En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 26 november 2014

Var kan man få hjälp när psykiatrin inte fungerar?

Av Sara Modigh - 26 november 2014 11:15

Imorgon är det dags att träffa Arbetsterapeuten. Ni vet han som övergav mig för över ett år sedan och inte hört av sig sedan dess. 

Jag tycker att det känns jättehemskt. Samtidigt vill jag ju veta hur han tänkt, varför det blivit som det blivit och hur det får gå till på detta viset.


Jag tycker det är fruktansvärt oansvarigt att bara lämna en patient på det viset. 

Jag fick inte veta att han skulle vara borta såhär länge, han har inte svarat på det mail jag skrev och när vi ringde fick vi bara veta att han hade varit tillbaka och att han skulle komma tillbaka om några månader igen. 


Jag mår för dåligt för att hålla på och jaga psykiatrin. 


Jag känner mig ledsen och övergiven och allt mitt förtroende för psykiatrin är borta. 


Det känns inte alls bra att behöva ställas inför denna människa som svikit mig så, speciellt med tanke på hur psykiatrin bemött mig tidigare. 

Just nu känns det som om de kommer försöka slingra sig ur allt ansvar och skylla på mig. För det är ju så det brukar vara.

Allt är mitt fel för att jag inte är tillräckligt frisk. 

Det var ju därför jag fick en arbetsterapeut istället för en psykolog från första början. För att jag var "för sjuk" för att ingå i psykologernas arbetsuppgift. 


Jag hatar psykiatrin och allt vad den innebär. 


Jag vill aldrig någonsin sätta min fot där igen. Psykiatrin har skadat mig mer än den hjälpt. Det finns bara ett fåtal guldklimpar i en hög av skit. 

Jag tycker inte att det är värt att drunkna i bajs bara för att hitta någon liten bit av guld.


Jag har det tillräckligt svårt utan att psykiatrin ska förvärra det hela. 

Visst jag har störtat mot botten ganska rejält de senaste veckorna. Men jag vet ju också att det beror på att skolan tar mer krafter än jag har.

Men psykiatrin skulle ju aldrig hjälpa mig att må bra i detta.  Det har de aldrig gjort tidigare. Psykiatrin pushar på tills man går mil över sina gränser och man blir så sjuk och skadad att man kanske aldrig återhämtar sig. 


Psykiatrin kommer i skåpbilar och sliter upp en ur sängen , släpar in en med pyjamas in i bilen och kör sedan och släpar in en i skolbyggnaden..

Japp, så hanterar man i alla fall en ung, svårt sjuk och livrädd patient som inte klarar av skolan. 

Det gör fortfarande ont inom mig när jag tänker på det. 

Det var fruktansvärt traumatiskt att en främmande människa kom in i mitt hem och släpade mig mot min död. För det var i alla fall så det kändes. 

Det kändes som att släpas närmare och närmare en avgrund. Som att vara på väg att slängas ner i ett hav av lava. Att dras mot en säker död. 

Detta är en av de värsta minnena ur mitt liv och det är psykiatrin som står för det. 


Även om jag i denna skola jag går i nu fått förståelse för min problematik så kvarstår det faktum att skolan håller på att lägga ner. Lärare efter lärare slutar och allt är osäkert och utan struktur. Lektionerna är på helfart och jag orkar inte med. 

Jag tror att jag försökt gapa efter för mycket och nu betalar jag priset för det. 

Jag fungerar inte i skolan, jag klarar inte av stressen och pressen och jag blir utbränd väldigt fort. 

Jag tar mig knappt upp ur sängen längre och det känns jobbigt att bara tänka på att idag ska jag till sjukhuset och få dropp och imorgon måste jag upp igen för att åka till försäkringskassan och träffa arbetsterapeuten. Sen på måndag måste jag till tandläkaren. Detta utöver allt som ska göras inför jul. 


Det känns som om jag ska gå av på mitten av all stress. Jag känner mig helt golvad.


Var kan man få hjälp när psykiatrin inte fungerar? 

 
 
Ingen bild

Matilda

26 november 2014 12:47

usch :(
vill hem nu och krama dig. men får skicka en cyberkram istället <3

Sara Modigh

26 november 2014 20:20

KRAAAM

 
Heytezz

Heytezz

27 november 2014 09:58

Jag vet inte om detta är något vidare svar men det finns ju psykologer på vårdcentralerna med, tjejjourer där man kan prata om allt mellan himmel och jord,privata terapeuter om man kan tänka sig att betala en större summa. Annars så finns det väldigt mycket böcker med om självhjälp och hur man klarar att leva med depression. Jag har ingen att rekommendera på rak arm, men har själv läst en del för att förstå min problematik. Känns inte kontakten med den du talar bra, kan det hämma mer än det hjälper. Hoppas du hittar nån du känner dig tryggare med kram

http://Heytezz.bloggplatsen.se

Sara Modigh

27 november 2014 10:47

Hej. Tycker du kommer mer ett väldigt bra och informellt svar.
Tyvärr har jag testat psykologer och terapeuter från alla möjliga olika ställen och har tyvärr endast hittat en under alla år som jag fungerat bra ihop med. Denna kvinnan hjälpte mig mycket men fick så mycket skit för sitt sätt att arbeta att hon slutade på sin arbetsplats och började jobba på ett annat ställe för en målgrupp som inte stämmer överens med mig.
Tyvärr har jag inte den ekonomiska möjligheten att söka hjälp hos privat psykolog. Annars hade jag gjort det. De flesta som gått privat verkar tycka att det är väldigt mycket bättre.

Men tjejjourer kanske skulle vara något. Det är i alla fall värt att kolla upp vad man kan få för hjälp där ifrån.

Tack för att du tog dig tid och lämna en kommentar. Kram

 
Diana

Diana

14 december 2014 20:48

Det är verkligen sorgligt att så många - inklusive jag själv i många år - känner sig svikna av psykiatrin. Det är skrämmande hur dåligt den fungerar ibland. Jag vet faktiskt inte vart man kan vända sig utöver vanliga psykvården, men jag ville ändå lämna en liten kommentar om att jag vet hur det kan vara och att det trots allt går att få bra hjälp också - för mig och flera av mina vänner var det en många år lång kamp, men till slut fick vi träffa vettiga människor och blev hjälpta. Det är dock helt vansinnigt att det ska vara en så hård kamp och ta så lång tid!

Kram och ta hand om dig!

http://ddiana.blogg.se

Sara Modigh

14 december 2014 20:54

Ja, det är så orättvist att man kan behöva offra massor med år på dålig vård innan man får rätt hjälp.
Jag har ändå varit i kontakt med psykiatrin sedan jag var 11 år. Alltså mer än halva mitt liv och jag har ännu inte fått den hjälpen som jag behöver.
Så nu känns det som om jag gett upp hoppen på psykiatrin och att jag får lösa det på egen hand. Det har ju funkat hittills, men det är läskigt när det känns som om man håller på att falla. Men jag tror att jag börjar komma i rätt spår igen.

 
Ingen bild

H

5 oktober 2015 02:05

Tyvärr kan jag bara bekräfta det du skriver. Psykiatrin gör betydligt mer skada än nytta. Och allt, precis allt kan vändas emot dig.
Och jag vet precis hur det känns att ha haft förtroende för endast en person som inte längre är tillgänglig. Men finns bara en väg- att fortsätta söka och aldrig ge upp. Och komma ihåg att de som behandlar människor så här är betydligt sjukare än du. Största varma kram.

Sara Modigh

5 oktober 2015 10:06

Jaa, det är väldigt tråkigt att så många kan vittna om samma sak.
Tycker det är hemskt att sjuka människor inte kan få den hjälp de behöver och behandlas med värdighet.

 
Ingen bild

H

5 oktober 2015 02:13

Och förresten finns det några få privata som har avtal med landstinget så att det går på frikort. Och till exempel kyrkans jourtjänst har terapeuter som tar emot för längre samtalskontakt. Såg att en diakon i kyrkan nära mig har psykoterapeututbildning (och inte behöver ta in religion i samtalen om man inte vill). Bor man i Göteborg finns en stiftelse som erbjuder individualterapi (Familjevårdsstiftelsen. Kostar nog mindre i alla fall. LYCKA TILL 🍀

Sara Modigh

5 oktober 2015 10:06

Tack så mycket för alla dina tips!

 
Ingen bild

Guy

8 oktober 2015 17:25

Hallå. Jag får väl utgöra ett undantag i alla negativa upplevelser av psykiatrisk vård som många har. För min del har jag haft kontakt med öppenvård och några frivilliga inläggningar på avdelning när det varit särskilt jobbigt. Har alltid upplevt bra bemötande och omtanke från personal och läkare. Jag är idag 54 år och hade första kontakten med psykiatrin 1982. Att mina erfarenheter är positiva kan ha att göra med att jag har fått flerårig psykodynamisk terapi och att jag är positivt inställd till bra, fungerande mediciner. Har naturvetenskap som ett intresse och har läst en del biomedicin på högskola. Har en bra tillvaro med "arbetsträning" på ett socialt företag som heter Jobbverket. Där finns olika slags handikapp representerade, och fokus på det friska och förmågorna i var och en. Har lärt mig att släppa taget idag, och genomskådat att överkraven som har satt krokben för mig i livet kommer uteslutande inifrån mig själv. :-)

Sara Modigh

8 oktober 2015 17:40

Det låter ju bra att du haft den turen att du fått så bra hjälp som du beskriver.
Känns alltid bra att höra att det i alla fall finns några som fått den hjälp de behöver.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 27 april 2021 20:34

När man äntligen hittat något som fungerar, när jag äntligen börjat få kontroll på min sömn och min dygnsrytm. Vad händer då?  Jo, läkemedlet jag tar för att hjälpa mig komma till ro och bli trött på kvällarna ska nu inte längre subventioneras till...

Av Sara Modigh - 21 april 2021 14:30Det har gått en lång tid sedan jag skrev sist, och det är mycket som har hänt under det senaste året. Jag har flyttat till en egen lägenhet, jag har fått en ny kontakt inom psykiatrin kallat Voss-teamet och jag har fått boendestöd som hjälper till oc...

Av Sara Modigh - 17 februari 2020 20:15

   ┏━━━━━━༻❁༺━━━━━━┓ MS-plack   Corpus callosum (Hjärnbalken ) - Multipla halvcentimeter stora förändringar   Centrum semiovale (Centrala...

Av Sara Modigh - 13 februari 2020 12:36

Det är så svårt att hitta mening med det här. Livet känns så hopplöst men vi har en vacker värld.  Så varför kan jag inte leva som jag bör. Vill känna att jag tillhör men är bara till besvär.    Så kan du lyfta mig från hålet jag har fastna...

Av Sara Modigh - 20 december 2019 04:47

Jag måste sova, men jag kan inte. Alldeles för mycket tankar snurrar runt inom mig. Jag får inte tyst på dem vad jag än gör. Så fort jag sluter ögonen kommer tankarna och med dem kommer ångesten. Jag vet inte vart jag ska göra av allt som virvlar...

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Träna glosor med Ovido