En Blogg om Psykisk ohälsa, MS och Livet

Senaste inläggen

Av Sara Modigh - 25 mars 2013 20:08

För ett par veckor sedan kontaktade jag mitt försäkringsbolag angående mina ärr för att höra om jag kunde få ersättning. Jag tänkte först inte gå ut med det öppet då jag kände att risken är stor att jag får otrevliga kommentarer.

Men ibland måste man kanske tänka mer på andra än sig själv. En av det största anledningar till att jag skriver är ju för att andra människor ska kunna läsa, få information och kanske lite hjälp och tips. Tror att det finns många som är i min situation. Många år av psykisk ohälsa som ledde dem till ett självskadebeteende. Sedan står man där med fullt med ärr. Att genom gå laserbehandling eller operationer för att minska stora ärr är dyrt. Men man kan (om man har en bra försäkring) få ersättning för sina ärr. Då kan man med hjälp av de pengarna kunna betala en laserbehandling till exempel. 

 

  Jag vill med detta informera ungdomar att ni kan få ersättnig så att ni kan få pengar till behandling

Av Sara Modigh - 24 mars 2013 23:33

En av mina värsta / sämsta egenskaper är att jag alltid vill "vinna" alla diskussioner. Det gör att när jag hamnar i ett bråk eller en diskussion har jag svårt att lämna det i tid. Jag blir väldigt frustrerad när folk inte vill förstå vad jag säger eller menar. När människor inte vill se saker från min sida.


Exempelvis just nu, En diskussion som pågår mellan mig och en person på internet. 
Personen som vi kan döpa till Karl-Berit , skrev till en ung (minderårig) tjej på internet att hon borde börja röka för att få en bättre psykisk hälsa. Ett tips som jag tyckte var så urbota korkat att jag,( kanske dumt) la mig i och sa att rökning absolut inte är ett bra sätt att hantera sin ångest eller sina depressioner på.


Sant att det kan ge en ångestlindrande effekt i och med att man går ut och därmed kanske går ifrån en ångestladdad situation, man fokuserar på något annat en stund och de hjälper ofta mycket, man andas på ett speciellt sätt när man röker så att andningstekningen i sig kan ge ångest lindring, nikotin påverkar belöningscentra i hjärnan samt att man aldrig ska underskatta placebons effekt. Tror man verkligen att det kommer hjälpa så hjälper det. Men helt vetenskapligt kan man uppnå samma sak genom att gå ut , andas som om man röker samtidigt som man äter en frukt eftersom mat också påverkar belöningscentrum i hjärnan. Så helt logiskt bör dessa två saker ge exakt samma effekt på psyket men extremt olika effekt på den fysiska hälsan.


När jag sa detta till Karl-Berit blev hen upprörd eller något och kallade mig efterbliven, manipulerad av psykologer och sa att jag inte verkade veta något om svårbotad ångest. 
Istället för att bara gå ifrån diskussionen med Karl-Berit så låter jag mig frustreras och provoceras av människan. Varför gör jag såhär mot mig själv? Karl-Berit har ju inte ens några vidare argument att komma med.


Skäms över att jag låter människan påverka mig och göra mig arg, speciellt när det i slutändan gör att jag blir lika omogen själv och skriver onödiga och elaka saker.


Det jag i alla fall försökte för medla till Karl-Berit var att bara för att man hittat ett sätt att dämpa sin ångest betyder inte att sättet är bra. Jag skulle aldrig gå runt och säga till människor att skära sig till exempel. Skulle inte säga åt dem att röka, dricka eller ta några andra droger för att försöka fly från sina problem heller. För det är just det det är, En flykt! 

Självskadebeteende och rökning (drogmissbruk) som ångestdämpning är flyktbeteenden. Man undviker att ta itu med de riktiga problemen. Man lär sig inte att hantera sin ångest och där med blir man inte bättre. Bara sämre!


 


Får väl försöka jobba med mig själv för att försöka bli bättre på att låta bli att argumentera. Jag vet ju vad jag tycker och jag vet att alla inte behöver tycka likadant.  Jag har i alla fall självinsikt nog att förstå att jag gör fel. Det är ett steg i rätt riktning. 


Av Sara Modigh - 21 mars 2013 19:11

Jag har tänkt att jag skulle börja med en form av "veckans blogg" där jag länkar till bloggar / videobloggar eller liknande som jag gillar. Första bloggen blir en videoblogg från youtube. Det är en Amerikansk tjej från Texas som jag tycker gör väldigt underhållande videobloggar. 

http://www.youtube.com/user/grav3yardgirlVill du bli länkad i ett eget inlägg hör av dig och skriv en beskrivning av dig, din blogg och varför just du borde bli länkad.

Av Sara Modigh - 21 mars 2013 18:49
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av Sara Modigh - 20 mars 2013 17:01


En ny videoblogg om den senaste veckan och om ångest i sociala situationer. 

Av Sara Modigh - 19 mars 2013 23:34

Ibland är livet nästan för jobbigt för att leva. Är väldigt nedstämd idag, är helt orkeslös och orkar inte kämpa mer.
Så jävla less på allting just nu.
Kan man inte få må bra nån gång i sitt liv? Fast skulle jag må bra nån gång så skulle kanske mitt dåliga mående kännas ännu värre i jämförelse.
Just nu längtar jag efter en lättare sinnesstämning, att kunna andas lättare, att ha mer energi och vara gladare.
Jag vet att jag kommer ha problem resten av mitt liv , men jag hoppas på att ångesten och depressionerna i alla fall kan bli bättre.

Av Sara Modigh - 18 mars 2013 23:50

                     

Av Sara Modigh - 18 mars 2013 20:32

Det har vart mycket i helgen och idag. Jakob har haft ledig helg plus ledig måndag så vi har gjort vart ute en hel del. 

Är helt slut i huvudet. Känns som om det kommer explodera av alla intryck som åkt i där och fastnat. 

Vi har vart på elgiganten och köpt en personvåg och en köksvåg. Det var svinjobbigt. Fick extremt med ångest där inne och fick typ springa ut till bilen. Vi åkte runt en sväng så min ångest fick lägga sig och sen fick jag sitta utanför i bilen och vänta. Vi var på Olssons och letade efter en vit tröja till mig.   Vi har även vart ute och tagit lite kort.

Vi har hälsat på pappa två gånger och varit hos mormor och fikat en gång.

Idag har vi vart runt på tre olika djuraffärer och köpt öronrengöring och nya leksaker till katterna. 

När vi kom hem bestämde vi oss för att rensa i våran otroligt överfulla garderob med lakan , handdukar , ikeakassar, presentpapper och all värdens olika pysselsaker.


  

Har sorterat alla grejer och släng allt som ska slängas, så nu blev det äntligen ordning där inne. 

Men fy vad trött jag är i kroppen. Kan knappt röra på mig. Har så ont i ryggen nu. Får trösta mig med att kolla på alla roliga kort och filmer jag spelat in. Kanske laddar upp något här sedan :) 


Presentation


Mitt namn är Sara, jag är i tjugoårsåldern och lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att minska tabun

Fråga mig

55 besvarade frågor

Sök i bloggen

Gilla Bloggen

BloggTOPPEN

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

  Polyhymnia__@hotmail.com

Senaste kommentarerna

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

Min instagram

Instagram

Gemenskap Mot Psykisk Ohälsa

 

För ett par år sedan startade jag en grupp för ungdomar som på olika sätt mådde dåligt. En grupp där vi tillsammans kunde hjälpa och stötta varandra när det var som svårast. 

 

Nu finns Gemenskap Mot Psykisk Ohälsa på flera olika socialamedier.

     

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2014
>>>

 

Hjälplänkar:

Här finner du några tips på bra länkar:http://www.bris.se - Barnens Rätt I Samhället


http://www.hopp.org - Riksorganisationen mot sexuella övergrepp


http://www.kuling.nu - För dig som har en föräldrar med psykiskt sjukdom


http://www.maskrosbarn.org - Stöder dig som har föräldrar som missbrukar och/eller är psykiskt sjuka


http://www.shedo.org - Om ätstörningar och självskadebeteende


http://www.drugsmart.com - Information om alkohol och droger


http://www.somaya.se - En tjejjour som riktar sig främst till dig med muslimsk och/eller utländsk bakgrund


http://www.ungaboj.se - För dig som är ung och drabbad av brott


http://www.tuvaforum.se - Om någon gör dig psykiskt/fysiskt och sexuellt illa


http://www.kvinnojouren.se/ - Sveriges kvinnojourers riksförbund


http://www.atstorning.se/ - Kunskapscentrum för ätstörningar.


http://www.anbo.se/ - AnBo är en förening för dig som är anhörig eller närstående till någon med Borderline.


http://www.livlinan.org/ - För dig som är ung och lever nära någon som mår psykiskt dåligt

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

 

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se