En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 10 maj 2013

Tjock = Ful?

Av Sara Modigh - 10 maj 2013 10:41

ÄR tjock verkligen alltid lika med ful och äcklig? Läser i ångest grupperna på DW ,om och om igen allt som alla unga tjejer skriver "jag är så tjock, ful och äcklig."
Varför skulle man vara ful för att man är tjock? Varför skulle någon vara mer äcklig för att den är tjock? Alla har vi ju olika smak. Finns så otrolig många som tycker att "den anorektiska looken" är ful och äcklig men ändå så eftersträvas undervikt som aldrig förr. Är det på grund av medias vinkling? Ja , det är ju min teori. Köpte två skvallertidningar när jag var med Jakob och handlade , Båda framsidorna handlar om vikt och kändisars kroppar bedöms.

   

På ena bilden ser vi rubriken som säger "stjärnornas bästa och Värsta strandkroppar" I tidningen kan man läsa om massor med kändisar som skäms över sina kroppar. Vad sänder det för signaler till unga tjejer?

I nästa tidning kan vi läsa om "stjärnorna som svälter sig till döds". Ja vad står då i denna tidning om dessa sjukligt smala tjejer? Jo den första text man möts av (bland massor med bilder på anorektiskt smala kroppar) är:
 
Är detta för att avskräcka unga tjejer eller för att lära unga tjejer hur man blir smal?
I mina ögon känns denna text lite som en "så här gör du för att bli lika smal som kändisar" text.
Så vad sänder då detta för signaler?
Alltid samma budskap, Du duger inte!

Så fruktansvärt dumt! Vi lever i en värld full av olika former och storlekar, Varför kan vi inte uppskatta mångfalden?
Alla människor är vackra på sitt eget sätt och alla människor gillar olika. För att jag personligen tycker att något är fult så innebär inte det att alla andra tycker så också och vise versa.

Självkänslan hos unga tjejer i dag ligger verkligen lågt. Alla känner att de inte duger, att de är "tjocka, Fula och Äckliga".
Jag kan inte förstå hur tjejer med ett gram fett på kroppen klagar och klagar över hur fula och äckliga de är för att de är så feta. Ja, jag kan förstå dålig självkänsla och att man blivit manipulerad av media, Men varför dra associationen till ful och äcklig? Bara för att media bestämt att "detta är snyggast" behöver det inte innebära att allt utanför den bestämmelsen är fult och äckligt? När man skriver sådär bidrar det bara till att riva självförtroendet hos andra tjejer.


MÅNGFALD ÄR VACKRAST!

Du är vacker som du är!
Vi människor måste lära oss att älska oss själva för dem vi är. Vi har alla fel och brister, men uttrycket "ingen är perfekt" är fel. För vi är alla perfekta! Perfekta som oss själva! Det betyder att vi ska vara sanna mot oss själva och sluta sträva efter att bli någon vi inte är. Var dig själv och var nöjd med den du är. Lär dig att uppskatta dina bra förmågor, Var snäll mot dig själv och må bra i dig själv.
Du måste inte tycka om allt hos dig själv, Det gör nog ingen. Men det viktiga är att inte låta sig uppslukas och fastna i allt det negativa. Fokusera på och lyft fram det du gillar med dig själv. Det mår man mycket bättre av.
Det finns mycket som jag skulle kunna klaga på hos mig själv, mycket som jag har ogillat i många år. Men sedan jag slutat att fokusera på det negativa och istället försökt tänka på vad jag gillar hos mig själv så har min självkänsla vuxit. Jag mår mycket bättre idag och jag ser mig själv på ett helt annat sätt.

     

Tjock? Ja, Men ful och äcklig? Nej! Jag är vacker och det är du med!

 
 
Jenny

Jenny

10 maj 2013 13:33

Jag kunde inte ha skrivit det bättre själv! :)

http://www.pearlweed.wordpress.com

Sara Modigh

10 maj 2013 15:41

Tack :)

 
Ingen bild

Matildusss

10 maj 2013 21:23

JA SÅ RÄTT!!! blir så arg på sånna här tidningar och medians skit :(
Tycker verkligen inte att Tjock = Ful. Alla människor är ju olika, och har olika förutsättningar. Tycker att man ska se bortom det ytliga, och bara vara!!

Sen tycker jag att det kan vara ok att vara lite ful ibland. Vad är det värsta som kan hända lixom? Oj nån tycker jag är ful, JORDENS UNDERGÅNG. ne inte direkt. Man blir ju inte en sämre människa för att man inte platsar i samhällets idealer.

Sara Modigh

10 maj 2013 23:38

Jag känner lite som så? Finns det nån människa på jorden som det inte finns någon som tycker är ful och tvärt om, finns det någon människa som det inte finns någon annan som kan hitta minsta lilla vackra i .. Så varför inte fokusera på det som är fint istället för det som är negativt.

 
http://ilivet.bloggplatsen.se

http://ilivet.bloggplatsen.se

12 maj 2013 12:11

Sååå bra skrivet! Jag har tänkt skriva om att vi blir programerade att tycka än sak och så är det så att många killar tycker att det är mer attraktivt med former :). Tack för att du skrev det här!!! Sååå bra skrivet!

http://ilivet.bloggplatsen.se

Sara Modigh

12 maj 2013 12:19

Tack så mycket :)

 
Ingen bild

Agneta

14 maj 2013 05:17

Otroligt vacker! Och klok! Kram

Sara Modigh

14 maj 2013 14:02

Tack så mycket :)

 
Ingen bild

Nina

20 maj 2013 02:21

Jag har precis suttit och gråtit som en gris i en timme för att jag tycker just det, att jag är tjock, ful och äcklig. Skrev det till min pojkvän också som försökte övertala mig att jag var jättefin och vacker i hans ögon. Men det gick liksom in i det ena örat och ut ur det andra samtidigt som jag fortsatta stortjuta. Sen googlade jag orden tjock ung tjej och fann detta. Helt fantastiskt skrivet och jag önskar av hela mitt hjärta att jag kunde tänka som du. Men det kommer väl med åldern, I guess.

Sara Modigh

20 maj 2013 13:39

Jag har verkligen varit i exakt samma situation som du. Jag gick upp 30 kilo av mediciner mot min ohälsa och efter det hade jag ingen självkänsla alls. Men jag har med hjälp av olika taktiker byggt upp min självkänsla. Jag har lärt mig att fokusera mera på det jag tycker är bra. Vilket i början inte var något egentligen. Men idag kan jag uppskatta flera saker i mitt utseende. Självkänsla är ingen man får eller har bara sådär. Det är något man måste träna upp och fortsätta träna för att ha kvar. Att försöka bryta alla negativa tankar man har är jättesvårt i början. Men det går. Försök att ersätta varje negativ tanke med en positiv.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - Onsdag 15 maj 02:40

Det finns en stor del av mig som säger att jag aldrig kommer att få den kärlek och närhet som jag behöver. Som säger att jag aldrig kommer kunna känna mig trygg.  Jag känner mig så ensam och svag, jag har ingen som helst tillit till mig själv och i...

Av Sara Modigh - Fredag 15 mars 06:13

         

Av Sara Modigh - Fredag 1 mars 21:15

Det finns en grupp människor i vårt samhälle som inte tror på att psykisk ohälsa existerar eller åtminstone inte alla diagnoser.  ADHD är en sådan diagnos som människor gärna har åsikter om. Jag kan inte räkna gångerna jag har fått höra att "alla h...

Av Sara Modigh - Tisdag 26 feb 01:30

Jag är en skör liten själ, jag påverkas otroligt lätt av negativa eller spända stämningar.  Blir rädd, orolig och ledsen väldigt lätt.  Ibland känner jag mig som en liten mus i en värld av monster. Jag skulle så lätt trampas ner och bli helt förs...

Av Sara Modigh - Lördag 9 feb 07:30

Jag har levt med ångest så länge jag kan minnas. Jag tror att jag mer eller mindre alltid har haft min ångestproblematik. Jag kan iallafall inte minnas en stund i mitt då jag levt utan ångesten. Jag vet med säkerhet att jag hade den vid sex års åld...

Om Mig


Mitt namn är Sara, jag är i tjugoårsåldern och lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Senaste kommentarerna

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se