En Blogg om Psykisk ohälsa, MS och Livet

Senaste inläggen

Av Sara Modigh - 10 oktober 2013 00:03

Ett till avsnitt i karlavagnens serie om psykisk ohälsa. Denna gången handlar det om hur motion påverkar vårat psyke.

Av Sara Modigh - 9 oktober 2013 14:00

  

 Den frågan eller det påståendet är det många som ställer med en misstroende röst.

 Jaa, det är faktiskt så det är väldigt många gånger.

Men för att förstå hur och varför måste man vilja ta sig tid att lyssna och lära sig. 


När man har en extrem inre psykisk smärta som är så svår att hantera att man inte vet vad man ska ta sig till. En smärta som man inte förstår eller kan hantera

Då är det väl självklart att man är desperat efter att hitta ett sätt. För många blir sättet att självskada. 

När man får en fysisk skada händer det väldigt mycket i kroppen. Till exempel så frisätts "kroppens eget morfin" endorfiner.

Detta hormon som ofta kallas för kroppens "må bra hormon" framkallas vid många olika tillfällen och finns i ett 20-tal olika varianter.

Just den som framkallas när man gör sig illa heter betaendorfiner.

Dessa endorfiner agerar då smärtstillande genom att blockera smärtsignalerna till hjärnan.

Vid skada bidrar endorfinerna till att vävnaderna slappnar av så att alla nödvändiga antikroppar kan bege sig till den drabbade kroppsdelen för att läka. 

Endorfiner lindrar inte bara smärta. Utan endorfiner stärker även immunförsvaret genom att öka produktionen av immunceller.  De kan även påverka vår mottaglighet för infektioner, stress, sömn och psykiska sjukdomar.

Stimulering med endorfiner kan leda till eufori och lyckokänslor.

 
 
Det är även endorfiner som är skurken vid till exempel alkohol- eller matmissbruk. När vi dricker alkohol, äter fet mat eller äter socker så frigörs det endorfiner som stimulerar belöningscentrum i hjärnan.
Endorfiner har en lugnande verkan på kroppen och det är därför suget ofta uppstår i stressade situationer eller situationer där man har mycket ångest. 
 Endorfiner kallas ofta för belöningshormoner då de har en väldigt positiv effekt på kroppen.

Endorfiner är också väldigt lika opium och morfin, men eftersom de ingår i kroppens normala hormonsystem är de inte skadliga för kroppen. 

Det är denna "belöning" som betaendorfinerna ger som man är ute efter när man skär sig. 

Endorfiner kan även frisättas från placebo effekt så även det bidrar till att fler endorfiner utlöses vid en självskadande handling. 

 

     

 

I ett självskadande-beteende om man räknar bort alla kemiska reaktioner som händer vid en skada så finns det ännu fler element som kan göra att någon väljer att självskada. Nämligen så att det är ett sätt att straffa sig själv.  Man kanske känner att man är dålig för att man inte klarar av saker som andra inte klarar eller man känner sig misslyckad när man mår dåligt. Självskadandet kan då komma att fundera som ett straff eller ett sätt att rena sig själv. Detta är vanligt hos personer som vuxit upp i en miljö med fysiska bestraffningar och eller en miljö med stark tro då självspäkning är ett vanligt förekommande element.

Det kan också vara så att barn som blivit slagna av sina föräldrar kan komma att förknippa smärtan med den trygghet som föräldrar alltid i viss mån står för. I de fallen handlar självskadandet om att söka en form av trygghet.

Sen kommer vi till kontroll. Det finns väldigt många som självskadar för att försöka få kontroll. Det kan vara så att man känner sig extremt maktlös inför sitt liv men man lurar sig till en falsk känsla av kontroll genom att skada sig själv.  

Sedan så kan självskadandet bero på att man försöker förstå någonting. Man kanske har väldigt lite förståelse för den psykiska smärtan och vill då ersätta det psykiska med något fysiskt. Ett sår som man kan tvätta, plåstra om och se läka. Det är en smärta som man kan förstå.

 
Av Sara Modigh - 9 oktober 2013 01:32

Ett radioprogram värt att lyssna på. Väldigt spännande att lyssna på alla människor som vågar ringa in och berätta sina historier. 

 

Av Sara Modigh - 8 oktober 2013 23:47

Idag har det varit en jättetrevlig kvinna här och intervjuat mig. Vi har träffats en gång tidigare när hon intervjuade mig för ett par år sedan. 

Hon intervjuade mig om något som jag inte pratat så mycket om i bloggen . Nämligen mitt sex-självskadebeteende. 

Jag har inte riktigt nått den punkten där jag känner att jag kan vara helt öppen med just det. Sex är något så privat och hemligt och att jag använt det som ett sätt att straffa och skada mig själv är så svårt att förstå. Även för mig.


Men jag tycker att det är otroligt viktigt att det forskas mer om detta och att världen kan lära sig och förstå varför detta händer, när det händer och hur och vad man ska göra åt det. Därför valde jag att gå med på detta. 

Intervjun kommer att vara helt anonym och gjordes som undersökning inför ett Europeiskt forskningsprojekt och kommer också att komma som en vetenskaplig artikel.


Jag är helt övertygad om att mörkertalet av personer som ägnar sig åt självskadande sex är väldigt stort. 

Det är också väldigt skuldbelagt. 

Jag skäms något otroligt mycket över den delen av mitt liv, hur kunde jag göra så mot mig själv? 


En enda gång under alla år inom psykiatrin har jag fått en fråga om jag någon gång använt sex som ett sätt att skada mig själv. Det var en fråga i förbifarten som aldrig mer togs upp eller diskuterades, och jag har själv aldrig känt mig trygg nog med mina psykologer för att själv ta första steget att prata om det. 


Detta sex-självskadandet har skadat skadat mig väldigt mycket. Förmodligen mer än jag själv kan förstå. 

Än idag kan jag få ångestkänslor och illamående om någon man kommenterar mitt utseende upprepade gånger.

Jag får ofta flashbacks från den tiden med svettiga äckliga män som flåsar mig i öronen. 

Ryser av obehag när jag tänker på det. 


För ett par år sedan var jag även med och bidrog till en artikel i Aftonbladet

     
Men som sagt så tycker jag att det är ett otroligt viktigt ämne att prata mer om, för att få ökad kunskap och förståelse inför det. 

Jag vet inte hur många av er som läser mina länkar i min sidospalt men om ni tittar där så finns det en länk till en sida som heter Inte Till Salu och där pratas det om just sex som självskadebeteende hos ungdomar. Tycker verkligen att ni ska titta in där och läsa. 
Av Sara Modigh - 7 oktober 2013 20:14

 

Köttgryta med bönor
 
Pickningbog eller annat valfritt kött
Lök
Vita bönor
kantareller
matlagningsgrädde
Tomatpuré
Viltfond
 
 
Bryn köttet , löken och kantarellerna.
Häll upp matlagningsgrädde, Tomatpuré och viltfond i en gryta och låt koka upp. Ha eventuellt i lite mjölk för att göra såsen rinnigare.
Häll ner köttet, löken och svampen i matlagningsgrädden och smaka av med kryddor. Häll ner bönorna och låt koka i önskad längd.

 

Av Sara Modigh - 7 oktober 2013 13:15

När man rör sig i vissa speciella "kretsar" på internet så stöter man då och då på självmordshot. 

En standard kommentar till dessa hot är i 99% av fallen "om du menade allvar hade du inte skrivit ut det här" 

Många menar på att dessa självmordshot är sätt att försöka få uppmärksamhet, "att man vill ha den där mysiga förtröstan som alla ger en när man hotar med att ta sitt liv.".

 

Jag tycker att det är väldigt konstigt att uttala sig på det viset.Visst att det finns nån statistik någonstans som säger att de flesta som tar sitt liv inte säger något innan. Men man får ju inte glömma att självmordstankar och hopplöshetskänslor, och planer på att begå självmord inte är samma sak som att vara så självmordsbenägen att man faktiskt tar sitt liv.

 

Jag har många gånger haft väldigt svåra självmordstankar där jag i detalj planerat hur jag ska ta mitt liv och ändå så sitter jag här idag. 

Men om jag inte haft familj och vänner som stöttat mig hur hade det varit då? Då tvivlar jag starkt på att jag hade levt i dag. 

 

   

 

Jag har svårt att tro att man skulle ge sådana hot om man faktiskt inte mådde dåligt. Visst att man kanske inte tänker ta sitt liv på riktigt. Men om man hittar på något sådant för att få lite mänsklig omtanke så kan man ju inte må bra och kommer definitivt inte må bättre av att ignoreras eller få elaka kommentarer i den tidpunkten.  

 

Vad blir egentligen konsekvenserna för ett ohört rop på hjälp?


Jag tycker inte att vi ska ta så lätt på självmord då det faktiskt är den vanligaste dödsorsaken hos män i åldrarna 15-55 och den näst vanligaste dödsorsaken för kvinnor i samma åldersgrupp. En hel miljon människor beräknas årligen dö i självmord världen över. Det är alltså 2 700 självmord varje dag!

 

Runt 1500 människor tar sitt liv varje år i Sverige och det sker även en ökning i både genomförda suicid och suicidförsök.

För att stoppa denna ökningen måste alla ta sitt ansvar. Både vuxna och ungdomar måste lära sig om hur självmord kan förebyggas och barn måste få lära sig att prata om hur de mår och hur de ska hantera jobbiga situationer. 


Jag vill förhindra självmord

Av Sara Modigh - 6 oktober 2013 14:00

 
Vill du helst bo utan TV eller utan musik?
Helt klart utan musik. Skulle inte klara mig utan min tv :P
 
 
 
Kan du nämna tre bra saker med dagen?‎
 
 1. Har varit ute och handlat och det känns jätteskönt att ha klarat det.
2. Har lagat ett storkok köttfärssås och även lagat kalops så nu har vi mat i frysen för ett tag fram över.
3. Har tittat på Glee som jag tycker är väldigt roligt.
 
 
Vad är det värsta du någonsin ätit?
 
Det är nog inlagd sill. Jag åt det på det julbord en gång och mådde illa och fick migrän, och så var hela den julen förstörd :P
Annars har jag ett minne från när jag gick hos dagmamma (typ 5 år gammal) och vi skulle äta ärtsoppa. Mins hur fruktansvärt jag tyckte att det var att tvinga i mig den där soppan. Så ärtsoppa är jag fortfarande livrädd för. Tål inte ens lukten. Men mins ju egentligen inte hur det smakar


Presentation


Mitt namn är Sara, jag är i tjugoårsåldern och lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att minska tabun

Fråga mig

108 besvarade frågor

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Instagram

Kategorier

Arkiv

Senaste kommentarerna

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se