En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Senaste inläggen

Av Sara Modigh - 4 november 2013 03:44

Idag har jag haft det ganska bra. Har haft samma problem som igår med myrkrypningar, elchocker, stelhet i benet och svårt för ljud. Men har varit på bra humör. Var dock tvungen att sova ett par timmar mitt på dagen för att jag var så trött. Har även haft huvudvärk idag igen.
Men det har inte vart så farligt. Åkte iväg till mormor en liten stund och pratade lite och sen åkte jag och Jakob och handlade.
Nu ligger jag i sängen och är jättenervös för i morgon så ska jag till sjukhuset för att göra en MR på min ryggmärg. Jag tycker det är helt fruktansvärt hemskt att ligga fast i den stora maskinen som väsnas och skakar. Jag har ju sådan extrem fobi för att sitta fast att jag knappt kan kramas med någon. Men men, jag har klarat det förut. Så jag kommer klara det igen. För det måste jag lära mig nu när jag kommer behöva göra magnetkamraundersökningar med jämna mellanrum.
Så önska mig lycka till nu!

Av Sara Modigh - 3 november 2013 13:15

När jag sökte hjälp första gången så kom jag till en förvirrad AT läkare, som skyllde på min medicin mot psykisk ohälsa. Så jag slutade med den. 

Jag fick andra gången samma läkare som då sa att jag hade en synnedsättning på ena ögat. Detta kollades aldrig upp något mer. Men där emot kom man med ett förslag om att det kanske har med Folatbrist att göra.

Mådde bättre ett tag, men sen kom myrkrypningarna från helvetet. Jag sökte hjälp igen och denna gången kom jag till en ny läkare. Denna kvinnan ville inte alls lyssna på mig.

(Skrev lite om det för ett tag sedan. Ni kan läsa om det HÄR)

Hon såg mina ärr och frågade med en gång vad jag jobbade med. När jag sa att jag var sjukskriven frågade hon "För vad". Jag svarade enkelt att jag har vissa psykiska problem. Var på hon svarade att hon skulle kolla upp något i journalen. 

Efter det ville hon inte hjälpa mig mer. Utan då var allt psykiskt. Jag upplevde det som om jag var en ovälkommen liten skit som tog upp hennes värdefulla tid. Jag mådde så dåligt av hennes bemötande. Jag är till och med fortfarande rädd för att bli bemött så igen för det var så obehagligt.


I alla fall så har jag ju erfarenhet i att inte bli tagen på allvar då jag för ett par år sedan försökte få hjälp med mina knän som jag haft så ont i.. Det fick jag inte. Jag fick inte ens en tid på vårdcentralen utan de sa direkt i telefonen "De är nog bara lite psykiskt"


Så denna gången visste jag ju att de inte tar någon med psykisk ohälsa på allvar så jag sökte mig till akuten på Ryhov bara för att komma ifrån Råslätts vårdcentral. Där var de också rätt säkra på att det var ångest och än en gång fick jag en predikan om att ångest kan ändras bla bla bla...

Men den läkaren sa i alla fall att man kan göra en MR för att vara helt säkra. Men att det kommer förmodligen inte visa någonting. 

Men hon ville inte skriva remissen till det själv utan hänvisade mig till min vårdcentral. Så ännu en gång fick jag gå till vårdcentralen och efter det fick jag äntligen en remis till undersökningen.....och de undersökningarna som jag tillslut fick göra visade att det INTE var ångest! Så stå på er om ni själva känner att det är något som inte står rätt till. Sök både andra, tredje och fjärde bedömningar om så behövs. Leta efter en läkare som verkligen lyssnar och förstår allt du säger.


Även om jag fick en del kommentarer om jag jag överdrev och kände av för mycket eller kommentarer som förklarade för mig att jag skulle lyssna på läkaren så är jag glad att det fanns de som trodde på mig och som gav mig styrka att fortsätta kämpa för att få en utredning

I mitt fall visade det sig vara Multipel Skleros och hade ni inte stått vid min sida och uppmuntrat mig till att söka hjälp om och om igen så hade det kanske inte upptäckts för ens långt mycket senare och gjort att jag hade fått ännu mer skador.

Så tack alla som stöttade mig!


Av Sara Modigh - 3 november 2013 00:56

Idag har varit en jobbig dag. Har känt mig väldigt kraftlös och mitt ben ställer fortfarande till med problem. Jag har myrkrypningar och elchocker och jag tål fortfarande inte ljud även om det inte tjuter i örat längre. Idag kunde jag i alla fall titta ut genom rutan när vi var ute och åkte bil så det var ju positivt i alla fall. Har även märkt att jag har en lätt bedövad känsla i huden igen och en känsla under foten som om jag står på något som en liten sten eller liknande. Otroligt obehagligt är det.
Men något som känns bra är att jag vågade ta injektionen i magen idag så att mina lår får vila lite. Det var inte så farligt som jag trodde, men var verkligen inte skönt.

Var på A6 i några minuter idag också för att titta på julklappar, men deg var alldeles för mycket folk. Fick ångest och dagen blev rätt jobbig efter det. Men jag och Jakob åkte i alla fall och tände ljus på mammas grav. Men det var väldigt tråkigt och regnigt väder.

Sov också väldigt dåligt unde natten för Ghost var så bråkig. Så känner mig väldigt trött och ledsen men har ändå klarat en hel del jobbiga saker under dagen son varit.
Nu hoppas jag bara på att få sova ordentligt i natt så att min huvudvärk kan få försvinna.

Av Sara Modigh - 2 november 2013 18:45

Har väldigt svårt att minnas i vilken ordning det skett men detta är vad jag haft hittills:


*Värmekänsla i ena foten. Kändes som man hade något varmt precis bredvid benet.

*Myrkrypningar

*Synstörning

*Myrkrypningar en gång till denna gången riktigt illa så att jag knappt kunde gå under flera
veckors tid.

*Känsla av att stå på en kula

*Bortdomnande lår

*Mindre känsel i tårna

*Brännande värme i fotsulorna

*Brännande smärta som påminner om tigerbalsam på rygg och ben.

*Ännu en synstörning

*Öronsus och yrsel

*Morgontrötthet

*Stelhet i ena benet + ont i knät och höften


Vet inte om allt har med MS att göra, och har säkert missat något. Kan hända att det är så att de
smärtor jag haft i mina ben från och till under ett par års tid är på grund av min MS också, och i så
fall har jag ju haft min MS i minst tre år.

 
Av Sara Modigh - 2 november 2013 17:38

 

 

Av Sara Modigh - 2 november 2013 12:30

Idag är det alla helgons dag. Ska iväg och sätta lite ljus vid mammas grav idag hade jag tänkt. 

Ska också ta en sväng förbi a6 för att börja kika på julklappar.. Så säg va ni önskar er ;)

Av Sara Modigh - 2 november 2013 03:52

En helt okej dag. Känns som om jag haft något mindre myrkrypningar och öronsus idag. Men har varit trött och nedstämd under dagen. Vet inte varför men det känns som om det ligger en tyngd över mitt bröst och jag bara känner att jag vill gråta helt plötsligt.
Det är är som om jag har en glasskiva i min själ som ligger och skaver. Men jag kämpar på, gör saker som jag gillar och påminner mig själv om att skratta.
Så länge jag fortfarande har förmågan att skratta så är livet värt att leva.
Har inte gjort mycket alls idag, bara hackat grönsaker till middagen. Där gick min gräns för vad jag orkade med efter att ha fått oväntat besök av en hantverkare. Samma som var och plingade på igår. Tänkte att om de ska komma och plinga på min dörr varje dag till den bestämda tiden så är det lika bra att få det gjort trots att det är jobbigt. Det ger ju mig en otrolig otrygghet att veta att det hela tiden kan bestämmas vad som ska byggas om i mitt hem och att man inte blir respekterad när man ber att de kommer en speciell tid. Nu trotts att vi hade bestämt både dag och tid för att passa in då jag är på sjukhuset så kom de ändå och försökte komma in både idag och igår.
Kanske är därför som jag mått så dåligt idag?
Jag vet faktiskt inte. Hoppad på att dagen blir bättre imorgon

Av Sara Modigh - 1 november 2013 17:30

Jag har aldrig i hela mitt liv haft ett jobb. Jag har gått två år på en särskild resursskola på gymnasiet och efter det har jag varit sjukskriven.

Jag har en önskan om att en dag kunna ha ett riktigt jobb och sitter ibland och bläddrar igenom jobben som finns på metrojobb. Jag brukar använda just den sidan för att jag tycker den är lätt och smidig.

Tycker det är lätt att bläddra mellan olika jobb på olika platser. När man tittar på jobbannonserna som finns där så slår det mig hur hög utbildning och erfarenhet som krävs på så mycket. Minst två års erfarenhet på nästan allt och nästan alla jobb kräver specialutbildningar eller körkort. Finns det inga jobb som man kan ha om man inte gått gymnasiet, inte har körkort och har sjukdomar som gör att man kanske inte kan prestera på topp varje dag?


Förutom typ försäljning av saker så verkar inte inte finnas många fler jobb som inte har stora krav.


För att sälja saker skulle jag nog inte klara av. Jag tycker ju själv att försäljare av alla dess slag är så påträngande och mina svårigheter med att ta kontakt och våga prata med främlingar lär ju sätta många käppar i hjulen. 


Jag funderar ibland på vilket sorts jobb som jag skulle kunna klara, och det är svårt att komma på något. Jag är blyg, försiktig, rädd, vågar inte ta för mig, trivs inte med människor, saknar många dagar drivkraft och ork att göra saker. När jag var yngre ville jag bli författare, men att kunna leva på det känns inte så troligt.
Funderade på att bli bibliotekarie , men det är ju så otroligt lång utbildning på det. Annars tror jag det skulle kunna passa mig då det är en lugn tyst miljö på ett bibliotek. 

Vad har ni för drömyrke?

Ett bra jobb för mig skulle vara något som ligger nära mig, som inte kräver körkort då jag eventuellt inte kommer få ta det nu när MS:en påverkat min syn.  Det måste vara lugnt och jag måste kunna jobba i min egen takt de dagar jag klarar av att jobba. Detta ska då också vara ett jobb som inte kräver någon utbildning. 

Någon som har något förslag på vad det kan vara för jobb?


Kanske det finns något på Arbetsförmedlingans hemsida? Jag är inte så jättehemma på just arbetsförmedlingans sida.


Om Mig


Mitt namn är Sara, jag är i tjugoårsåldern och lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att minska tabun

Fråga mig

113 besvarade frågor

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Instagram

Kategorier

Arkiv

Senaste kommentarerna

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se