En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Alla inlägg under juni 2014

Av Sara Modigh - 17 juni 2014 15:15

Ibland är det svårt att motstå att ge sin lilla älskling någonting från bordet. Men har du koll på vad som är giftigt för katten? En handling där du egentligen menar väl kan om det vill sig så sluta väldigt olyckligt.

Det gäller att hålla koll på katten så den inte hoppar upp och tar något du lämnat framme. 

Det finns en seglivad myt om att katter vet vad som är bra och dåligt för dem och tyvärr är det inte sant. Katter äter det de tycker luktar gott oavsett om det är nyttigt eller livsfarligt för dem. 


 


Alkohol -  Alkohol påverkar nervsystemet och är farligt för alla djur att få i sig.

Symtomen är kräkningar, diarré, apati, andningssvårigheter, koma, skakningar, kramper.


Avokado - I Avokado finns ett ämne som heter Persin som är giftigt för de flesta djur. 

Symtomen är gastrointestinal irritation, kräkningar, diarré, andnöd, vätskeansamling runt vävnader i hjärtat och även död


Ben - Ben är inte giftigt i sig utan är faktiskt väldigt bra för katten, MEN det är otroligt viktigt att man ALDRIG ger katten tillagade ben. Ett kokt ben förlorar sin "spänstighet" och kan därför splittras i små sylvassa ben bitar som kan fastna i halsen på katten eller ge svåra inre skador. 


 

Choklad,  och andra kakaokällor -  teobromin som är ett ämne i kakao är ett diuretikum och hjärt stimulerande som kan orsaka diarré och andra mag-tarmkanalen nöd, och även koma och död hos katter. All choklad bör undvikas!

 

Citronolja - Om katten får i sig citronolja försöker kroppen metabolisera limonenet och linalolet som finns i citronoljan i levern, vilket orsakar leverskada eller nedsatt funktion i levern. Citronolja finns i bland annat insektsspray, parfym, schampoo och som livsmedelstillsats.

 

Fett - Om katten äter för mycket mycket fett kan det orsaka pankreatit (inflammation i bukspottskörteln).

 

Fisk - Det är framför allt rå fisk som är dåligt för katten. En fisk då och då är inte så farligt. Men i större mängder är fisk inte bra. Det beror framför allt på att rå fisk hämmar upptaget av thiamin (en b-vitamin). Fisk innehåller också tungmetaller som inte är så bra för katten.

Utöver detta så innehåller också fisk ett för högt mineralvärde för katten vilket kan bidra till att katten drabbas av struvit (kristaller i urinen) och fisk är också en stark allergen hos katter som bidrar till allergi hos katten. 

 

Fruktkärnor - Fruktkärnor innehåller giftet Cyanid vilket inte är bra för någon. Den främsta faran för cyanidförgiftning är om kärnorna tuggas sönder. Cyanidförgiftning stör blodets förmåga att frigöra syre i vävnaderna, så att katten kvävs trots att blodet är fullt av syre.

Sväljs de däremot hela kan de orsaka tarmstopp då kärnorna inte kan brytas ner och då kan fastna i tarmen på katten.


Hundmat - Oavsiktligt intag av hundmat kommer inte att orsaka problem. Men upprepad utfodring kan leda till undernäring och hjärtsjukdomar då hundmat inte täcker kattens behov av Taurin som är en viktig del av kattens kost. Brist på taurin kan leda till att katten blir blind eller drabbas av hjärtsjukdomen Dilaterad kardiomyopati.


Jäst och bröddeg - Bildar gaser i mage och tarmar, jäsningen i sin tur bildar alkohol. Vid förtäring av jäst eller deg uppstår symptom som Svullen mage, diarré, kräkningar, förvirring, koordinationsproblem, skakningar, apati, andningssvårigheter,  kramper och/eller koma.

 

kaffe, Te  och alla andra koffeinhaltiga produkter - Koffeinet retar nervsystemet och orsakar skakningar och kräkningar eller diarré. Koffein är farligt för alla djur och är dödligt i förstora mängder. 

Tecken på koffein förgiftning:

Inom 1-2 timmar efter exponering: mild till svår hyperaktivitet, rastlöshet, kräkningar, takykardi (förhöjd hjärtfrekvens), hypertoni (förhöjt blodtryck), onormal hjärtrytm, darrningar, hypertermi (förhöjd kroppstemperatur) anfall och kollaps.



Lakrits - En regelbunden lakritskonsumtion under längre tid kan ge upphov till skadliga effekter. Det är glycyrrhizinsyra som är ett ämne med aromgivande och sötande effekt och som förekommer naturligt i lakrits som ger skadorna. Exempel på symtom är felaktig saltbalans, högt blodtryck och ödem

 

Lever - lever är en viktig del av kattens kost, MEN i förstora mängder ger det A-vitaminförgiftning vilket kan vara bra att tänka på.


Läkemedel - Man ska självklart inte ge läkemedel till sina djur som är avsedda för dig. Om katten blivit sjuk är det bästa att ta den till en veterinär. En enda värktablett med acetylsalicylsyra kan döda din katt.

 

Lökar - (samtliga), purjolök, gräslök, vitlök och även blommlökar är giftiga för katten. Toxinerna som finns i lök bryter ned kattens blodkroppar och orsakar därför anemi. 

 

Mjölk - Mjölk dödar inte katten, men katter är laktosintoleranta och man bör därför inte ge katten mjölk eftersom det kan ge magproblem som diarré, uppkördhet och gasig mage. Vill du ändå ge katten mjölk som en tillfällig belöning så finns det speciell kattmjölk att köpa på djuraffären. Men det bästa är att låtabli.

 

Nötter -  Så lite som 1g per kroppsvikt räcker för att förgifta din katt så lämna aldrig nötter obevakade. De innebär också en risk för att fastna i halsen, samt om det är nötter med skal som tyggas sönder så kan de vassa skalbitarna göra skada i hals och mun. 


 

Potatis, rabarber, betor, tomat- och potatisplantor - I dessa finns höga halter av Oxalat, som påverkar kattens matsmältningssystem, urinsystem och nervsystem. Oxalater kan bidra till urinstopp genom att det bildas njursten som fastnar i urinvägarna och bör därför undvikas.

De innehåller även och innehåller den giftiga alkaloiden Glycoalkaloid Solanin, vilket kan orsaka svåra gastrointestinala problem. 

 

Salt - Salt i förstora mängder påverkar balansen mellan elektrolyterna som påverkar upptaget av övriga mineraler.


Sharonfrukt - Kan orsaka inflammation av inre organ och organkollaps.

 

Stark mat - Stark mat är inte giftigt, men det påverkar kattens matsystem precis som det kan påverka en människa med känslig mage. 

 

Svamp - Svampar innehåller många olika toxiner beroende på vilken sorts svamp det är. Men även svampar som är ätliga för oss människor är giftiga för katter även om giftsvampar är mycket farligare. 

 

Tobak: Intag av nikotin kan leda till hjärtklappning, kollaps, koma och död. 

 

Vindruvor/Russin - Man vet inte exakt vad det är som orsakar förgiftningen, men en enda vindruva eller ett russin per ½kg räcker för att orsaka förgiftning. Det okända toxinet skadar njurarna och ger därför symptom som ökad törst, kräkningar, diarré, aptitlöshet, apati (slöhet) och magsmärtor.

Äter katten för många vindruvor eller russin så kan det leda till njursvikt och döden. 

 

Äggvita (Rå ) - äggvitan ska inte ges rå, men kan med fördel ges tillagad. I äggvitan finns ett enzym (Avidin) som  bryter ner och förhindrar upptaget av biotin (vitamin B7).  Gulan däremot kan man ge till katten rå.





Utöver mat och dryck så finns det även väldigt många blommor och växter som är giftiga för våra katter. 
Det bästa är att kolla upp innan du köper hem något i fall det är giftigt. 


Här är några av de växter som är farliga för våra katter:
 
Afrikas vita lilja, Allamanda, Alocasia, Amaryllis, Amaryllisväxter, Artemisia, Asparagus med bär, Azalea, Benved, Berberisväxte, Bolltistel, Browallia, Brunfelsia, Buxbom, Chrysantemum, Clivia, Convallaria, Delphinium, Dipladenia, Euphorbia, Fingerborgsblomma, Flaskfot, Fredskalla, Giftig Digitalis, Giftig Doronicum, Guldginst, Haemanthus, Helleborus, High Caparall, Hyacint, hyacinter, Julros, Julstjärna, Järnek, Kalla, Kaprifolväxter, Karakinbuske, Kattsvans, Klänglilja, Korallbär, Korallranka, Kristitörnekrona, Kroton, Lejogapsväxter, Liljekonvalj, Liljeväxter, Mahonia, Malört, Mistel, Murgröna, Nakna Jungfrun, Papaver, Pingstliljor, Prickblad, Påsk och Pingstlilja, Påsklijor, Ranunkelväxter, Riddarsporre, Rosensköna, Silverax, Silverkalla, Skogsolvon, Spansk peppar, Stormhatt, Vallmo, Vårkrage, Yucca Palm, Ökenros, Ökenstjärna





Av Sara Modigh - 16 juni 2014 14:00

Jag har i hela mitt liv haft väldigt bra koll på vart jag har mina grejer, ja till och med vart andra lagt sina saker. 

Jag har haft förmågan att se att "oj där ligger det ett par hörlurar på diskbänken", för att sedan tre dagar senare när Jakob muttrar för att han inte hittar dem så vet jag vart han gjort av dem. 


Men någonting har hänt...


Nu slarvar jag bort saker som jag hade i handen för fem minuter sedan.


Jag fattar inte hur det går till. Saker försviner och jag har ingenaning om vart de tar vägen.


Det är så sjukt jobbigt att gå från att veta vart allt ligger till att inte hitta någonting. Nu irrar vi omkring som yra höns både jag och älskling när vi slarvat bort saker. 


Nu senast var det mina kläder jag skulle ha på Ludvigsstudent som jag lyckades slarva bort. Letade och letade och fick tillsist ge upp och leta fram något annat att ha på mig. 

Så valde ut kläderna och lyckades ändå slarva bort en BH och mitt skärp strax efter att jag lagt fram dem. Som tur va hittade i dem i gen. Men jag fattar inte hur man kan vara så virrig att man lägger ifrån sig saker utan att kunna minnas var man la det.



Av Sara Modigh - 13 juni 2014 18:49

 

Av Sara Modigh - 12 juni 2014 13:44

Hur mår du? Ja, helt ärligt alltså.
Många gånger är det vårt att veta hur man ska börja prata om hur man mår eller ver och hur man sa ta upp det. Många gånger svarar man "bra" fastän det kanske inte alls är bra.

Själv mår jag ganska bra för det mesta, men nu är ångesten stark för jag sitter ensam på sjukhuset och ska alldeles strax få mitt tysabri-dropp.

Det är läskigt att vara ensam, men farmor och farfar kommer om en stund så jag behöver inte vara ensam så länge.

Helt ärligt så känns det faktiskt rätt okej trotts ångest. Jag har lite sådana där skräckscenarier i huvudet som fladdrar omkring och ger mig jobbiga ångest puffar. Tillexempel är jag rädd att jag ska svimma, bli kissnödig och inte hitta till toan (är på fjärde nya stället på femte droppet) att jag överhuvudtaget skulle behöva be om något tycker jag är jobbigt.

Jag är rädd att droppet ska hamla fel, så att jag inte får in det i blodet på rätt sätt. För då kanske jag får ett nytt skov.
Droppet är i alla fall på plats nu och det känns bra, men lite kallt.


Sitter och skriver på min Ipad för att för driva lite tid. Droppet tar ju en timme, och sen är det efterspolning i typ 20 minuter + lite övervakning efter att jag fått medicinen. Så brukar ju ta minst två timmar.

Något som är positivt är att de äntligen byggt klart och att jag inte längre behöver få droppet inne på avdelningen. Är rätt skönt för det tyckte jag var rätt obehagligt. Sjukhus över lag är obehagliga tycker jag. Men nya rummet känns fräscht och jag slipper se människor som ser ut att dö vilken sekund som helst.


Ni får gärna skriva och muntra upp mig lite denna ensamma sjukhusvistelse eller komma med tips på vad jag kan göra när mitt blodkärl sitter fast i ett dropp som sitter fast på en ställning som i sin tur sitter fast i väggen. :P

Det är tråkigt att sitta fast...bara så ni vet.

Av Sara Modigh - 11 juni 2014 03:35

Ångesten är stark i natt. Det gnager och kryper i bröstet och jag har en klump i halsen som inte vill ge med sig. Jag är rädd. Är orolig över hur jag ska klara av att ta mig till och från sjukhuset på torsdag, och jag tycker det är obehagligt att vara där själv. Jag vet att det är något som jag borde lära mig. Men det är så svårt.

Ligger i sängen och kan inte sova. Stressen av att inte veta med säkerhet hur det kommer lösa sig får mig att bli illamående.
Hjärtat bankar obehagligt i min bröstkorg och jag har svårt att andas.

Jakob jobbar på torsdag och oavsett så har vi ingen bil längre efter som den verkar vara helt död nu.

Jag vet inte vad jag ska ta mig till!

Usch, usch, ucsh!

Det värsta är att jag inte vet hur jag ska ta mig dit eller hem. Antar att jag får gå i värsta fall. Men det är väl en fem-sex kilometer så frågan är ju om min kropp klarar den påfrestningen.

Jag önskar så att åtminstone nån liten del av mitt liv kunde vara lätt. En bil som funkade till exempel.

Snälla snälla snälla säg att de kan få igång bilen igen och att det inte kostar för mycket. Annars vet jag inte vad jag ska ta mig till!

Av Sara Modigh - 9 juni 2014 19:00

Idag har jag badelibadat igen. Det var jättetrevligt. 

Åkte först till Uddebobadet som är min favoritbadplats. Vi kidnappade Tilda på vägen så då blev det extra trevligt :D


Uddebo är den badplats som vi oftast badade på när vi var små. På somrarna brukade vi åka dit med mamma och ta kvällsdopp. Det var alltid så mysigt. 

Jag gillar Uddebo för det ligger rätt avskilt och det finns en stor öppen yta med en liten sjö i mitten. 

Sjön är ju rätt liten så den blir varm snabbt. 

Enligt internet skulle det varit 20 grader i vattnet nu, men jag tror att de ljög ;)

 

Det var nämligen rätt kallt i vattnet, och det var extremt många halvgrodor i vattnet. Alltså stora grodyngel med små ben...bläch 


Så efter en stund när vi doppat oss så åkte vi hem till pappis och badade i hans pool istället.

Eller ja, Badade och badade. Jakob och Tilda satt bredvid och pratade med mig när jag flöt omkring på alla Samuel och Elias flytleksaker :D

 

Efter att ha legat och flutit runt i poolen i en timma var jag välkyld och det var dags att bege sig hemåt för att laga mat. 


Så nu blir de kycklingkebab, det ska bli gott :)


Vad har ni gjort idag. Någon mer som har badat?



Ps. Jag har tänkt att jag ska försöka mig på att bada i alla sjöar på denna listan i sommar:


Någon som testat nån av sjöerna och vad tyckte ni? 

Av Sara Modigh - 8 juni 2014 12:15

 

En väldigt stor och problematisk del av psykisk ohälsa i unga år är att väldigt många försöker dölja hur de mår för sina föräldrar. 

Detta är en konsekvens av att psykisk ohälsa idag är så tabubelagt och även skuldbelagt. Många gånger får man höra att man ska skärpa till sig, att man är jobbig eller gör sig till. Rädslan att inte bli trodd är stor, och även rädslan för att "vara jobbig" gör att många drar sig undan och håller saker för sig själva. 
Man vill inte vara en börda, man är rädd att vara jobbig eller att göra sina föräldrar ledsna. 

Varifrån kommer dessa tankar och känslor egentligen. För hur många barn som bryter ett ben går omkring utan att säga något av rädslan att vara till besvär?
Hur många barn känner sig jobbiga om de får halsfluss?


Jag förstår rädslan att göra någon ledsen och orolig. Men att bli ledsen och orolig när någon är sjuk är naturligt och är en del av att vara människa! 

Jag lovar er att hur mycket ni än tror att ni skyddar era föräldrar när ni ljuger om hur ni mår så hjälper det ingen i längden!

Dina föräldrar vill att du ska må bra, men om du inte gör det så vill de ju att du ska få hjälp!


Jag har väldigt svårt att tänka mig att en förälder skulle säga "Jag önskar att mitt barn hade ljugit om hur hen mådde så jag hade sluppit oroa mig"

Det är otroligt viktigt att man ser till att ta ansvar för sin hälsa genom att man ser till att man skaffar den hjälp man behöver. Många mår dåligt i "onödan"

När man lägger all tid och kraft man har på att försöka spela en charad där allting är bra hela tiden lägger man ju kraft man hade kunnat använda för att bli friskare på att dölja att man är sjuk.

På det sättet förlänger man bara lidandet, och kommer oundvikligen att må sämre och sämre över pressen att hålla upp charaden. 


Den bästa investeringen du kan göra i din framtid är att ta tag i de problem som uppstår när de uppstår. 

Börjar man må psykiskt dåligt är det viktigt att man får hjälp, och många gånger behöver man en förälders hjälp för att klara sig igenom den tuffa tiden. 


Av Sara Modigh - 6 juni 2014 23:43

Igår var jag på barnkalas hos det lilla barnet Zara som fyllde 24 år :D

Jag hade jättetrevligt. 

Vi åt godis och tårta, vi pysslade och spelade spel hela kvällen. 


Jag tyckte verkligen att det var jättekul och är glad att jag kunde vara med.
Det var första gången jag mötte många av personerna som var där, och det var dessutom första gången på väldigt många år som jag gjorde något utan Jakob. Nästan alltid har han varit med som stöd.

Det funkade jättebra vilket känns väldigt tryggt. 


Det känns som om jag börjar klara mer och mer saker själv. Jag ska till exempel till sjukhuset själv på torsdag. Någon ska bara skjutsa mig dit så jag är där vid ett och sen åker Jakob lite tidigare från jobbet så att han kan hämta mig vid tre nr det är klart. 


Är lite nervös. Men nu har jag varit där ett par gånger och vet hur saker och ting går till. Det känns bra också att jag klarade en situation där man inte har koll å allt som ska hända..

Det blev en lång kväll igår.. Var hos Zara vid klockan tre och stannade där till klockan halv tolv för vi hade så kul. 

Hoppas på att det blir fler spel/pyssel kvällar snart :) 



Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Skapa flashcards