En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 16 februari 2015

Det hade kunnat vara jag

Av Sara Modigh - 16 februari 2015 22:45

 

Min första tanke när jag läste den där artikeln om den fjortonåriga tjejen som utnyttjades av en äldre kille är "Det där hade kunnat vara jag".

Sen inser jag att det där var jag för så många år sedan. Jag har försökt trycka undan tankarna på detta i så många år. Mycket för rädslan att bli dömd. För tyvärr så blir man dömd. 


Kommentarerna rullar in på Facebook angående artikeln och det som diskuteras är som alltid förövarens etnicitet. Som om att vi i ett desperat försök försöker skylla denna avskyvärda handling på ett annat folkslag för att försvara "vårt fina svenska folk". Precis som om svenskar aldrig begår våldtäkter. 

Men låt mig säga detta. De killar som utnyttjade mig som fjortonåring var alla vanliga svenska män!

Så sluta upp med att försöka försvara Sverige i varenda våldtäkt som sker för det spelar ingen roll ifall förövaren är Svensk, Dansk, Norsk, Ryss eller Arab. Våldtäkter begås av människor inte etniciteter och förekommer världen över i alla länder och alla religioner. 


Det andra som diskuteras är offret. Dessa evigt fruktade kommentarer som är så hemska.

Offret ifrågasätts, är det hon säger verkligen sant? och om det nu är det så får hon säkert skylla sig själv! Offret måste ha gjort något så att hon förtjänade detta. Man är ju dum om man tar risken och träffar någon från nätet, eller hur? 

       

Jag tycker det är riktigt illa att man försöker förminska och ta ifrån den här tjejen rätten att själv avgöra vad som hänt. Att man misstror henne är hemskt. Att försöka bortförklara hennes upplevelser med kommentarer om att hon ljuger, eller att hon måste vara väldigt dum för att hon "går på det om och om igen" är inget annat är otroligt korkat

Speciellt av två anledningar: 1. Man kan säga ja hundra gånger men nej en gång och lyssnar inte personen när det är nej så är det våldtäkt. Det spelar ingen roll hur mycket man sagt ja innan. Sker samlag mot någons vilja så är det våldtäkt.

2. Hon är under femton och det klassas enligt lag som våldtäkt när någon har sex med en minderårig. Lagen kom 2005 och säger att den som har samlag med ett barn under 15 år ska dömas för våldtäkt. Är omständigheterna mindre allvarliga döms man istället för sexuellt utnyttjande av barn. Denna lag fanns alltså inte när jag var fjorton så för mig klassades det inte som våldtäkt.

När lagen kom så tyckte jag att den var väldigt konstig "Vill jag ha sex med någon när jag är minderårig borde jag få ha de utan att det ska klassas som våldtäkt. Det är ju jag som vill det" tänkte jag. Men idag förstår jag att lagen finns där för att skydda och jag uppskattar verkligen att den finns. 

Det är först när man blir äldre som man inser hur otroligt ung man är när man är fjorton. 

Man är bara ett barn. När jag tittar på fjortonåringar idag så kan jag inte för mitt liv förstå varför någon i min ålder skulle vilja ha sex med någon så ung. 

Så tänkte jag inte då. 

När man går i högstadiet så tror man att man är så mycket äldre än man faktiskt är. Man känner sig vuxen och man tror att man är det. 

Internet har alltid varit en farlig plats och framför allt för unga tjejer.

Alla killar jag träffade när jag var yngre träffade jag från nätet. Det kunde vara från Lunarstorm, Helgon eller Snyggast till exempel och när man är ung är man rätt impulsiv. Man gör saker utan att tänka på konsekvenserna och ibland hamlar man i situationer man inte alls räknat med och vågar inte säga ifrån. 


Det är skrämmande att inse att detta händer dagligen. Unga tjejer lockas med allt möjligt för att utföra sexuella tjänster. 

Det kan vara allt ifrån cigaretter till nya kläder, pengar eller alkohol.

Precis som när jag var ung så pratades det ofta om att man skulle få något i utbyte. 

En tjänst mot en annan och det kan ju kännas väldigt lockande och sen när man fått sina cigaretter eller vad det nu var som man kände sig tvungen att ha. Ja då insåg man vilken sits man satt sig i. Man ångrar sig när man sitter bredvid en häftigt andandes gubbe som smeker sitt stånd medans han stirrar in i de skräckfyllda ögonen på en fjortonårig tjej. 

Sen med gråten i halsen tar man emot det som komma ska, för man har ju lovat och vad händer om jag säger nej nu? Jag kan inte säga nej. Jag har ju tagit emot min del nu måste ju han få sin. 

Man känner sig tvingad och vågar inte avbryta. Sedan finns hållhaken där. Gör du inte som jag säger så berättar jag vilken snuskig liten flicka du är. Man är fast, vågar inte ta sig ur. Ingen får veta!


Det är svårt att ta sig ur, så att ifrågasätta sanningen i vad den här modiga tjejen säger som faktiskt är på väg att ta sig ur är i min mening det värsta man kan göra!

Det är kommentarer som dessa som gör att så många offer aldrig någonsin vågar anmäla och beskyller sig själva för det som hänt.

Tänk om det vore ni som var den där tjejen? 


 
 
melinda emilia ♥

melinda emilia ♥

17 februari 2015 21:04

Det är bra att det ändå skrivs om detta, så att folk öppnar upp ögonen och gör rätt..

http://melindaemilia.se

Sara Modigh

18 februari 2015 10:54

Ja, det är jätteviktigt att prata öppet om allt sådant här :)

 
Ida

Ida

18 februari 2015 19:56

Förstår inte hur folk tänker när dom säger att någon är dum osv. När man säger nej så är det nej. Känner igen mig själv så mycket i artikeln för det hände mig också men jag var för rädd för att anmäla men det är en annan historia.

Måste bara säga att du är så duktig på att göra inlägg och skriva om olika saker. Är så intressant och enkelt att läsa ^^ Bra gjort Sara!! :D <3

http://imaturtle.bloggplatsen.se

Sara Modigh

18 februari 2015 20:54

Tack så mycket. Vad snäll du är :)

 
Skogstokig

Skogstokig

23 februari 2015 01:16

Kloka ord! Vi har minst lika många svenska svin som något annat land.

http://www.skogstokigatankar.bloggplatsen.se

Sara Modigh

23 februari 2015 01:39

Ja, så är det.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 27 april 2021 20:34

När man äntligen hittat något som fungerar, när jag äntligen börjat få kontroll på min sömn och min dygnsrytm. Vad händer då?  Jo, läkemedlet jag tar för att hjälpa mig komma till ro och bli trött på kvällarna ska nu inte längre subventioneras till...

Av Sara Modigh - 21 april 2021 14:30Det har gått en lång tid sedan jag skrev sist, och det är mycket som har hänt under det senaste året. Jag har flyttat till en egen lägenhet, jag har fått en ny kontakt inom psykiatrin kallat Voss-teamet och jag har fått boendestöd som hjälper till oc...

Av Sara Modigh - 17 februari 2020 20:15

   ┏━━━━━━༻❁༺━━━━━━┓ MS-plack   Corpus callosum (Hjärnbalken ) - Multipla halvcentimeter stora förändringar   Centrum semiovale (Centrala...

Av Sara Modigh - 13 februari 2020 12:36

Det är så svårt att hitta mening med det här. Livet känns så hopplöst men vi har en vacker värld.  Så varför kan jag inte leva som jag bör. Vill känna att jag tillhör men är bara till besvär.    Så kan du lyfta mig från hålet jag har fastna...

Av Sara Modigh - 20 december 2019 04:47

Jag måste sova, men jag kan inte. Alldeles för mycket tankar snurrar runt inom mig. Jag får inte tyst på dem vad jag än gör. Så fort jag sluter ögonen kommer tankarna och med dem kommer ångesten. Jag vet inte vart jag ska göra av allt som virvlar...

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Träna glosor med Ovido