En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 13 augusti 2016

En riktig pedofil

Av Sara Modigh - 13 augusti 2016 12:00

Pedofil är ett sådant där ord som slängs runt lika lättvindigt som ordet rasist. Det används som skällsord eller som ord för att beskriva en sexualitet som involverar vad de själva anser vara ett barn. 

Jag har till exempel hört det användas om förhållanden med en stor åldersskillnad, fast båda parterna var över arton. Jag har hört ordet användas om ett jämnårigt par som gillade Ageplay. Det vill säga att tjejen klädde ut sig till ett barn och hennes partner tog hand om henne som en pappa. 

Jag har hört det användas om barn som är tillsammans och har sex med varandra trots att de båda är runt femton år. Jag har till och med hört kommentarer om att alla sexuella tankar om någon under arton är pedofili. 


Men är det egentligen så? 


Är man pedofil för att man ligger med sin jämnåriga fru som låtsas vara en fjortonårig cheerleader. Är man pedofil för att man som nittonåring fantiserar om en sjuttonåring? Är man automatiskt en pedofil för att man dejtar någon som är betydligt yngre? 


Nej, pedofili är något betydligt mycket värre än sådär. 

Pedofili är en sexuell dragning till prepubertala barn, alltså barn som ännu inte gått in i puberteten. 

När ett barn börjar gå in i puberteten är såklart olika för alla, så gränsen för vad som kan klassas som pedofili kanske blir lite luddig? Vad vet jag?  Men de flesta kan nog hålla med om att nästan alla har kommit in i puberteten när de är sjutton år gamla. På Wikipedia kan man till exempel läsa det här om flickors pubertet:

"Starten för flickors pubertet kan ses som en tillväxtspurt några månader före bröstutvecklingen. Vanlig ålder för detta är kring 11 år, med en naturlig variation mellan 8,5 år och 13 år. Första menstruation (menarche) inträffar efter ca 1 år av maximal tillväxtspurt, vilket brukar vara kring 13 års ålder. Efter sin menstruation fortsätter flickan att växa ungefär 7 cm (varierar mellan 4 och 11 cm). Vid 16 till 17 års ålder är flickan normalt färdigvuxen"

 

Pedofili handlar också om att det är en återkommande dragning med kraftigt sexuellt upphetsande fantasier, drifter, eller beteenden om ett eller flera prepubertala barn. I allmänhet då barn som är tolv år eller ännu yngre. 

Så vad är då den vuxna person som har en dragning för yngre men som har gått in i puberteten, kanske ni tänker? Är man inte en pedofil om man som vuxen fantiserar om eller till och med agerar på sin dragning mot barn som precis gått in i puberteten. 

Nej, då är man inte en pedofil. Nu ska jag lära ett ett nytt ord här. Hebefili, och det är ett ord för personer som känner en dragning till pubertala människor. Vilket enligt svensklag fortfarande kan vara olagligt då personen kan vara under femton år. Men är personen över femton så har hen ju uppnått sexuell myndighetsålder vilket innebär att hen får ha sex med vem hon eller han vill så länge den också är över femton år. Pedofili kan aldrig levas ut utan att man begår ett brott.

Som hebefil har man mer en dragning mot tonåringar vilket kan vara fel det med. Rent moraliskt tycker jag det är motbjudande med gubbar som raggar på femtonåringar. Men så länge barnet ifråga är i puberteten handlar det inte om pedofili och är barnet dessutom över femton är det inte ens ett brott enligt lagens mening.

 Ändå skriks det om pedofili så fort någon vuxen så mycket som tittar på någon mellan 15-17 år. Och jag förstår ju varför, man tycker det är fel med vuxna män som suktar över barn. För helt ärligt så är man ju faktiskt fortfarande ett barn i den åldern. Jag tycker också att det är obehagligt och jag oroar mig för att dessa unga tjejer ska råka illa ut. Men att blanda ihop hebefili eller kanske till och med efebofili, som är en sexuell dragning till postpubertala unga människor, med pedofili gör ingen någon nytta. 


Jag ser så ofta det där ordet "pedofil" användas under helt fel omständigheter. Vilket i min mening bara leder till att människor tappar uppfattningen om vad det verkligen är. OCH dessutom leder till att hela begreppet  och dess hemska betydelse vattnas ur och tillslut handlar mer om tjugoåringar som ligger med sextonåringar istället för vuxna män eller kvinnor som utnyttjar små barn som är under tolv år gamla. Så kan vi inte sluta slänga runt ordet pedofili så himla nonchalant?

 
 
Ingen bild

Olivia

13 augusti 2016 15:24

Jag hade när jag var 24 ett löst förhållande med en kille som var 16. Han var alltså ungefär 7 och ett halvt år yngre än mig. Han uppvaktade mig ihärdigt och jag var länge tveksam men jag föll för hans uppvaktning efter en tid. Jag var noga med att förklara att det aldrig kunde bli allvar på grund av åldersskillnaden. Jag kallade honom skämtsamt min boytoy vilket roade honom.
Nu tycker jag mitt beteende var oansvarigt. Jag märkte att han verkligen hade starka känslor för mig och jag borde inte fallit till föga för att han var attraktiv och intelligent även om han var mogen för sin ålder.
Jag fick dock inga negativa kommentarer från omgivningen. Hade jag varit kille och han tjej hade jag nog blivit lynchad. Är det mer fel om det hade varit så att jag var kille och han tjej? Jag tycker på det stora hela inte att det är någon skillnad. Jag kan väl inte vara riktigt objektiv här men på en punkt kan det kanske vara mer fel. Det som kan hända i alla förhållanden är att flickan/kvinnan blir gravid. Det kan ha mycket svårare konsekvenser om en sextonårig flicka blir gravid med en äldre man än om en äldre kvinna blir gravid med en sextonåring. Det är värre för en sextonårig flicka att hantera en oönskad graviditet än för en tjugofyraåring. Jag försvarar inte mitt beteende här, det var oansvarigt av mig att inleda en relation med en sextonåring när jag var 24.
Jag tog kontakt med honom igen när han var 21 för att höra hur han mådde och hur det påverkat honom och då bad jag om ursäkt. Han tyckte inte jag hade något att be om ursäkt för, han hade uppskattat vår tid tillsammans även om det var svårt för honom att veta att det aldrig kunde bli vi på allvar. Jag funderar fortfarande på det ibland, 21 är ändå väldigt ungt. Kanske han idag när han närmar sig 30 har mer insikt i sitt eget mående än när han var 21 och tycker att det skadat honom.

Själv blev jag som fjortonåring tillsammans med en nittonåring. Han kysste mig och det var helt en överraskning för mig, jag var inte intresserad av honom. Trots det blev vi ett par. Jag visste inte hur jag skulle säga nej. Det var sexuellt men vi gick inte "hela vägen". Jag gjorde slut med honom efter ett tag för att jag var rädd för att han ville ha sex med mig och jag var inte redo.
En skillnad mellan det här förhållandet och mitt förhållande med den yngre killen tycker jag dock finns. Den här nittonåringen jobbade som fritidsledare på min skola(!). Jag var också under 15 medans han var mer än myndig. Dessutom var det han, den äldre, som var den påstridiga och uppvaktade mig. Något jag som vuxen reagerat på är att min mamma var medveten om den här relationen, åldersskillnaden samt att han jobbade på min skola. Hon hade lätt kunnat få stopp på det och inte minst fått honom avskedad.
Sextonåriga killens föräldrar var också medveten om hans förhållande, med mig vet jag inte, men med en tjej innan mig som var 22. Dom var heller inte brydda av det vilket jag tycker dom kanske borde varit.

Vad tycker ni som läser det här? Var jag lika fel ute med sextonåringen som nittonåringen som jobbade på min skola var när han inledde ett förhållande med mig när jag var 14? Eller är en situation värre än den andra?

(Sara, jag skriver inte under mitt riktiga namn här. Vill vara anonym)

Sara Modigh

13 augusti 2016 17:50

Tack för att du delar med dig. Jag tycker att det du skriver är väldigt klokt och du låter som en väldigt ansvarsfull och omtänksam person.
För mig låter det värre när en person som är i en maktposition, som till exempel en lärare eller fritidsledare, inleder ett förhållande med någon som är under 15 år.

Man utvecklas ju rätt mycket mellan det att man är 14 och tills man är 16 år. Sen också det du beskriver med vem som är den drivande kraften bakom förhållandet spelar ju också stor roll i mitt tycke.
En 14-åring har ju ofta svårt att säga nej och kanske inte heller ser konsekvenser som kan uppstå.
För min del anser ju jag att det är den som är äldst som ska vara den mest ansvarstagande och se till att ingen far illa. Något som jag tycker du har visat att du har brytt dig om i dit förhållande med den yngre killen.

 
stajna

stajna

13 augusti 2016 16:12

Jo men jag håller med dig. Har studerat pedofili när jag pluggade psykologi vid universitetet. Det är ett väldigt specifikt tillstånd. Inte typ en nittonåring som ligger med en femtonåring.

http://astrocyt.blogspot.com

Sara Modigh

13 augusti 2016 17:50

Precis det jag ville få fram. Ordet "pedofil" slängs runt så otroligt lättvindigt att ingen tycks förstå vad det verkligen handlar om.

 
Ingen bild

E

14 augusti 2016 13:05

Provocerande inlägg.

När man i en relation leker pappa-barn så kan det givetvis handla om pedofili, inget du egentligen kan uttala dig om. Om du läser på så är det ett par procent av befolkningen som uppfyller kriterierna för pedofili. Mörkertalet är stort och en människas sexuella preferenser varierar över tid. Att ens diskutera kring hurvida det är okej med en "gubbe som gillar 15 åringar" känns absurt. Vi alla får givetvis tycka olika, men som du själv nämnt, så handlar det om barn. Därav spridningen av ordet pedofili. Att missbruka ordet är inte att rekommendera givetvis, men i dina nämnda exempel kan det vara befogat.

Sara Modigh

14 augusti 2016 16:44

Hur tänker du nu? Pedofili är ett ord som beskriver en vuxen människas sexuella dragning till prepubertala barn. Inte ett vuxet par som gillar rollspel. Att klä ut sig till ett barn har absolut inte något med pedofili att göra och att sprida den vanföreställningen gör ingen något gott.
Hur är det pedofili om man som 40 åring ligger med sin 40 åriga partner?
Hur är det pedofili att som sjuttonåring vara tillsammans med någon som är fyra år äldre?

Jag håller fast vid att ordet pedofil missbrukas och slängs runt alldeles för oförsiktigt.

 
Ingen bild

E

14 augusti 2016 23:48

Jag tänker som följande.

Du skriver "Pedofili beskriver en vuxen människas sexuella preferenser till prepubertala barn"
Det jag själv har läst mig till är "dragning till prepubertala barn och barn i tidig pubertet, vanligen 13 år eller yngre"
Jag ser en signifikant skillnad här. Jag tycker att det du gör, är att förminska problemet, och därmed bredden av det.

Nu över till "Ett vuxet par som gillar rollspel" Jag har även läst mig till (begreppets uppkomst) unga män som var rädda för sin egen manlighet eller kvinnor, som därför sökte sig till barn" Detta tror jag har en stor sammankoppling (i somliga fall!) med varför en vuxen man skulle vilja ha den här typen av rollspel med en kvinna , samtidigt som kvinnan vill känna sig ynklig och maktlös. Man spelar på den manliga "omhändertagande" och det kvinnliga "svaga". Detta är alltså något som många pedofiler också söker, det okomplicerade. Att du säger hur något ska vara eller inte,tycker jag är fel, därav min föregående kommentar. Och kanske, uppfyller mannen i ditt exempel kriterierna för att vara pedofil. I en undersökning har det visat sig att cirka 7 procent av mönstrande män skulle kunna tänka sig att vara med ett barn om inga konsekvenser av detta uppstod. Och att cirka 5 procent i övrigt uppfyller kriterierna. Då bör man nog vara väldigt försiktig med vad man skriver kring om det här paret som utövar ageplay, eftersom att dina åsikter eller det du tror inte är fakta. Här kan du bara utgå ifrån dina egna preferenser.

En sjuttonåring som är med någon som är 4 år äldre är däremot inte pedofili eller konstigt. Men det är också en enorm skillnad där mot att leka pappa-barn. VIll förtydliga att jag håller med dig kring vissa saker, men ageplay är tyvärr något som kan innebära just pedofili, och din tillåtande attityd kring gubbar som kollar på 15 åringar, kändes även det provocerande. Tyvärr så tror jag att det bara gör "gubbarna" där ute ännu värre, när de väl läser ditt inlägg.

Sara Modigh

16 augusti 2016 12:39

Det du inte verkar förstå är det faktum att det inte är en pedofilisk handling om det inte involverar ett barn.
Det finns många sexuella rollspel där makt är centralt. Det kan vara fånge och polis, lärare och elev, chef och assistent, läkare och patient och pappa och dotter. Det handlar inte alls om att man blir pedofil av att gilla den typen av rollspel.
Inte heller blir man pedofil av att titta på kvinnor i sexuell myndighetsålder. Det är inte olagligt och är inget brott. Även om det, som jag skrivit i inlägget, är äckligt och moraliskt fel. Jag förstår inte hur en vuxen man skulle vilja vara men en 16-17 årig tjej. Men det är inte en pedofilisk handling och att kalla det för det är om något att "förminska problemet, och därav bredden av det".


Sen får man ju inte heller glömma att det inte är olagligt att vara pedofil. Det är bara agerande på de olaglig sexuella tankarna som är ett lagbrott.

 
Ingen bild

E

17 augusti 2016 22:44

Jag tror inte att vi kommer längre i den här diskussionen eftersom att du mest verkar fokusera på det svartvita tänket kring pedofili och inte allt kring det. Det här handlar nämligen inte om vad som är pedofili eller inte i den bemärkelsen, utan snarare att "folk slänger ur sig saker i onödan" och just det vet du ingenting om eftersom att du inte vet någonting om människorna. Jag sa att det kan vara befogat. Men som sagt, vi kommer inte förstå varandra eftersom att du och jag är för olika för det. Ha en trevlig dag.

Sara Modigh

17 augusti 2016 23:40

Det i sig är ju inte relevant då inlägget handlar om att människor slänger ur sig en sådan kommentar baserat på en enstaka handling som att till exempel en äldre man kommenterar en 17 årig tjejs bild på Facebook. Och den handlingen är inte en pedofilisk handling. Då pedogili handlar om att ha en sexuell dragning till prepubertala barn.

Desamma gäller ju dig också, du vet inte heller något om dessa människors liv och baserat på en enda händelse kan man inte avgöra om det rör sig om pedofili.

 
Ingen bild

E

18 augusti 2016 18:09

Du verkar fortfarande inte förstå. Jag säger att det KAN vara befogat i vissa fall, men inte i alla. Problemet är att du inte förstår dig på pedofiler, och det kanske är tur. Ett annat problem med dig är att du verkar vara väldigt inne på din egen synvinkel av saker, oförmögen att ens försöka förstå dig på andra. Nu har jag ett förslag, sluta svara på mina kommentarer, för jag tänker inte befinna mig här längre eller fortsätta ta del av ditt skitsnack.

Sara Modigh

18 augusti 2016 20:18

Du verkar inte inse att du är på en personlig blogg och du vägrar också förstå texten och dess innebörd.
Jag säger ingenting om ifall det är befogat eller inte. Det jag säger är att man kan inte avgöra om någon är pedofil eller inte baserat på en enda handling. Att "diagnostisera" människor lättvindigt över internet baserat på en enda kommentar på en bild är totalt omöjligt. Och att göra det vattnar ur den verkliga betydelsen och innebörden av att vara pedofil.

Jag tycker dessutom att du kastar sten i glashus här då du kommer in här och skapar en totalt onödig diskussion för att DU väljer att missförstå och inte kan tänka utanför din syn på saken.
Är det då konstigt om jag försöker förklara det du inte förstår?
Jag har aldrig bett dig läsa eller kommentera på min blogg, det är ditt eget val.
Alla tycker och tänker inte likadant och tur är väl det. Men att gå på människor som inte tänker som du är inte okej. När du gör det så har jag ju rätten att försvara och förklara hur jag tänker, eller hur?

Nu har jag istället ett förslag till dig, sluta besök min blogg.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - Torsdag 6 sept 03:01

Vem är jag ens? Är detta mitt liv? Är det såhär det ska vara?    Jag vill bara fly från allt, försvinna... Men hur mycket jag än flyr kan jag inte springa ifrån livet. Livet som jag så innerligt hatar, jag avskyr allt med det. Den ständiga ån...

Av Sara Modigh - Söndag 19 aug 07:45

Varför försätter jag mig själv i destruktiva situationer? Varför söker jag mig till förövare för att återuppleva mina trauman? Vad vinner jag på att låta mig utnyttjas om och om igen?  Varför söker jag tröst i situationer som inte alls ger tröst. V...

Av Sara Modigh - Torsdag 19 juli 13:45

  Hon var en tillsynes vanlig tjej, alltid med ett leende på läpparna. Hon var nog lycklig en liten stund. Men med åren blev allt bara mörkare och tyngre.  Hon var deprimerad, men ville inte erkänna det, hon sa jämnt attt hon var okej. Men d...

Av Sara Modigh - Fredag 6 juli 04:02

           

Av Sara Modigh - Onsdag 27 juni 05:05

Trots att det gått över tio år påverkas jag fortfarande av det du gjorde mot mig.  Jag kan känna din tyngd över min kropp, känna dina tunga flåsande andetag mot mitt ansikte, känna den fasansfulla och lamslående skräcken du utsatte mig för. Den skr...

Om Mig


Mitt namn är Sara, jag är i tjugoårsåldern och lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Senaste kommentarerna

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se