En Blogg om Psykisk ohälsa, MS och Livet

Senaste inläggen

Av Sara Modigh - 1 mars 2013 21:22

Min älskade syster är så otroligt duktig. Idag har hon vart med på en musiktävling som heter Musik Direkt.

    


Önskar att jag hade orkat vara med och kolla. Men hon får göra en privat show för mig och Jakob :P

Och så finns ju en av hennes underbara låtar på spotify och så har hon ett youtube-konto som jag lyssnar på när jag vill.

I alla fall så gick min söta syster vidare till länsfinalen nu :)

  

GRATTIS TILDIS!


Hon är även med i en tävling på P3Star om att få spelas på radio igen .

  

Det kan ni hjälpa henne att vinna genom att gå in och rösta på hennes bidrag. Allt som behövs är ett facebook-konto.
Av Sara Modigh - 1 mars 2013 09:34

Jahopp läkartiden idag resulterade i en ny medicin Lyrica, är inte jätteglad över en ny medicin. Fick även Sobril utskrivet igen. Har tyvärr inte haft dem bästa upplevelserna av mediciner förut och har inga höga flörhoppningar nu. Sobril har inte gett effekt förut. Men men får väl ge det en chans i alla fall. Får jag hemska biverkningar så är det bara att sluta.

Av Sara Modigh - 1 mars 2013 04:33

Har en läkartid i dag vid 08.30 Kan inte sova. Har jättemycket ångest över detta. Ska nämligen träffa en ny läkare. Vart har min vanliga läkare tagit vägen varför har dom satt mig hos en ny?

Ingen information till mig överhuvudtaget om detta.

Jag gillar inte att byta läkare och psykologer. Det innebär en helt ny människa som man måste förlita sig på.

Dessutom hur ska en läkare man aldrig träffat innan kunna intyga att jag är sjuk? Om jag förlorar min aktivitetsersättning kommer jag inte ha råd att leva.

Jag kommer inte kunna betala mina mediciner eller min vård och Jakob behöver väll allt jag kan ge honom då vi bara har hans lön att leva på och alltid haft det så.

Tänk om läkaren är stel och otrevlig? Tänk om han inte lyssnar på mig? Hur ska jag våga detta? 

Fy va jag mår illa.

Jag hatar detta! Av Sara Modigh - 28 februari 2013 17:04

Jaha, vad är det som har hänt med datorn nu då? Skärmen blir helt svart och allt hänger sig hela tiden. Jag blir galen. Formaterade ju datorn för bara några veckor sedan. Inte nog med att inte min dator fungerar så har jag ju ingen tv heller eftersom min box gick sönder förra veckan. Jävla skit-elektronik! Jaja tur jag har min mobil i alla fall.

Av Sara Modigh - 26 februari 2013 21:30

Jag var faktiskt på bokrean idag. Jag försöker ju att ge mig iväg ut tillsammans med Jakob för att utsätta mig för de situationer jag fruktar. När jag ska ut i sociala situationer skriker mitt psyke som om jag höll på att slänga mig ur ett flygplan på tiotusen metershöjd utan fallskärm. Det är som om hela mitt inre väsen försöker göra motstånd. Det är fruktansvärt otäckt och obehagligt . Får ofta panikångestattacker när jag försöker trotsa min agorafobi och min socialafobi vilket har förstärkt rädslan ännu mer. Det tar extremt mycket kraft att försöka kämpa emot rädslan och är helt slut i huvudet och kroppen. Huvudet gör ont och jag mår illa. Men jag klarade det! Bestämde innan vilka böcker jag ville ha och vi åkte in till A6. Det var inte extremt mycket folk med tanke på att det var bokrean." Bara" runt tio stycken. Gick bra i början. Men sen kom ångesten till hundratusen procent. Blev darrig, illamående , svettig och fick svimningskänslor. Gick och satte mig i ett läshörn och stirrade ner i en bok och låssades läsa och fokuserade på min andning. Jakob gick och frågade efter vart böckerna var placerade så att vi kunde ta dem snabbt. Var ingen kö heller vilket var väldigt bra. Så var in och ut på 5-10 minuter. Kanske låter som lite i era ögon men för mig är det jättestort.


 


Av Sara Modigh - 26 februari 2013 02:09

Det finns väldigt mycket "vikthets" runt omkring oss. Man hör om och om igen om alla unga tjejer som mår dåligt för att deras revben inte syns. Överallt ser man överretuscherade kroppar och tips på olika dieter och viktminskningsknep. Man möts av ett stort hat när man är överviktig. Man ses som äcklig, korkad och dum. Folk tycker att det är fruktansvärt med tjocka människor som äter på mcdonalds eller nån pizzeria ( men är man smal går det tydligen bra att äta var som helst utan att det ses som äckligt). Jag har inte ätit pizza på ett halvår, men skulle jag gå till en pizzeria och sätta mig där skulle folk ta för givet att jag åt där jämt på grund av min övervikt. Många tänker att tjocka personer sitter och äter jämt och ständigt. Trycker i sig en påse chips om dagen eller äter hämtmat varje dag. "Du får skylla dig själv att du är tjock" Men övervikten är inte alltid så simpel.

Man kan faktiskt lida av ätstörningar "åt andra hållet". När man säger ordet ätstörnng så tänker de flesta direkt på extremt smala människor. Men att hetsäta eller tröstäta är också en slags ätstörnig som tyvärr inte tas på allvar just på grund av attityden "du får skylla dig själv att du är tjock, det är ju du som äter för mycket". Så säger man aldrig till någon med anorexia, "du får skylla dig själv att du svälter ihjäl, det är ju du som inte äter".

Jag har själv jättestora problem med maten. Jag mår illa av allt, får migrän av allt man kan få migrän av. Jag tål inte halvfabrikat och jag är desutom kräsen utöver allt detta. Jag har ingen direkt matlust vilket leder till att jag bara äter en gång om dagen. Så har det vart sedan många år tillbaka. När jag var runt 17 år började jag medicineras med nozinan och gick upp 30 kilo på 3 månader. Efter det gick jag upp 20 kilo till under ett par år tills dess att jag nådde en väldigt stor övervikt. För tre år sedan vägde jag 106 kilo. En vikt som jag nådde på grund av psykmediciner, dålig kost och brist på träning.  Jag har mått väldigt dåligt över min vikt och känt mig helt maktlös. Jag har ju inte orken att göra nått åt det. Min sociala fobi gör det helt omöjligt för mig att gå till friskis och träna. Jag klarar ju inte ens av att lämna min lägenhet för att gå ut och gå.  Maten, ja maten. Jag har ju problem med fobier där med samt att jag har min andra problematik också som gör det väldigt svårt för mig. Jag gör inte ens en knäckemacka om jag är hungrig för jag orkar helt enkelt inte. Så hur löser man dena onda cirkeln?

Jag har slutat med alla mediciner och har gått ner ungefär 20 kilo. Men det är inget som syns på min kropp.

Jag önskar att jag mådde bättre så att jag kunde träna. Jag känner ju hur ohälsosamt det är att vara så här otränad.

Jag vill vara smal precis som alla andra för jag är trött på alla fördomar, jag vill vara smal så att man kan köpa fina kläder i normala affärer och jag vill vara smal för att lättare kunna röra mig och på de viset bli hälsosam. Men jag måste för tillfället aceptera att jag har en stor övervikt och att jag måste fokusera på min psykiska hälsa just nu. Blir inte den bättre så blir inget annat det heller.  


     

Av Sara Modigh - 25 februari 2013 01:09

Man kan finna trygghet i sådana lustiga saker ibland. För mig har den tryggheten funnits i Harry Potter.

Jag tror inte att jag nämnt vilken betydelse Harry Potter haft för mig tidigare. Att kunna fly in i Harry Potters värld har varit min räddning många gånger när jag vuxit upp.  Många gånger har tanken på magin varit väldigt lockande. Jag brukade fantisera om att jag tillhörde detta magiska samhälle som beskrivs i böckerna. Tänk vad mycket enklare mitt liv skulle ha varit om jag kunde utföra magi.  Jag kände nästan att Harry, Hermione och Ron var mina vänner.

Allt dem gick igenom tillsammans och klarade av gav mig på något sätt styrka att våga kämpa mot min alldeles egna Voldemort.

Jag är så glad att jag är från Harry Potter generationen och att jag är en av dem som fått växa upp med Harry Potter.


Allt började för en väldans massor år sedan. Vet inte exakt vilket år det var. Men det var min mamma som läste den första boken för mig och mina syskon. Minns inte riktigt vad jag tyckte om boken då. Men när jag gick i mellanstadiet läste en lärare första boken och det var då jag blev mer fast.

Mamma köpte dem första två böckerna på talbok till mig. Lyssnade sedan innan alltid på talböcker innan jag skulle somna så bytte ut mina Sune kassettband till Harry Potter kassetterna Lyssnade på Harry Potter banden varje kväll och jag började läsa tredje boken. Jag älskade att fly in i Harry potters värld. Gud vad jag hoppades att jag skulle få det där brevet från Hogwarts. Blev väldigt besviken över att inte fått nått brev när september kommit året då jag fyllde 11 år. Även fast jag visste att allt var fantasi så hoppades jag så mycket på att kunna fly in i en annan värld. 


Jag fortsatte att läsa böckerna och köpa dem som talböcker så jag kunde lyssna på dem på kvällarna. Jag hade stora känslor för böckerna. Jag vet ett tag när jag var runt 11 år och jag läste den fjärde Harry Potter boken. Jag låg och kramade boken när jag mådde dåligt. Jag var rent utav kär i Harry Potter karaktären där ett tag.

 


Efter att den fjärde boken kom ut år 2001 så tog det lång tid innan nästa bok blev utgiven. Så när den gavs ut i England kunde jag inte vänta utan jag köpte den engelska så 13-14 år gammal läste jag min första bok på engelska. Det var på våren någon gång och jag mins att jag satt ute i solen i mammas trädgård med massa filtar och kuddar och läste och läste.

När femte boken kom ut på svenska köpte jag den samma dag den kom ut och sträckläste ut boken på en dag.

Jag drömde om att få vara med och spela in filmerna. Min drömkaraktär då var att spela var Luna Lovegood.

Den sjätte boken köpte jag också samma dag den kom ut och läste och läste utan större uppehåll.

Den sjunde beställde jag från nått bokföretag som lovade hemleverans på utgivningsdagen.

Så blev det inte så den fick jag en dag efter. Men det gjorde inte så mycket för Jakob köpte den samma dag den kom ut och köpten ett ex till sin syster som jag tjuv läste i :)


Dagen efter fick jag min egen bok och då sköt Jag och Jakob ihop min säng och min soffa i mitt sovrum hade lite godis i mellan och låg och läste tillsammans hela dagarna i 2-3 dagar.

När jag hade läst ut sista boken så var det en sorg. Det var slut. Nu fanns det inga mer böcker att vänta så spänningsfyllt på. Jag har ju aldrig riktigt gillat filmerna, dem är bra men inte som böckerna. Men såg ju fram emot filmerna , man ville ju se hur dem skulle få ihop allt på slutet.

Nu är filmerna också slut. Hela Harry Potter-epoken är nu slut. Men jag lyssnar fortfarande 12 år senare, på Harry Potter varje kväll innan jag somnar. Det är en trygghet som alltid finns där och har funnits under en lång tid.

 Av Sara Modigh - 24 februari 2013 18:58

Nu har jag vart aktiv på den här bloggen i 2-3 månader ungefär. Jag har ingen stor läsargrupp direkt men jag undrar lite, Ni som läser min blogg, Är det något speciellt ämne ni vill att jag skall skriva mer om?

Eller är det nått ni vill fråga? så svarar jag i ett inlägg.


Så passa på, ställ frågor och kom med förslag om vad jag ska skriva om.


 


Presentation


Mitt namn är Sara, jag är i tjugoårsåldern och lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att minska tabun

Fråga mig

53 besvarade frågor

Sök i bloggen

Gilla Bloggen

BloggTOPPEN

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

  Polyhymnia__@hotmail.com

Senaste kommentarerna

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

Min instagram

Instagram

Gemenskap Mot Psykisk Ohälsa

 

För ett par år sedan startade jag en grupp för ungdomar som på olika sätt mådde dåligt. En grupp där vi tillsammans kunde hjälpa och stötta varandra när det var som svårast. 

 

Nu finns Gemenskap Mot Psykisk Ohälsa på flera olika socialamedier.

     

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2014
>>>

 

Hjälplänkar:

Här finner du några tips på bra länkar:http://www.bris.se - Barnens Rätt I Samhället


http://www.hopp.org - Riksorganisationen mot sexuella övergrepp


http://www.kuling.nu - För dig som har en föräldrar med psykiskt sjukdom


http://www.maskrosbarn.org - Stöder dig som har föräldrar som missbrukar och/eller är psykiskt sjuka


http://www.shedo.org - Om ätstörningar och självskadebeteende


http://www.drugsmart.com - Information om alkohol och droger


http://www.somaya.se - En tjejjour som riktar sig främst till dig med muslimsk och/eller utländsk bakgrund


http://www.ungaboj.se - För dig som är ung och drabbad av brott


http://www.tuvaforum.se - Om någon gör dig psykiskt/fysiskt och sexuellt illa


http://www.kvinnojouren.se/ - Sveriges kvinnojourers riksförbund


http://www.atstorning.se/ - Kunskapscentrum för ätstörningar.


http://www.anbo.se/ - AnBo är en förening för dig som är anhörig eller närstående till någon med Borderline.


http://www.livlinan.org/ - För dig som är ung och lever nära någon som mår psykiskt dåligt

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

 

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se