En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 3 oktober 2015

Hon ville bli blind!

Av Sara Modigh - 3 oktober 2015 13:00

Jag vet inte om ni läst den där nyheten om en kvinna som så gärna ville bli blind att hon till slut efter många år fick hjälp av en psykolog att göra sig själv blind.


Jag tycker det är helt förskräckligt!


Ja alltså inte att hon är blind eller att hon är drabbad av den psykiska störningen BIID (Body integrity identity disorder), utan hur folk reagerar på hennes åkomma, och att den tillslut resulterade i att hon förlorade sin syn.


Här är bara några av de reaktioner jag sett i kommentarsfälten:



Ja, vad ska man ens säga? Detta är ju bara så fruktansvärt! Här sitter en person och skriver att en trettioårig kvinna ska "självantända" bara för att hon är drabbad av en psykisk störning. 



Personangrepp mot en sjuk individ? Det visar ju verkligen på vilken mogenhetsgrad du ligger på.

Jag lovar dig att hennes beslut att bli blind det inte hade med hennes utseende att göra. 


    
Japp, verkligen pricken över i:et där med pistolen mot huvudet! 

och i vanlig ordning används "psyko" och "psykfall" som förolämpande kommentarer.

När ska vi som samhälle sluta använda diagnoser och hälsotillstånd som skällsord och kraftuttryck





Ja, det är inte klokt att någon får för sig att drabbas av en ovanlig psykisk sjukdom. Vilken jävla fräckhet alltså!

"Finns det något värre", säger du, och jag kan faktiskt tänka mig något värre!

Människor som liksom du jobbar inom vården men ändå har en sådan otroligt kass människosyn och fruktansvärt dålig förståelse för olika sjukdomar. Det är värre i mina ögon!



   

Lika respektlöst av de som är blinda att vara det när det faktskt finns de som vill bli blinda!

...eller?



  

och på vilket sätt hade det hjälpt henne? Du kanske ska hugga av dina händer så du slipper skriva sådär korkade saker? Det hade iallafall hjälpt både dig och många andra!



     
Åh, en människa är psykiskt sjuk, det måste vara för att hen vill ha uppmärksamhet! 

Hon planerade när hon var sex år att fejka att hon vill bli blind och håller fast vi det hela livet så att hon till slut får hjälp att bli det. Allt för att hon skulle kunna få lite uppmärksamhet i media i ett par dagar. Låter mycket logskt!

...eller?


   
Ja det får hon göra, och vet du varför? Det är för att detta är en diagnos som handlar om personens egna kroppsuppfattning! Det har ingenting med någon annan att göra och kommer därför inte heller utgöra någon fara för någon annan. Lär dig lite mer innan du sprider dina fördomar och din okunskap!

 

         


Ja, det är verkligen jättesorgligt att sjuka människor kostar pengar och får hjälp för sin sjukdom.

Tänk om det vore var man för sig själv istället, så mycket bättre det skulle vara då. 

Har man inga pengar så får man skylla sig själv när man blir sjuk! 

Tänk alla alla barn också som kostar så jävla mycket pengar, barn som får allt serverat på silverfat idag, så kan vi ju inte ha det. Fy vad sorgligt det är att de får gratis skola, gratis sjukvård och gratis tandvård. Sen att det får gratis skolmat, det är fan inte klokt!

...eller?


Jag mår verkligen illa när jag läser detta!


För hade hon blivit blind av en fysisk sjukdom eller genom en olyckshändelse så hade folk aldrig brytt sig. Men bara för att det är något psykiskt så ska alla gapa om hur mycket pengar det kostar.
Fy för er era värdelösa kräk!


Många skriver ju om att hon inte ska få någon hjälp eller bidrag då det är "självförvållat".

Men skulle dessa människor gapa lika högt om det gällde någon som drabbats av cancer efter många års rökning? Eller om det var någon som försatte sig i farliga situationer för adrenalinkicken och tillslut blev skadad?

Om jag till exempel klättrar i berg och trillar och bryter nacken så att jag bli totalförlamad, ska jag då inte ha rätt till hjälp? För det är ju minst lika självförvållat om inte mer. Man kan inte rå för att man är sjuk, men man har kontroll över vilka farliga situationer man försätter sig i och vilka risker det innebär.


Folk verkar inte förstå att det handlar om en psykisk störning. Orsaken till BIID är okänd idag, men det finns hypoteser kring störningen. En av hypoteserna är att orsaken är en neurologisk brist i hjärnans inre "kroppsavbildningsfunktion". Vilket enkelt förklarat betyder att den delen av hjärnan som hjälper oss med vår kroppsuppfattning "missar" en del av kroppen. 

Det finns flertalet människor som velat amputera sitt ben till exempel, just för att hjärnan inte registrerar det som en del av kroppen.

Man skulle kunna likna det vid att du genomgår en operation där du får en donerad lever. Om den inte passar stöter kroppen ut den, detta är den psykiska mosvarigheten av det. Psyktet "stöter bort" den kroppsdel som hjärnan missat att registrera som sin egen.  

De som lider av BIID känner sig väldigt obekväma med en del av sin kropp, såsom till exempel en lem eller som i detta fallet sin syn, och känner sig därför säkra på att ta bort denna del av sin kropp kommer att lindra deras besvär.

 

Och vad säger att det inte skulle göra det?


Vi lever i en värd där kroppsmodifikation är väldigt vanligt. Det finns massor med med människor som går till extrema längder för att förändra sitt utseende för att de vill uppnå något. Enbart för att de vill se ut så som de själva har en bild av att de vill se ut och för att de ska bli så som de själv vill vara.

Vissa förstorar brösten, andra gör sina ben längre, någon sprutar in gift i ansiktet och en annan opererar sig för att se ut som Barbie/Ken. Det finns till och med de som opererar sig för att se ut som en katt. 

Alla dessa operationer är potentiellt livsfarliga och kan leda till skador, men ändå tvivlar jag på att om någon förstorar brösten och får en allvarlig infektion som leder till blodförgiftning så kommer folk skrika om att skylla sig själv och att den inte förtjänar någon hjälp. 




Jag förstår att många blir upprörda över att psykologen hjälpte henne att få bort sin egen syn. När jag först läste det tyckte jag också att det var ett väldigt konstigt beslut.

Men om man stannar upp och tänker lite så vet ju ingenting om den här kvinnan eller hur hon mått?

Psykologen har ju betydligt mycket mer koll och tog ett beslut baserat på det hen vet. 

Kvinnan hade haft dessa tankar i många många år och har förmodligen gått till psykologen mer än en gång.

Hon kanske har testat massor med behandlingar utan resultat och/eller så var risken var så stor att hon själv skulle försöka göra sig blind på egen hans eller till och med ta sitt liv att psykologen beslutade att det bästa var för henne att få bli blind under kontrollerande omständigheter. 


Egentligen är det ju konstigt att alla blir så upprörda över att hon tagit ett beslut som gör att hon förmodligen mår mycket bättre nu och hon har säkert ett mycket bättre liv nu när hennes önskan äntligen gått i uppfyllelse efter så många år.  

Tänk dig själv att vara född i fel kropp, tänk er att känna att ni har en kroppsdel som inte ska vara där dag ut och dag in. Det är inget som någon kan förstå om man inte själv upplevt det. Men man kan ju åtminstone försöka sätta sig in i hur det skulle kännas. Försöka ha lite empati inför vad den här personen gått igenom istället för att bara sitta och döma och bara bry sig om pengar.

 

Jag är av den radikala åsikten att alla människor förtjänar den hjälp de behöver oavsett sjukdom. 

Tydligen är det många som inte håller med mig, speciellt när det kommer till psykisk ohälsa. 

Många värderar tydligen några kronor mindre i skatt mycket mer än vad de värderar människoliv.

Det är fruktansvärt!

 

 

 

 
 
Ingen bild

Jakob

3 oktober 2015 13:38

Mycket bra skrivet! Usch vad gräsliga människor det finns :/

Sara Modigh

3 oktober 2015 14:47

Tack!
Man blir ju rädd när man läser vad vissa skriver

 
Jeanette

Jeanette

4 oktober 2015 12:08

Mmmm håller med att man blir rädd när man läser vad en del skriver... Det är riktigt obehagligt. Att folk orkar lägga så mycket tid och energi - och hat - på andra människor. Usch och fy... :(

http://moonshinefarm.se

Sara Modigh

4 oktober 2015 12:58

Jaa, det är riktigt obehagligt!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 27 april 2021 20:34

När man äntligen hittat något som fungerar, när jag äntligen börjat få kontroll på min sömn och min dygnsrytm. Vad händer då?  Jo, läkemedlet jag tar för att hjälpa mig komma till ro och bli trött på kvällarna ska nu inte längre subventioneras till...

Av Sara Modigh - 21 april 2021 14:30



Det har gått en lång tid sedan jag skrev sist, och det är mycket som har hänt under det senaste året. Jag har flyttat till en egen lägenhet, jag har fått en ny kontakt inom psykiatrin kallat Voss-teamet och jag har fått boendestöd som hjälper till oc...

Av Sara Modigh - 17 februari 2020 20:15

   ┏━━━━━━༻❁༺━━━━━━┓ MS-plack   Corpus callosum (Hjärnbalken ) - Multipla halvcentimeter stora förändringar   Centrum semiovale (Centrala...

Av Sara Modigh - 13 februari 2020 12:36

Det är så svårt att hitta mening med det här. Livet känns så hopplöst men vi har en vacker värld.  Så varför kan jag inte leva som jag bör. Vill känna att jag tillhör men är bara till besvär.    Så kan du lyfta mig från hålet jag har fastna...

Av Sara Modigh - 20 december 2019 04:47

Jag måste sova, men jag kan inte. Alldeles för mycket tankar snurrar runt inom mig. Jag får inte tyst på dem vad jag än gör. Så fort jag sluter ögonen kommer tankarna och med dem kommer ångesten. Jag vet inte vart jag ska göra av allt som virvlar...

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Skapa flashcards