En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 1 augusti 2013

Milda mediciner

Av Sara Modigh - 1 augusti 2013 12:00

Något man ofta märker av bland ungdomar som mår dåligt är en slags tävling om vem som tar flest

eller starkast mediciner.

Ofta ser eller hör man kommentarer som "Det där är ju bara sockerpiller" , "det där är ju inte ens en riktig psykmedicin" eller "det där är bara en allergimedicin" när någon berättar om en medicin de precis har fått.

Ofta handlar det om exempelvis mediciner som Atarax eller Theralen.


Men jag skulle vilja gå så långt som att säga att inga mediciner som påverkar hjärnan är milda. 

Det finns inga vetenskapliga bevis på att psykofarmaka fungerar, man vet faktiskt inte ens varför de "fungerar". Undersökningar som gjorts har visat att placebo medicin hjälpt patienter lika mycket som de verkliga medicinerna.

I många år har man skyllt exempelvis depression på "kemisk obalans i hjärnan" men faktum är att det finns inga bevis alls för att detta påstående är sant. Det finns inga sätt att testa en människas kemiska balans i hjärnan, det finns inga mått som säger du ska ha si och så mycket av detta ämnet i din hjärna. 


Vi tar dessa mediciner som stör den existerande balansen så att den verkligen blir rubbad utan bevis på att det var det som var felet från första början. Jag vet själv att jag fått otroligt många mediciner utskrivna. Alla har gjort att jag mått sämre genom att ge mig ännu mer problem i mitt liv. 


Så jag frågade:

Vilken är den värsta medicinen du fått utskriven för din psykiska ohälsa?
Vilka biverkningar fick du? 
Hur påverkade de dig? 
Hjälpte medicinen dig eller gjorde den saker värre?

 

                               Detta var de svar som jag fick. 



Detta är vad psykofarmaka gör med våra hjärnor och kroppar, ändå skrivs dessa mediciner ut allt oftare och till allt yngre barn. 

Vad vet vi egentligen om långtidseffekten av att använda sig av dessa mediciner?  

Enligt undersökningar har man kunnat koppla användandet av vissa av dessa preparat med ökad risk för självmord, aggressivt beteende och mord. 

Allvarliga biverkningar kommer med alla dessa "mediciner".

Ska man då verkligen "tävla" om att ha den starkaste och farligaste medicinen när detta är priset man betalar?



 
 
Ingen bild

Matilda

2 augusti 2013 00:44

fy va läskigt :(

Sara Modigh

2 augusti 2013 00:54

Ja, visst är det

 
Typsnitt

Typsnitt

21 november 2013 07:41

Dina inlägg om mediciner är intressanta, men jag efterfrågar mer nyanser. Du drar fram det allra värsta (även om det är sanna saker) om psykofarmaka, men det blir så...onyanserat. Frågar man en massa personer om de hemskaste biverkningarna/medicinerna de har fått så kommer ju bara svar om det som är hemskt. Varför inte lägga till en fråga om vilka mediciner som har hjälpt dem bäst? Då blir det mer trovärdigt.

Och så undrar jag om källa till att det inte finns några bevis för att depression beror på störda halter av signalsubstanser.
Du borde läsa på lite om t.ex den forskning som visar att personer som löper hög risk att begå självmord har förhöjda halter av serotoninmetaboliter i ryggmärgsvätskan, att personer med depression har onormala värden av vissa inflammationsmarkörer i sitt blod eller att det med fMRI-kamera har gått att se att personer med bipolär sjukdom har högre aktivitet i vissa delar av hjärnan än normalstörda personer, istället för att gotta ner dig i allt som motbevisar att psykisk sjukdom kan bero på funktionella avvikelser hjärnan och att psykofarmaka är dåligt dåligt dåligt. Jag håller med om att det är fel att medicinera mot precis allt (och särskilt barn), att mediciner ÄR en risk att ta och att läkemedelsbolagen aktivt döljer forskningsresultat (glöm ej den s.k Zyprexa-skandalen!) osv men som sagt så blir det onyanserat och mindre trovärdigt när du verkar driva en hatkampanj mot psykofarmaka.

Ps. Jag har själv hemska erfarenheter av psykofarmaka (men även bra) så jag är opartisk ;)

http://typsnitt.wordpress.com

Sara Modigh

21 november 2013 13:53

Jag har själv blivit så svårt sjuk av mediciner som jag fått att det är svårt för mig att skriva positivt "och göra reklam" för skiten. Anledningen till att jag väljer att lysa upp denna sidan är ju just för att så många inte har en aning om detta. Men får sina "lyckopiller" och blir helt chockad när de bara gör allt värre.

 
Typsnitt

Typsnitt

23 november 2013 11:40

Förstår inte riktigt varför du strösslar statistik och forskningsresultat omkring dig utan att kunna hänvisa till någon som helst källa. Det intressanta är ju att läsa hela studien - vilken metod som har använts i undersökningen, hur många människor ingick i studien, hur länge pågick den, hur pass kontrollerad var den osv. Ännu mer intressant är att se om det finns liknande studier – har de visat samma resultat eller inte?
Och att meddela att si och så många personer som genomfört skolskjutningar i USA har tagit anti-d är ju, förlåt, men det är bara löjligt. Varje dag runt om i världen förskrivs så otroligt mycket medicin (Sverige ligger mycket högt upp på listan över hur många dygnsdoser anti-d per 1000 invånare som förskrivs varje dag) som kan ge aggressivitet beteende, att om det skulle finnas något samband så skulle all mord- och våldstatistik (i Sverige också!) skjuta genom taket och upp i rymden.
Frågar igen: var har du läst/hört att depression inte beror på kemisk obalans i hjärnan? (det handlar om ren och skär nyfikenhet från min sida, för egentligen vet vi nästan ingenting om hjärnan så det är mycket möjligt att depression inte beror på kemisk obalans).
Men om du tror att jag är fri-psykofarmaka-åt-folket! och yada yada så tror du fel. Jag var felmedicinerad i sju år och läkemedlen gjorde mig verkligen helt galen. Hm, ditt svar på min kommentar, att många inte vet om hur läskiga mediciner kan vara och därför vill du upplysa…ja, du har en poäng där.

http://typsnitt.wordpress.com

Sara Modigh

23 november 2013 19:02

Jag vet inte vad det är för forskning och statistik du pratar om. Jag visste inte ett man som privat person måste backa upp alla sina tankat, erfarenheter och åsikter med forskning och "bevis. Då är det ju intressant att du inte heller hänvisar till någon forskning i det du uttrycker.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 27 april 2021 20:34

När man äntligen hittat något som fungerar, när jag äntligen börjat få kontroll på min sömn och min dygnsrytm. Vad händer då?  Jo, läkemedlet jag tar för att hjälpa mig komma till ro och bli trött på kvällarna ska nu inte längre subventioneras till...

Av Sara Modigh - 21 april 2021 14:30



Det har gått en lång tid sedan jag skrev sist, och det är mycket som har hänt under det senaste året. Jag har flyttat till en egen lägenhet, jag har fått en ny kontakt inom psykiatrin kallat Voss-teamet och jag har fått boendestöd som hjälper till oc...

Av Sara Modigh - 17 februari 2020 20:15

   ┏━━━━━━༻❁༺━━━━━━┓ MS-plack   Corpus callosum (Hjärnbalken ) - Multipla halvcentimeter stora förändringar   Centrum semiovale (Centrala...

Av Sara Modigh - 13 februari 2020 12:36

Det är så svårt att hitta mening med det här. Livet känns så hopplöst men vi har en vacker värld.  Så varför kan jag inte leva som jag bör. Vill känna att jag tillhör men är bara till besvär.    Så kan du lyfta mig från hålet jag har fastna...

Av Sara Modigh - 20 december 2019 04:47

Jag måste sova, men jag kan inte. Alldeles för mycket tankar snurrar runt inom mig. Jag får inte tyst på dem vad jag än gör. Så fort jag sluter ögonen kommer tankarna och med dem kommer ångesten. Jag vet inte vart jag ska göra av allt som virvlar...

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards