En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 9 mars 2016

Man väljer inte sina föräldrar

Av Sara Modigh - 9 mars 2016 13:45

Inga barn som föds in i den här välden får möjligheten att välja sina föräldrar, och jag anser att inget barn förtjänar en förälder som inte klarar av att ta hand om sina barn. 

Jag får ofta frågor om det inte är dags för mig att skaffa barn snart, och jag vet aldrig vad jag ska svara på den frågan. 

För jag känner att det vore totalt oansvarigt av mig att skaffa barn, både för det faktum att jag är så pass sjuk som jag är, men också för risken att mina problem går i arv. 


Hur ska jag kunna ta hand om och uppfostra ett barn när jag inte ens kan ta hand om mig själv? 

Hur skulle det kunna vara försvarbart för mig att utsätta ett barn för att växa upp med mig som förälder?

En mamma som gråter sig till sömns, en förälder som inte ens klarar av att göra mat till sig själv, en mor som kanske inte ens kommer kunna komma upp ur sängen på dagarna.

Vilket liv skulle det vara för ett barn?


Nej, jag tränger undan alla känslor om att vilja ha barn för barnets bästa. 

Men när de där frågorna kommer, frågorna om det inte är dags att börja skaffa barn snart så rör det upp saker inom mig.

För visst vill jag ha barn, jag vill bara inte att barnet ska ha mig. 

Jag har hört så många skräckhistorier från barn med föräldrar med psykisk sjukdom, jag vill inte att mina barn ska få samma upplevelser. 

Jag vill inte att mina barn ska behöva må dåligt, vara rädda eller oroliga över sin mamma. 

Det är inget liv för ett barn. 


Ett barn är inte heller något man kan ge upp när det blir för jobbigt, inget man kan lämna tillbaka eller sälja om det blir för mycket. 

Ett barn är ett livslångt åtagande och jag kommer alltid att vara sjuk. 

Kanske finns det en dag då jag känner att jag skulle klara av barn och familjelivet, men två år senare finns det ju ingen garanti för att jag fortfarande skulle vara kapabel till det. 

Så jag känner att jag även måste tänka på framtiden och vad som skulle kunna ske både i min MS och i min psykiska ohälsa, och det känns som om jag har oddsen emot mig.

Jag har alldeles för många sjukdomar och psykiska problem för att kunna bli helt frisk, jag har alldeles för många återfall i mitt bagage för att kunna låtsas som att det aldrig kommer ske igen. Jag vet att jag inte klarar av stress, press och krav och vad är mer stressande och krävande än att uppfostra ett barn? 

Att ha barn kräver mycket energi som jag är rädd att jag inte kommer ha.

Jag är rädd att jag inte ska orka med att ta hand om barnet, att jag inte ska ha energin att kunna leka med mitt barn.

 
Småbarnsföräldrar förlorar mycket sömn, och sömn är väldigt viktigt för att jag ska hålla samman.

Så hur hållbart skulle det vara när man tänker efter?

Inte alls!


Risken är dessutom stor att mina barn kommer ha liknade problem som mig vilket kommer göra situationen ännu mer krävande. Att ha ett barn som inte mår bra måste ju vara den mest stressande situationen för en förälder och att stå där helt hjälplös utan att kunna hjälpa sitt barn måste vara den värsta tänkbara känslan. 


Barn är inget man skaffar "bara för att" och egentligen finns det inga goda argument till varför man ska ha barn, men väldigt många argument till varför man inte borde skaffa barn. Men ändå tar folk för givet att alla ska ha barn. 

Det är ett sådant där mål i livet som man förväntas uppfylla, och de där förväntningarna krossar mig. För jag kommer aldrig klara av att vara en bra mamma. 


 
 
Ingen bild

Petra

9 mars 2016 14:09

Så bra skrivet o klokt. Tänk om fler kunde resonera som du. 😇

Sara Modigh

9 mars 2016 15:53

Tack Petra :)

 
Ingen bild

Mirjam

9 mars 2016 23:50

Kan bara hålla med Petra! Tänk om folk kunde tänka innan de öppnar munnen. Alla kan/vill inte ha barn... Heja dig ❤

Sara Modigh

10 mars 2016 16:49

Tack Mirjam :)
Det vore så bra om folk slutade ta för givet att "mamma pappa barn" är ett mål alla ska sträva efter.

 
Annie

Annie

10 mars 2016 18:06

Håller helt med dig Sara, riktigt bra skrivet av dig.
Precis, varför antar folk att alla "bara vill ha barn"? ..

Tror tyvärr att en hel del folk skaffar barn bara för att ..
så uppfriskande att läsa din åsikter :)<3

http://www.lifebyannie.bloggplatsen.se

Sara Modigh

10 mars 2016 21:20

Jag tror att det är för att vi får lära oss sedan tidig ålder att man ska bli vuxen, skaffa Jobb, hus, partner och barn och leva det där familjelivet.
När man bryter den normen så reagerar människor med frågor och oförståelse.
För de flesta tar för givet att barn är en del av livet gång, men jag tror inte att det är bra att ta en sådan sak för givet.

För precis som jag skrev i inlägget är ju inte barn något man skaffar "bara för att",
Bara för att man förväntas göra det, bara för att det ska vara en del av livet, bara för att man vill ha barn och så vidare.
Barn förtjänar att växa upp i en stabil miljö med en kärleksfull familj som kan ge barnet de bästa förutsättningarna.

 
Elin

Elin

12 mars 2016 12:28

Vilket bra inlägg!

Fram till ganska nyligen har vi levt i ett samhälle som krävt att man bildar familj, för ens egen överlevnad. Man behövde en partner för att lättare kunna överleva och barn var även dem en "försäkran" om att familjen skulle klara sig. Ju fler som kunde hjälpa till desto bättre liksom.

Men idag klarar man sig lika bra på egen hand. Närhet är fortfarande någonting livsviktigt för människan men det betyder inte att man måste göra som man altid gjort och precis som du säger "skaffa barn bara för att".

Men det gamla sättet att se på saken sitter kvar i många än idag och barn lär sig av sina föräldrar hur det "ska vara". Så om ingen pratar om det, precis som du gör nu, så kommer den 'sanningen' alltid vara sann.

Jag tror många skulle förstå precis hur du menar, men att de flesta idag inte ens tänkt tanken. Väldigt bra inlägg och bra bogg i övrigt! :*

http://tothrive.se

Sara Modigh

12 mars 2016 16:33

Ja, visst är det så. Det finns ingen nödvändighet i att skaffa barn längre även om det kanske alltid kommer finnas en biologik längtan efter barn.
Men som du säger så är det inget man behöver i dagens samhälle så som man har behövt det tidigare.

Egentligen är det lustigt att den gamla synen och förväntningarna på "mamma pappa barn" fortfarande lever kvar trots att så många familjer inte alls ser ut på det sättet längre.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 27 april 2021 20:34

När man äntligen hittat något som fungerar, när jag äntligen börjat få kontroll på min sömn och min dygnsrytm. Vad händer då?  Jo, läkemedlet jag tar för att hjälpa mig komma till ro och bli trött på kvällarna ska nu inte längre subventioneras till...

Av Sara Modigh - 21 april 2021 14:30



Det har gått en lång tid sedan jag skrev sist, och det är mycket som har hänt under det senaste året. Jag har flyttat till en egen lägenhet, jag har fått en ny kontakt inom psykiatrin kallat Voss-teamet och jag har fått boendestöd som hjälper till oc...

Av Sara Modigh - 17 februari 2020 20:15

   ┏━━━━━━༻❁༺━━━━━━┓ MS-plack   Corpus callosum (Hjärnbalken ) - Multipla halvcentimeter stora förändringar   Centrum semiovale (Centrala...

Av Sara Modigh - 13 februari 2020 12:36

Det är så svårt att hitta mening med det här. Livet känns så hopplöst men vi har en vacker värld.  Så varför kan jag inte leva som jag bör. Vill känna att jag tillhör men är bara till besvär.    Så kan du lyfta mig från hålet jag har fastna...

Av Sara Modigh - 20 december 2019 04:47

Jag måste sova, men jag kan inte. Alldeles för mycket tankar snurrar runt inom mig. Jag får inte tyst på dem vad jag än gör. Så fort jag sluter ögonen kommer tankarna och med dem kommer ångesten. Jag vet inte vart jag ska göra av allt som virvlar...

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Skapa flashcards