En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 28 november 2014

Narkotikaklassade läkemedel

Av Sara Modigh - 28 november 2014 11:45

"Ebba

Onsdag 26 nov 23:11

Har du tagit narkotika klassade mediciner nån gång?? 
Jag ska få oxaskand elle hur de nu stavas och min doktor sa att den är narkotika klassad. Är det farligt? Kommer jag bli en knarkare då?"



Hej Ebba!
Jag hoppas att jag kan ge dig ett bra svar och jag väljer att svara här öppet i ett inlägg för jag tror att det kanske finns fler som är oroliga för sådant.

Jag har själv tagit 3 olika narkotikaklassade läkemedel Medikinet, Concerta och Sobril/Oxascand.

Jag kan lugna dig med en gång och säga att du blir inte automatiskt en knarkare för att du tar ett narkotikaklassat läkemedel. Att medicinen blivit narkotikaklassad innebär att den är centralstimulerande, euforiserande,  beroendeframkallande eller är hälsofarlig på något sätt. Detta varierar från medicin till medicin, och vissa är lättare att bli beroende av än andra.

Att vara en knarkare tolkar i alla fall jag som en person som tar mediciner som ingen läkare förskrivet eller tar de på ett sätt som ej är ordinerat för att självmedicinera sina problem eller för att uppnå ett rus.


Det förefaller förvisso en risk för ett sådant beteende när man tar vissa mediciner. Men är du bara medveten om den risken så kan du vara extra ansvarsfull och verkligen hålla dig till de ordinationer du fått av din läkare och inte ta några tabletter " i onödan"

Just Oxascand är en relativt mild medicin av de narkotikaklassade läkemedlen och sköter man då bara sin medicinering och inte tar mer än man ska så bör man inte utveckla ett beroende. Risken finns och det ska man vara medveten om. Speciellt om man är predisponerad för missbruk. Om du till exempel har missbruk i familjen så kan du vara extra mottaglig för att drabbas och då bör du tala om det för din läkare. 

Något som också är viktigt att tänka på är att man ska undvika alkohol när man medicinerar med Oxascand då alkohol och Oxascand förstärker varandras effekter. 

Man ska också undvika att ta narkotikaklassade smärtstillande läkemedel samtidigt då det kan öka risken för beroende då det kan ge en förstärkt känsla av eufori vilken man då kan få ett psykiskt beroende för.



Mediciner som är narkotikaklassade är det av olika anledningar.  Vissa mediciner är även tillvänjeliga, alltså att kroppen vänjer sig vid dosen och man får inte samma effekt som första gångerna man tog medicinen. Detta finns det risk för när man tar Oxascand. Men är du medveten om det kan du ta mer ansvar för hur du hanterar din medicinering. Det är viktigt att tänka på att om en medicin har risk för tillvänjning att man då inte fortsätter att ta större och större doser hela tiden. Då blir det lätt att man tar mer än man borde och om det då vill sig illa så kan man bli en "knarkare".

Men risken för det med en medicin som Oxascand bör inte vara särskilt stor om man tar den ansvarsfullt.
Är du orolig så prata med din läkare. Hen kan säkert svara bättre än mig på dina frågor.

Jag tycker det är viktigt att ha en dialog med sin läkare när det gäller mediciner. 


Även om det känns läskigt att ta en narkotikaklassad medicin så ska man inte glömma att alla mediciner vi tar påverkar vår kropp. 

Just Oxascand tycker jag är en bra medicin i det faktum att den faktiskt inte har särskilt många biverkningar. Många jag talat med tycker att det är en väldigt bra medicin. 


Hoppas att det gav lite svar till dig och lycka till med medicineringen hur du än väljer att fortsätta. Som sagt prata med din läkare!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 27 april 2021 20:34

När man äntligen hittat något som fungerar, när jag äntligen börjat få kontroll på min sömn och min dygnsrytm. Vad händer då?  Jo, läkemedlet jag tar för att hjälpa mig komma till ro och bli trött på kvällarna ska nu inte längre subventioneras till...

Av Sara Modigh - 21 april 2021 14:30



Det har gått en lång tid sedan jag skrev sist, och det är mycket som har hänt under det senaste året. Jag har flyttat till en egen lägenhet, jag har fått en ny kontakt inom psykiatrin kallat Voss-teamet och jag har fått boendestöd som hjälper till oc...

Av Sara Modigh - 17 februari 2020 20:15

   ┏━━━━━━༻❁༺━━━━━━┓ MS-plack   Corpus callosum (Hjärnbalken ) - Multipla halvcentimeter stora förändringar   Centrum semiovale (Centrala...

Av Sara Modigh - 13 februari 2020 12:36

Det är så svårt att hitta mening med det här. Livet känns så hopplöst men vi har en vacker värld.  Så varför kan jag inte leva som jag bör. Vill känna att jag tillhör men är bara till besvär.    Så kan du lyfta mig från hålet jag har fastna...

Av Sara Modigh - 20 december 2019 04:47

Jag måste sova, men jag kan inte. Alldeles för mycket tankar snurrar runt inom mig. Jag får inte tyst på dem vad jag än gör. Så fort jag sluter ögonen kommer tankarna och med dem kommer ångesten. Jag vet inte vart jag ska göra av allt som virvlar...

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards