En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livet

Direktlänk till inlägg 17 juni 2013

GBP-operation

Av Sara Modigh - 17 juni 2013 03:00

Ibland slår det mig hur mycket som irriterar mig i världen, eller snarare är det kanske så att jag är allmänt irriterad just nu och skulle kanske inte tyckt detta var nått att bli irriterad över om jag inte mådde som jag gör just nu. 


Det har pratats en hel del om att må bra i sig själv och jag har fått mycket skit för att jag inte skäms över min vikt. 


Det är otroligt många som är överviktiga och mår jättedåligt över sin vikt. De kanske kämpar och kämpar med att försöka gå ner i vikt, men de klarar det inte. Som en sista utväg väljer de att göra en Gastrisk bypass operation.


Men det jag irriterar mig över är hur många människor ser ner på människor som gör denna operation. Många ser det som "fusk", att det är något dåligt, det är den enkla vägen ut och så vidare. 

Fattar ni inte att det är en massiv operation som drastiskt förändrar livet på den som gjort det. Det är inte enkelt!


 

Jag blir så trött när människor som gått ner i vikt på egen hand verkligen MÅSTE göra klart för allt och alla att de absolut inte gjort en operation, för då hade de ju inte varit lika duktiga?!

Lika irriterad blir jag på "bara man vill så går det" attityden. Hur mycket måste man inte vilja gå ner i vikt om man är redo att offra sitt liv för att kunna gå ner i vikt?

Men det är inte alltid så enkelt som "ät mindre och träna mer"

Till exempel människor som varit överviktiga sedan de var barn ha svårare att gå ner i vikt än någon som blir överviktig i vuxen ålder, En person som bantat många gånger får svårare och svårare att gå ner i vikt för varje gång personen påbörjar en ny bantning. Det finns personer vars ätande blivit ett missbruk. De kan inte sluta utan hjälp!

Det är inte alltid bara att ha en vilja av stål.

Underskatta aldrig ett psykologiskt beroende, De är otroligt svåra att bryta och en operation kan vara en motsvarigheten till vad antabus är för en alkoholist. 


Jag tror inte att det är många som inser hur svårt det kan vara att gå igenom en GBP-operation.

Jag som levt tillsammans med en GBP-opererad vet hur det ser ut med allt vad dumpning(dumpa = bli illamående, få hjärtklappning och kallsvettas), näringsbrist (Viktopererade förlorar förmågan att tillgodogöra sig det livsnödvändiga vitaminet B12 som istället måste injiceras livet ut), och många många små måltider under dagarna som man noga måste planera hela sitt liv runt. 

En annan vanlig och allvarlig biverkning av denna operation är tarmvred som drabbar 1 av tio opererade. 


Detta är en stor operation som kommer ändra ditt liv drastiskt. Du kommer ALDRIG någonsin kunna äta normalt. igen. Innan man gör en Gastric Bypass operation så rymmer magen ca 2-4 liter. Efter en Gastrick Bypass operation rymmer magen ca 15-30 ml. Så du kan inte (bör inte) dricka i samband med eller direkt före/efter en måltid.

 

Jag kommer aldrig att se en GBP-operation som en enkel utväg. Jag ska aldrig säga aldrig. Men jag vill verkligen inte göra en gastrik bypass operation. I dagsläget så har jag inte tillräckligt högt bmi för att ens platsa hos personer som kan/får göra operationen men skulle jag gå upp och inte kunna gå ner i vikt på egen hand så vet jag faktiskt inte om jag skulle göra operationen. Det skulle väl vara om jag får ett ultimatum "gör operationen eller dö inom någon månad". 

 

Jag känner lite att, visst jag behöver gå ner i vikt, Men viktnedgången behöver inte gå fort. Genom att göra små ändringar i livsstilen kan man gå ner i vikt på lång skit. Jag har gjort vissa förändringar och har gått ner 20 kilo på 3 år. Det är långsamt, men kommer för hoppnings vis att ge ett mer varaktigt resultat då det handlar om en livsstils ändring och inte en snabb diet där man hårdbantar bort massa kilon för att sen gå tillbaka till sin normala rutin. Som väldigt ofta resulterar i att man går upp allt och lite till. 

Jag är lite orolig över hur min kropp kommer reagera nu när jag försöker höja mitt kalori intag. Mitt mål just nu är 1500-1600 kalorier om dagen. Det bör jag inte gå upp av , men eftersom jag levt på mycket mindre kalorier än så under lång tid så vet man ju inte riktigt säkert. Men ja vill just nu satsa på att äta på ett hälsosammare sätt. Det vill säga mer än en gång om dagen och mer än 1000 kalorier om dagen. 

 

Det jag egentligen ville säga med detta inlägg är att,

Alla ni som gjort denna operation. Ni är otroligt starka och duktiga! 

Jag beundrar ert mod att ta ett så stort steg och förändra era liv så mycket!

 
 
Gå ner i vikt

Gå ner i vikt

2 juli 2013 10:38

Bra inlägg! Kudos!

http://gonerivikt.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara Modigh - 27 april 2021 20:34

När man äntligen hittat något som fungerar, när jag äntligen börjat få kontroll på min sömn och min dygnsrytm. Vad händer då?  Jo, läkemedlet jag tar för att hjälpa mig komma till ro och bli trött på kvällarna ska nu inte längre subventioneras till...

Av Sara Modigh - 21 april 2021 14:30



Det har gått en lång tid sedan jag skrev sist, och det är mycket som har hänt under det senaste året. Jag har flyttat till en egen lägenhet, jag har fått en ny kontakt inom psykiatrin kallat Voss-teamet och jag har fått boendestöd som hjälper till oc...

Av Sara Modigh - 17 februari 2020 20:15

   ┏━━━━━━༻❁༺━━━━━━┓ MS-plack   Corpus callosum (Hjärnbalken ) - Multipla halvcentimeter stora förändringar   Centrum semiovale (Centrala...

Av Sara Modigh - 13 februari 2020 12:36

Det är så svårt att hitta mening med det här. Livet känns så hopplöst men vi har en vacker värld.  Så varför kan jag inte leva som jag bör. Vill känna att jag tillhör men är bara till besvär.    Så kan du lyfta mig från hålet jag har fastna...

Av Sara Modigh - 20 december 2019 04:47

Jag måste sova, men jag kan inte. Alldeles för mycket tankar snurrar runt inom mig. Jag får inte tyst på dem vad jag än gör. Så fort jag sluter ögonen kommer tankarna och med dem kommer ångesten. Jag vet inte vart jag ska göra av allt som virvlar...

Om Mig


Hej! Mitt namn är Sara och jag lever med ett flertal diagnoser. Vardagen är inte lätt när man lider av psykisk ohälsa och alla fördomar man stöter på i vardagen gör inte saken lättare. Jag bloggar om psykisk ohälsa för att öka kunskap och minska tabun

  Polyhymnia__@hotmail.com

Copyright

 

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Gilla bloggen på Facebook

 

Min instagram

Kategorier

Arkiv

Följ bloggen

Follow on Bloglovin saramodigh

 

Länkar

Hjärnkoll

Gör som jag, visa att du tycker att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Visa ditt stöd på www.hjarnkoll.se

 

RSS

Follow

Gästbok

Dela Bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards