt inom psykiatrin kallat Voss-teamet och jag har fått boendestöd som hjälper till oc...

Av Sara Modigh - 17 februari 2020 20:15

   ┏━━━━━━༻❁༺━━━━━━┓ MS-plack   Corpus callosum (Hjärnbalken ) - Multipla halvcentimeter stora förändringar   Centrum semiovale (Centrala...

Av Sara Modigh - 13 februari 2020 12:36

Det är så svårt att hitta mening med det här. Livet känns så hopplöst men vi har en vacker värld.  Så varför kan jag inte leva som jag bör. Vill känna att jag tillhör men är bara till besvär.    Så kan du lyfta mig från hålet jag har fastna...

Av Sara Modigh - 20 december 2019 04:47

Jag måste sova, men jag kan inte. Alldeles för mycket tankar snurrar runt inom mig. Jag får inte tyst på dem vad jag än gör. Så fort jag sluter ögonen kommer tankarna och med dem kommer ångesten. Jag vet inte vart jag ska göra av allt som virvlar...

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards