En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Alla inlägg under maj 2013

Av Sara Modigh - 20 maj 2013 00:39

Varje dag möts vi av Viktminskningsreklam. En snabb titt på några nyhetssidor gav mig detta:

                               


Jaa, detta är vad man får inpräntat i sin hjärna varje gång man sitter vid internet. Banta, gå ner i vikt och slimma din kropp. Allt är bara fokuserat på att gå ner i vikt. Att vara smal är viktigare än sin egen hälsa.
Det är självklart inte bra att vara överviktig heller. Men med en bra och stabil kost , samt regelbunden träning kan man få ett hälsosammare liv oavsett vikt.
ÄR ganska så mäktigt trött på allt "bli smal" tjat man utsätts för av media.
Jag tror att en hälsosam livsstil , men bra stabil kost och regelbunden träning är mycket bättre än en smal kropp.

Så istället för att må dåligt över att man inte är smal? Varför inte fokusera på sin hälsa i stället? (men låt de inte gå till överdrift)
Ha bra stabila och hälsosamma grunder att stå på och lev på utan att bekymra dig över hur mycket du måste banta till sommaren.


Du är fin som du är, Sluta banta och ät bra och motionera med målet att bli hälsosam och få ett långt och bra liv istället!

Av Sara Modigh - 17 maj 2013 14:44

*Anorexia nervosa drabbar främst flickor och unga kvinnor. Sjukdomen är känd inom medicinen sedan 1600-talet. Den som är drabbad känner sig ofta tjock, fastän hon väger för lite. Tanken på att gå upp i vikt gör henne livrädd. Att äta vanlig mat ger ångest. Trots detta tänker anorektikern hela tiden på mat. Hela livet kretsar kring mat, ångest och rädslan för att gå upp i vikt. Anorexisjukdomen går i de flesta fall över men förloppet kan ibland bli långdraget. Utan behandling leder sjukdomen i en del fall till döden pga svält eller självmord.


* Många insjuknar någonstans i de tidiga tonåren (14-16 års åldern). Men det finns så klart också många individer som insjuknar tidigare eller senare än så.   



* I en undersökning av patienter med Anorexia dog 15 % inom 12 år av någon av orsakerna självmord, infektionssjukdom, magproblem eller näringsbrist.



*Både överätande och fasta kan stimulera belöningscentrum i hjärnan. Ätstörningar kan därför fungera liknande alkoholism, självskadebeteende och narkomani. Samma personlighetsegenskaper som ökar risken för alkoholism och narkomani ökar också risken för många ätstörningar.


* Ätstörningar är mer vanliga i länder där onaturliga smalhetsideals är starkast påträngande.


*Ätstörningar uppstår ofta när man försöker banta sig till en onormalt låg kroppsvikt. Onaturliga smalideal är därmed en viktig bidragande orsak till ätstörningar.


*2005 skriver ekot "Antalet unga med ätstörningar har ökat stadigt de senaste åren. Framförallt syns det i storstäderna där antalet nybesök på ätstörningsmottagningar nästan trefaldigats sedan 2001."




Hur kan man inte se att det finns ett samband med vad media visar som "idealet" och ökningen av anorexia?

Om man tänker på att anorexian bara ökar och ökar i takt med att modellerna blir smalare och smalare? Unga normalviktiga tjejer känner sig tjocka och bantar trotts att det kan vara rent av skadligt för dem. Bara för att idealet säger "bli smalare".

Detta är vad vi ser på modevisningar:

       

Detta är vad vi ser i modetidningar och reklam för mode:

     


Hur kan detta inte ge barn en snedvriden syn på hur kroppar ska/borde se ut?


Modeller på  50talet vs idag:

           


Säger inte att media är ända "orsaken" till anorexi. MEN jag säger att det är en stor bidragande faktor till att unga börjar banta, blir missnöjda med sina kroppar och får ångest och känner sig pressade att gå ner i vikt. Vilket som de flesta vet är något som kan leda till en ätstörning.



   



Av Sara Modigh - 16 maj 2013 23:47

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) tycker att folk som lider av psykisk ohälsa ska gå till jobbet.

 

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/danielswedin/article16786653.ab



Ulf, Du får mig att vilja spy! 

Hur kan man vara så hjärtlös att man vill tvinga sjuka människor att jobba trots läkares rekomendationer till sjukskrivning?

"– Jag önskar att de som blir ordinerade sjukskrivning också i hög grad ordineras att det i sjukskrivningen ingår att de ska vara på arbetet kanske ett par timmar i veckan, säger han till DN.

För de som inte kan komma tillbaka till arbetet vill Kristersson att Försäkringskassan, vården och den sjuke bättre ska samarbeta för att hitta ett annat arbete. "

"–Det här är fullständigt vansinnigt. Det är rent kontraproduktivt. De blir bara sjukare, säger Kristina Glise överläkare och chef över patientmottagningen vid Institutet för stressmedicin i Göteborg."


Hur är det meningen att sjuka människor ska bli friska om vi inte får tid att återhämta oss och samla krafter till att kämpa mot att må bra? 

Att tvingas in i arbetslivet i förtid kan på många sätt skada personen med psykisk ohälsa. 

Det som händer är att du blir sjuk igen eller mår sämre än du gjorde tidigare och du tvingas sjukskrivas igen. Sjukskrivningen blir då också kanske längre än den behövt vara.

Patienterna kan dessutom tappa sin självkänsla. De märker att de inte klarar sitt arbete, vilket ytterligare förvärrar sjukdomsbilden.

Det tar längre tid att "läka" en psykisk ohälsa än vad det tar att läka ett brutet ben. Så är det bara!


 



Av Sara Modigh - 16 maj 2013 17:15

Något som jag tycker är väldigt roligt är att kolla på bloopers från olika tv serier eller filmer. 

Träffade på denna videon med alla bloopers från säsång 1-5 i tv serien How i met your mother.


Bloopers kan vara väldigt roligt att sitta och kolla på en dag när man känner sig lite ledsen eller nedstämd. Det kan också vara ett bra sätt att distrahera jobbiga tankar och kännslor. 

Av Sara Modigh - 16 maj 2013 02:02

 


SÅ SANT!

Av Sara Modigh - 15 maj 2013 17:18

Lade upp en text häromdagen där jag skrev om att många unga tjejer mår dåligt över sin vikt och känner sig tjocka, fula och äckliga. Jag skrev om att man inte ska känna sig ful och äcklig bara för att man har lite fett i kroppen . För oftast så är ju tjejerna som skriver sådär redan smala.
Detta är vad jag fick till svar:

 


Texten handlade absolut inte på något sätt om vad vissa människor finner attraktivt eller inte. Så himla onödigt att skriva att alla tjocka människor är fula och äckliga när jag skrivit om vilket stort problem den attityden har i samhället. Denna killen (vad annars) verkar tro att tjejer bara lever för att göra sitt utseende honom till lags. Han var tvungen att skriva ut att tjocka människor är äckliga och fula och hur han aldrig kommer uppskatta en tjock tjej och att de flesta tycker bara om smala tjejer.
Jaha, Så alla tjejer ska reduceras till underhållning för kåta killar med kuken i handen?
Kan vi inte få må bra i oss själva oavsett utseende?


Detta är ett blogginlägg som människan skrev: http://www.nattstad.se/Wreidh?id=7711607 som handlar om hur äckliga och fula alla tjocka kvinnor är.


Måste vi hela tiden objektifieras och bedömas?. Vad spelar det för roll om DU tycker jag är snygg, sexig eller knullbar? Det är väl ändå bara JAG  som ska älska mig själv. Du behöver inte göra det. Du behöver inte recensera min kropp eller mitt utseende överhuvudtaget. Håll dina åsikter om mitt utseende för dig själv för jag bryr mig inte om i fall du finner mig sexig , snygg eller söt eller inte.
Varför ska tjejers kroppar hela tiden granskas och bedömas? Det är ju just det beteendet som gör att så många tjejer mår dåligt över sin kropp.
Hela tiden matas vi av "gå ner i vikt", "håll dig ung" , "Bli vacker" och gång på gång kritiseras vackra kändisar över att de gått upp i vikt, fått rynkor eller celluliter.
Dagligen får man höra "du är ful, du är snygg , du är si och du är så" Alltid handlar det om utseende. Kvinnor reduceras alltid ner till bara utseende.
Jag är inget objekt som enbart lever för att tillfredsställa era ögon!
Det är okej att vara sig själv, att se ut som man gör och må bra i det. Det är något som män (och kvinnor) måste lära sig.


Det borde inte vara en självklarhet att kvinnor ska hånas för sin vikt, mordhotas för att de inte rakar sina ben och att vi får tåla påhopp om vi inte sminkar oss.
Det är ju bara sjukt att det är så!?


Är inte mångfald vackert? Är det inte tillåtet att gilla olika? Eller ska alla bli blonda, smala och blåögda Barbies för att tillåtas leva?

    

Duger jag nu? Är det såhär världen ska se ut?
Jag tror inte en sekund på att varje kille i hela världen bara kan tycka att en lång ,blond, smal och blåögd tjej attraktiv.
Sluta klaga på andras utseenden och inse att det finns killar (och tjejer) som tycker att just de du klagar på är det mest attraktiva hos någon.


Sen för att prata vidare om hur tjejer objektifieras hela tiden. Har ni sett Aftonblaskans artikel om American Apparel?

Det är ju inte klokt hur otroligt sexistiskt vårat samhälle är! 

Här är ju verkligen bildbevis på hur olika man behandlar kvinnor och män. 

       

Varför ska tjejerna vara nakna för? Jämt?

Kollar man på GQ till exempel så ser det ut såhär:

 

 

Åter igen, kvinnor framställs som sexobjekt och män som maktfulla!

Skulle villa se den dagen då män framställs som försvarslösa våp och ska vara nakna på varje bild, och enbart existera för att kvinnors ögon ska tillfredsställas.

Ju mer man tänker på sådant här desto argare blir jag på samhället. Vad är det för bild vi ger våra barn? Varför ska kvinnor bli så nedtryckta?

Jaja, börjar väl bli dags att avsluta detta inlägg innan det blir för långt.

Vill bara säga en en gång! Alla tjejer där ute, Ni är fina som ni är! Ändra inte på er själva för att tillfredsställa någon annan. Låt er inte påverkas av medians förtryck. Jag är vacker för att JAG tycker att jag är vacker!
Detsamma gäller dig. 


 

Jag är tjock OCH vacker, någon annan är smal och vacker , den tredje är lång och vacker och den fjärde är kort och vacker! Alla är vackra på sitt sätt. 






Av Sara Modigh - 15 maj 2013 02:12

Det är lite tråkigt hur lite kommentarer man får nu förtiden. Från att ha fått hundratals kommentarer varje dag till att bara få ett par stycken på bilddagboken och typ en kommentar på bloggen om dagen. Jag har väl runt tusen unika besökare i månaden och jag har runt 700 bevakare på Bilddagboken så vilka är ni egentligen? Vad är det som gör att ni följer mig och varför vågar ni inte kommentera? 

Ja jag vet att jag kanske blivit gammal och tråkig de senaste åren , men jag kanske blir roligare om ni kommenterar mer ;) 


Har så tråkigt om dagarna så skulle bli väldigt glad om ni kommenterar mer :) 



Av Sara Modigh - 15 maj 2013 01:12

  

Eftersom jag inte vet säkert om man kan läsa texten på bilden så klistrar jag in den här nedanför:


"Ursäkta för sent svar. Men jag har faktiskt fastnat lite i denna frågan och bestämde mig för att hitta på ett artistnamn. Det är ganska svårt har jag upptäckt. MEN efter mycket tänkande har jag kommit fram till några förslag. 
1. Selkie Valliant
2. Amalthea Djärv
3. Aletheia Gallant
4. Selene Valorous
5. Dike Frejdig
Sedan så kan man ju blanda för och efternamnen hur man vill. 
Förnamnen är baserade på olika mytologiska figurer medans efternamnen är översättningar eller synonymer till modig (som ju är mitt nuvarande efternamn) . En rolig grej är att jag inte insett för ens nu att det är så min syster gjort som kallar sig Mary Courage som ju betyder mod (så jag antar att det kan vara baserat på vårt efternamn i alla fall ). Känner mig lite smått efter haha. 
SÅ, Vilken namn kombination tror ni blir snyggast och vilken passar mig bäst?"


Precis som jag skrivit på bilden så försöker jag komma på ett artistnamn efter att jag fick en fråga om jag hade något. Helt omöjligt att bestämma sig för något. Har valt några namn som jag tycker är fina och som är mytologiska då jag tycker att mytologi är coolt och rätt spännande. 


Selkie Är en mytologisk säl som kan ta av sitt skinn och bli en vacker människa.

Amalthea var i grekisk mytologi en get som gav sin mjölk till den nyfödde Zeus då han uppföddes på ön Kreta, dold för sin fader Kronos. Enligt en annan uppfattning var Amalthea en nymf som blev guden Zeus fostermor och som födde upp Zeus med getmjölk och honung.

Aletheia var i grekisk mytologi en personifikation av sanningen, framställd som kvinna och dyrkad som gudinna och dotter till Zeus. Inom romersk mytologi dyrkades hon under namnet Veritas.

Selene är en mångudinna inom den grekiska mytologin.Hon sågs som en ung kvinna med mycket blekt ansikte. Hon avbildades ofta med en fackla i handen och med en halvmåne som en krona på huvudet. Ibland sitter hon i en vagn dragen av två hingstar eller vita oxar, andra gånger rider hon i stället på djuren.

Dike var den moraliska rättvisans gudinna i den antika grekiska mytologin.


Så vilket av dessa namn ska jag heta? ;)

Eller ska jag heta något helt annat och i så fall vad? 

 


Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards